Skip to main content

BØKER LEST I 2017

Omtalte bøker for 2017.


Her er en oversikt over de bøkene jeg har rukket å lese og omtale dette året. Bøkene er sortert etter forfatter i den kategorien de tilhører.

Krimbøker

A.J. Rich:
En hund begravet

Bazar

Idet Morgan kommer inn i leiligheten sin, oppdager hun umiddelbart at noe er galt. På soverommet finner hun liket av forloveden Bennett, og hundene hennes er dekket med blod. Da Morgan forsøker å oppsøke Bennetts foreldre oppdager hun at ingenting av det han har fortalt om seg selv stemmer.

Anna Ekberg:
Den hemmelige kvinnen

Bazar

Louise lever et harmonisk liv med sin store kjærlighet, Joachim. Så dukker det opp en fremmed mann som påstår at han er Louises ektemann og far til hennes barn ... Det viser seg at Louise slett ikke heter det, men Helene. Hun er mor til to og arving til et forretningsimperium. Men hun lider av hukommelsestap. Velskrevet og spennende krimbok.

Árni Thórarinsson:
Den sjuende sønnen

Bazar

Kveldene er lange i Ísafjördur, et lite sted nordvest på Island, når Einar er på oppdrag for Ettermidddagsavisen for å skrive om den lokale økonomien som er omtrent like lovende som avisens. Men det tar ikke lang tid før Einars nese for nyheter begynner å klø. Et verneverdig hus brenner ned, og det er mistanke om at brannen er påsatt.

Bernard Minier:
Hvis helvete var av is

Aschehoug

En ung og nyutdannet psykolog begynner å jobbe på en psykiatrisk institusjon for ekstra farlige kriminelle. Institusjonen er svært strengt bevoktet. Snart mistenker man at en av pasientene har klart å myrde en hest på utsiden. Intens spennende!

Camilla Läckberg:
Heksen

Gyldendal

To barn forsvinner med 30 års mellomrom. Når det andre barnet blir funnet nøyaktig samme sted som den første, blir politiet urolige. Heksen er Camilla Läckbergs tiende bok om Erica Falck og Patrik Hedström i Fjällbacka.

Erling Greftegreff:
Trekkfuglene

Liv

Når to eldre menn blir funnet brutalt drept i Hønefoss, blir politiførstebetjent Wilhelm Gran satt på saken. Gran, som ikke har opplevd den store motivasjonen i jobben etter at han ble sparket som hundefører, får hjelp fra uventet hold.

Frode Eie Larsen:
Fire krimbøker i ett

Liv

Her har jeg slått sammen en omtale for fire av forfatterens bøker som jeg har lest tidligere; Hemmeligheten, Jordtårer, Du skal lide og Englefjær. Dette er en spennende serie, som kan anbefales.

Jan Kjærstad:
Berge

Aschehoug

En augustdag i 2008 blir Ap-nestoren Arve Storefjeld og flere i familien hans funnet drept i hytta ved Blankvann i Nordmarka. Fem mennesker med strupene skåret over. Alle går ut fra at terrorister står bak ugjerningen. Aktuelt tema!

Jonas Bonnier:
Helikopterranet

Aschehoug

Tellesentralen i Västberga blir ranet for nesten 40 millioner kroner. Ikke et skudd løsnes. Ingen ble skadet. Hele verdenspressen måpte. Hvordan var det mulig? Boka er basert på en virkelig hendelse fra 2009. Høy spenningskurve.

Jørgen Jæger:
Guden

Juritzen

Ordfører Janne Wold går på talerstolen fulgt av politistasjonssjef Marte Mellingen. Da høres et rop: «Allahu akbar!» etterfulgt av tre skudd. På scenen står ingen oppreist, og samtidig starter en serie med godt planlagte bankran. Ole Vik er på saken, og han får også noen private utfordringer.

Jørgen Jæger:
Stemmen

Juritzen

Politibetjent Cecilie Hopen våkner på sykehuset med hukommelsestap. I små glimt kommer hukommelsen tilbake. En stemme trer frem for henne. Dette er den sjette boka om Ole Vik og staben hans ved Fjellberg lensmannskontor.

Jørn Lier Horst:
Katharina-koden

Gyldendal

For 24 år siden forsvant Katharina Haugen sporløst. Hvert år siden har Wisting oppsøkt Katharinas ektemann, som befant seg utenbys på jobb og hadde et solid alibi. På årsdagen for sin kones forsvinning denne gang er Martin Haugen selv sporløst borte.

Lene Lauritsen Kjølner:
Ingen til bords

Vigmostad & Bjørke

Et drap begått på friluftsteateret utenfor Tønsberg. Privatdetektiv Olivia roter seg som vanlig inn i saken til politikjæresten Torstein. Søt og humoristisk krim.

