• Anne Lise Johannessen

Enkebyen - De bortførte

Vi befinner oss i en dyster fantasiverden med bestemte ledere og krigerske undergrupper. En artig bok som kan minne litt om serien The Hunger Games.

I starten av boka befinner vi oss i bygda Gravdal. Det brygger opp til en uventet flom, og Stella, faren og de andre innbyggerne må skynde seg ut av bygda. Virkeligheten vi forholder oss til i historien er en dyster fantasiverden med lite mat og penger. Stella og de andre må derfor gå til fots, og målet er Enkebyen som ligger 12 mil unna. Moren er allerede der da hun jobber på sykehuset.

Les mer: Enkebyen - De bortførte

 • Anne Lise Johannessen

Forglem meg ei

I denne boka møter vi Solveig, Haldis, Alv, Liv, Magne, Fanny, Annikken og Herreklubben på Manglerudhjemmet. De lever helt forskjellige liv, men de har alle demens.

Demens er den raskest økende kroniske sykdommen i verden i dag. Her får vi kunnskap om sykdommen, vi får gode råd til hvordan vi kan kommunisere med en person med demens og hva de trenger for å få et tryggere og bedre liv. Demens er en pårørendesykdom, og et eget kapittel er viet de pårørende.

Les mer: Forglem meg ei

 • Anne Lise Johannessen

Overgangsalderen

Overgangsalderen er en periode ingen av oss kvinner kommer utenom dessverre. Jeg sier dessverre, for alt man hører er som regel negativt. Men er det virkelig bare trist og dumt? Endelig kommer det en bok om dette temaet hvor du får svar på hva som skjer og hva du bør gjøre.

Den danske legen Lotte Hvas har forsket på overgangsalderen i flere tiår, og har interessert seg spesielt for skandinaviske kvinners opplevelser av livsfasen. På bakgrunn av disse kvinnenes erfaringer og sin egen medisinske kompetanse, har Hvas skrevet en oppløftende, lettfattelig og grundig bruksbok for alle som vil vite mer.

Les mer: Overgangsalderen

 • Anne Lise Johannessen

Skriv bedre

Smart bok å ha i bokhylla, både for deg som skriver på nett, og for deg som begrenser deg til andre korte tekster.

Du finner alt du trenger om rettskrivning, men også rådene som gir skrivingen din mål, mening og virkning. Du kan slentre gjennom boken fra begynnelse til slutt, eller bruke den som et oppslagsverk.

Les mer: Skriv bedre

 • Anne Lise Johannessen

Dødsdømt i Kongo

Den 11. mai 2009 får Kari Hilde Hodne French en oppringing som forandrer livet hennes. Sønnen Joshua er fengslet i Kongo sammen med kompanjong Tjostolv Moland. Begge de to nordmennene blir dømt til døden. Dette er Kari Hilde Hodne French sin sterke historie om hvordan hun snur bunnløs fortvilelse til aktiv handling.

Les mer: Dødsdømt i Kongo

 • Anne Lise Johannessen

Jeg har ennå ikke sett verden

Lettlest novellesamling om kjærlighet. Om mennesker som iherdig arbeider for lykken, friheten og skjønnheten samtidig som verdens katastrofer og mysterier langsomt rykker nærmere.

En ruskonsulent forelsker seg i klienten sin.
En ballettstudent slutter å møte opp til dansetimene.
En ung kvinne manipulerer elskerne sine.
Et nyfødt valpekull forsvinner sporløst fra et hus på landet.

Les mer: Jeg har ennå ikke sett verden

 • Anne Lise Johannessen

Belials Inferno

Trym og Frida er kjærester, men en kveld forsvinner Frida sporløst, og Trym skjønner etter hvert at det ikke er noen tilfeldighet: Det henger sammen med hennes egenskaper som “halving” - og han er den eneste som kan redde henne. Frida har i mellomtiden havnet i året 1666, da den onde Belial er lensmann i bygda. Hans djevelske prosjekt er å samle alle halvinger fra alle steder og tider hos seg og utrydde dem, for slik å få mer makt -- og nå mangler han bare Trym.

Les mer: Belials Inferno

 • Anne Lise Johannessen

Det var ikke min skyld

Morsom bok med mange humoristiske uttalelser. Mye kreativitet og fantasi blant de som av ulike grunner blir tiltalt i en rettsak.

Rettssaker er gjerne alvorlige saker, men av og til er de tiltaltes forklaringer til å le seg i hjel av. I denne boken har vi samlet de mest tvilsomme bortforklaringene og usannsynlige unnskyldningene – alt sammen hentet fra virkeligheten og dokumentert via rettsutskrifter.

Les mer: Det var ikke min skyld

 • Anne Lise Johannessen

En sånn jente

Andrea Voll Voldum blir med på nachspiel i Hemsedal. Der blir hun dopet ned og båret livløs inn i en campingvogn. Hun sier hun ble voldtatt av tre menn i timevis. Marthe Stavrum var samboer med Norgeshistoriens verste voldtektsforbryter, Julio Kopseng. I ni måneder bor hun med mannen som mishandler, straffer og voldtar henne.  I denne boka forteller Andrea og Marthe og andre jenter om skamfølelsen etter voldtekt og skyldfølelsen fordi det kunne skje.

Les mer: En sånn jente

 • Anne Lise Johannessen

Skamløs

Boka er en veldig viktig bok hvor du møter tre sterke jenter med minoritetsbakgrunn. Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile som i media blir kalt "De skamløse jentene", har det siste året samlet inn historier fra jenter som har opplevd negativ sosial kontroll på kroppen.

I Skamløs diskuterer de hvordan det er å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt, og deler sine egne erfaringer på veien mot skamløshet.