Merete Junker:
Vannmannen

Gyldendal

Kattis er en del av uteligger og narkomiljøet i Porsgrunn. Dagene går med til å skaffe piller og alkohol og finne bortgjemte steder der hun kan varme seg og sove ut rusen. En dag blir hun vitne til at et lik blir dumpet i elva like ved skjulestedet hennes og i nærheten av kjøpesenteret Down Town.

Myriam H. Bjerkli:
Lille Linerle

Liv

Sju år gamle Mari leker på stranda utenfor huset der hun bor. Hun drømmer om at den ordentlige pappaen hennes - som hun bare husker fra et sort-hvitt-bilde hun har på natt- bordet - en dag skal komme på besøk. Så kommer en mann og henter henne, og sier at han er pappaen hennes.

Peter James:
Død Manns Tid

Vigmostad & Bjørke

Et voldelig hjemmeran av en eldre, velstående dame ender med drap. Antikviteter for mange titalls millioner er også borte. Og et unikt  armbåndsur med en enorm affeksjonsverdi, er på avveie. Den myrdede damen familie tar loven i egne hender. Politietterforsker Roy Grace settes på saken.

Peter James:
Ikke død ennå

Vigmostad & Bjørke

Larry Brooker produserer en film som kan gi ham den kassasuksessen han så lenge har ventet på. Superstjernen Gaia får hovedrollen. Det oppdages en stalker som prøver å ta livet av henne. For politietterforsker Roy Grace utspiller det hele seg som et mareritt.

Robert Dugoni:
Min søsters grav

Gursli Berg

I tjue år har Tracy Crosswhite stilt spørsmål ved etterforskningen av søsteren Sarahs forsvinning og den påfølgende rettssaken. Da Sarahs levninger til slutt blir funnet i nærheten av hjembyen deres, nord i Cascade-fjellene i delstaten Washington, er Tracy fast bestemt på å finne svarene hun har lett etter. Det kan få farlige følger for henne.

Shari Lapena:
Naboparet

Gyldendal

Anne og Marco er invitert til naboparet på middag, og da barnevakten avlyser i siste liten, lar de sin seks måneder gamle datter, Cora, ligge hjemme og sove. De har med seg babycall og veksler på å gå hjem og se til henne hver halvtime. Likevel blir hun borte.

Torolf Elster:
Bit ikke de døde

Aschehoug

En hardkokt krim-novelle i parodiert Los Angeles-stil. Kort og lettlest.

Tove Alsterdal:
Evas siste vitne

Kagge

Beckomberga var et av Europas største mentalsykehus. Nå har eksklusive boliger blitt bygd i den samme parken. Svante Levander og kjæresten flytter inn. En kveld blir han knivstukket til døde. Hans ekskone Eva, som har fulgt etter ham den kvelden, arresteres, mistenkt for mord.

Trude Teige:
Pasienten

Aschehoug

En psykiatrisk pasient på Dikemark kaller seg Krøsus og har vært pasient i over 50 år. «De dreper pasienter her», er det siste han hvisker før han dør i 1993. En av de få som snakket med Krøsus, var lille Julia. En dag forsvinner Julia.

Vigdis Lysne:
Smak av egen medisin

Ebok

Den unge kvinnen Lilja er bundet til sengen på en institusjon for hjerneskadde. Men hun har ikke alltid vært hjerneskadet. Det ble hun først etter et møte med en kjendislege. Vi møter en lege som ikke vil innse at ME skyldes fysiske årsaker.

Romaner

Annette Haaland:
Pastor Viveka og hundreårsjubileet

Bazar

Cathrine Isaac:
Her, nå, alltid

Bastion

Cecilia Samartin:
Skjønnhet for aske

Juritzen

Colleen Hoover:
En vakker dag

Gursli Berg

Dora Heldt:
Champagne og hetetokter

Bastion

Emma Staub:
De ferierende

Bastion

Erica James:
Alt i et øyeblikk

Bastion

Erica James:
Lyden av en lerke

Bastion

Heidi Linde:
Talte dager

Gyldendal

Helga Flatland:
En moderne familie

Aschehoug

Jojo Moyes:
Paris for én

Bastion

Kerry Lonsdale:
Alt vi vil beholde

Bastion

Mary Alice Monroe:
Søstrene på Sullivans Island

Bastion

Marjam Idriss:
Jannikeevangeliet

Gyldendal

Mary Kay Andrews:
En sommer til leie

Bastion

Pam Jenoff:
Skjulestedet

Cappelen Damm

Renita D'Silva:
En mors hemmelighet

Cappelen Damm

Unni Lindell:
Knut - Nobody's baby

Aschehoug

Victoria Hislop:
Postkort fra Hellas

Vigmostad & Bjørke

Vidar Kvalshaug:
Blodbøksommer

Gyldendal

Zeshan Shakar:
Tante Ulrikkes Vei

Gyldendal

Åsne Seierstad:
To Søstre

Kagge

Hobbybøker

Arne & Carlos:
Arne & Carlos favoritter

Cappelen Damm

Britt Mikkelborg:
Strikkekalender 2018

Pax

Debbie Bliss:
Strikking for nybegynnere

Cappelen Damm

Frøydis Hauge Høiland:
Dukkestrikk

Jæren

Jorid Linvik:
Jorids småstrikk

Vega

Kari Hestnes:
Strikkepoesi

Cappelen Damm

Kristin Holte:
Krotekofter

Press

Kristin Thorsnes:
Heilt spesiell - Sy barnas favorittplagg

Gyldendal

Line Langmo:
Strikk med Line Langmo

Aschehoug

Lise Nymark:
Lag favorittene fra Barne-Tv

Cappelen Damm

Maja Karlsson:
Strikk svenske mønster

Gursli Berg

Marianne Jansson Bjerkman:
Strikk meg

Gyldendal

Monica Bjørnvold:
Vanter

Aschehoug

Siv Dyvik og Østre Aker Husflidslag:
Julegenserbok

Font

Søstrene Miljeteig:
Babydilla

Cappelen Damm

Tone Tvedt:
Myk og fargerik filting i ull

Cappelen Damm

Tove Fevang:
Hekling og hakking til kjøkkenet

Cappelen Damm

Vottelauget:
Eventyrvotter

Aschehoug

Mat og drikke

Adam Bjerck:
1 porsjon

Cappelen Damm

James Hoffmann:
Kaffeboka fra bønne til kopp

Pegasus

Kirsten Winge og Arne Nohr:
Den store høsteboka

Vigmostad & Bjørke

Knut Albert Solem:
Ølguiden 2017

Vega

Lise Finckenhagen:
Lises gatekjøkken

Font

Mia Celine Fjeldskår Johnsen:
Kreative Kaker

Spartacus

Torbjørg "Tante" Haugen:
Tantes energimat

Jæren

Livsstil

101 hundetriks

Vigmostad & Bjørke

Arne Aarrestad og Siri Linnerud Riber:
Hverdagslydighet

Wigerstrand

Cecilie Larvåg:
Vintage livsstil

Cappelen Damm

Eva-Maria Kramer og Ulrikke Siegel:
Hundeoppdrett for nybegynnere

Pegasus

Marie Kondo:
Magisk opprydding

Bazar

Reise- og turbøker:

Christine Barrely, Charlotte Pavard, Raphaëlle Vinon, Victoria Jonathan og Nicolas Peyroles:
New York gatelangs

Aschehoug

Brett ut New York! Fra Frihetsstatuen til Empire State Building, fra MoMA til Guggenheim, fra Hudson-elvens bredder til Central. Et unikt konsept: Eget utbrettskart for hvert område gjør det enkelt å orientere seg på et øyeblikk.

Erlend Larsen:
På tur i Vestfold

På tur i Vestfold består av to flotte bøker for deg som liker naturen i Vestfold. Her har du en unik mulighet til å imponere familien med å invitere på fine og varierte søndagsturer som f.eks. kan avsluttes med et grillmåltid.

Frithjof Funder:
40 trivelige turer i Oslo

Vett & Viten

Denne fjerde utgaven med 40 forslag til trivelige Oslo-turer tar deg med ut i marka, ved fjorden, til øyene og gatelangs i sentrumsområdene. Hver tur er tydelig merket med tid og avstand, og kart og symboler angir om turen passer for deg om du går med barnevogn, sykler, vil ta en dukkert, titter etter fugler eller bare vil ta en kaffe.

Dikt/Poesi:

Bjørn Aamodt:
Samlede dikt

Gyldendal

Karin Haguane:
Nye sonetter fra innsjøen

Gyldendal

Rebecca Wexelsen:
Så faller jeg

Tiden

Øivind Hånes:
Tanken på det pelagiske

Gyldendal

Øyvind Rimbereid:
Lenis Plassar

Gyldendal

Diverse bøker

Amina Bile, Sofia Nesrine Srour og Nancy Herz:
Skamløs

Gyldendal

Arve Torkelsen:
Det var ikke min skyld

Spartacus

Bergljot Kaslegard:
Det som nesten er sant

Tiden

John Olav Oldertrøen:
Belials inferno

Liv

John Olav Oldertrøen:
Isilds Vrede

Liv

Karin Kinge Lindboe:
Far og Sachsenhausen

Liv

Krimquiz

Aschehoug

Maria Turtschaninoff:
Maresi

Gursli Berg

Monica Flatabø:
En sånn jente

Vigmostad & Bjørke

Vinduet

Gyldendal

Ølquiz

Vega