Les mer: Skamløs

 • Anne Lise Johannessen

Ølquiz

Artig quizbok for ølelskere.

Vet du mye om øl? Her kan du teste kunnskapene dine og se om du vet mer enn resten av gjengen. Spørsmålene er delt inn etter vanskelighetsgrad, så her kan alle prøve seg. Del inn vennegjengen eller familien i lag og se hvem som får flest riktige svar. Det finnes også alkoholfrie alternativer.

Perfekt ramme rundt ølsmaking og et besøk på puben.

Les mer: Ølquiz

 • Anne Lise Johannessen

Vinduet (Tidsskrift)

Fint tidsskrift for deg som er glad i litteratur. For litteraturstudenter tenker jeg at det må være en god idé å investere i et abonnement. Her får du mye info rundt litterære tekster.

Vinduet er Gyldendals tidsskrift for litteratur, er et av Norges eldste allmennkulturelle tidsskrifter.

Les mer: Vinduet (Tidsskrift)

 • Anne Lise Johannessen

Krimquiz

Mye er sagt om denne boka, men mitt utgangspunkt var at dette var en artig bok som kunne gi mye underholdning.

Dagbladets radarpar - Fredrik Wandrup og Tom Stalsberg - har vridd sine allerede hardt belastede hjerner og gir deg her 1666 spørsmål fra kriminallitteraturens verden. De er også innom thrillere, grøssere, TV-serier, filmer, Bibelen, musikk, radio og de hemmelige rom. Noe for alle som det heter. Spioner også.

Les mer: Krimquiz

 • Anne Lise Johannessen

Isilds Vrede

Selv om dette er en helt annen sjanger enn jeg vanligvis leser, så var det likevel en artig bok å lese. Så er du interessert i fantay - og norsk folketro/norrøn mytologi, så bør du ta en titt på denne boka.

Trym og familien hans skal flytte fra alt det kjente for å overta bestemorens gård. Men hva er det som skjer med ham? Hvorfor ser og hører han ting som ingen andre gjør?

Les mer: Isilds Vrede

 • Anne Lise Johannessen

Knut - Nobody's baby (Unni Lindell)

En dag fikk jeg en melding på Facebook: "Hei kommer med et boktips. Knut av Unni Lindell". Hva er dette - en ny Isaksen-bok, tenkte jeg, for denne hadde jeg ikke hørt om. Jeg så fort at det ikke var noen krimbok. På forsiden så jeg et bilde av en katt. Selv er jeg et dedikert hundemenneske, men tenkte at jeg kan jo gi boka en sjanse. Det er jeg glad for at jeg gjorde.

Forlaget skriver bl.a. dette om boka: "Dette er en særs morsom hybridbok, en kattebok som handler om så mye mer enn katter, for Unni hekter sterke opplevelser og såre minner fra egen oppvekst til historien."

Les mer: Knut - Nobody's baby (Unni Lindell)

 • Anne Lise Johannessen

Maresi (Maria Turtschaninoff)

Dette er en fantasybok og ikke helt den type sjanger jeg normalt sett leser. Dette er faktisk andre bok jeg leser innenfor denne sjangeren.

På den lille øya Menos ligger Det røde klosteret, der jenter og kvinner kommer fra alle land for å unnslippe forfølgelse og vold, og der alle kan dyrke sine interesser. Maresi er tretten år gammel og kom til klosteret fire år tidligere, på flukt fra sult og fattigdom. Det fredfulle livet rystes når Jai – en jente med sammenfiltret blondt hår, klærne stive av størknet skitt og ryggen full av arr – ankommer øya.

Les mer: Maresi (Maria Turtschaninoff)

 • Anne Lise Johannessen

Far og Sachsenhausen (Karin Kinge Lindboe)

«Så fikk jeg endelig brevet. Kjente igjen skriften hennes med det samme. Det var fra Mia. Lieber Steff … Jeg lukket øynene før jeg leste videre. Det var som om hjertet mitt hadde fått en ny lyd. Angret hun, tenkte jeg, angret hun på at hun hadde gjort det slutt? Nå som hun visste at jeg satt her, visste at jeg var fange i Sachsenhausen?

I «Far og Sachsenhausen» forteller Karin Kinge Lindboe farens egen gripende historie om krigen, om oppholdet i fangeleiren, om lidelsene, om kameratskapet, om lengselen hjem.

Les mer: Far og Sachsenhausen (Karin Kinge Lindboe)

 • Anne Lise Johannessen

Det som nesten er sant (Bergljot Kaslegard)

Hvordan gjøre opp status for et liv?

Bodvar ligger på det siste på sykehjemmet. Han glir inn og ut av demensen og tiden, mens hans nærmeste samler seg rundt ham. I minnene reiser han tilbake til gården der han vokste opp, til den vanskelige perioden under krigen da faren forsvant og Bodvar måtte ta et ansvar som var tungt for en ung gutt. 

Årene er gått, og Bodvar har også blitt far. Spørsmålet Bodvar må stille seg, er om han selv har sviktet like grunnleggende som faren gjorde. Ingen kan leve feilfritt, men er det mulig å beholde verdigheten likevel? Makter vi å tilgi oss selv?

Les mer: Det som nesten er sant (Bergljot Kaslegard)

 • Anne Lise Johannessen

Godt nok for de svina (Anita Krohn Traaseth)

Anita Krohn Traaseths bok "Godt nok for de svina" med undertittelen "En leders tanker om mot, sårbarhet og troverdighet", er ferskvare så det holder i skrivende stund, men jeg bare sier det med en eneste gang:

Les den! Enten du er mann eller kvinne, har lederambisjoner eller ei, er på vei oppover i makthierarkiet eller har sittet der en stund - eller for den saks skyld dersom du ønsker å få innblikk i hva det vil si å inneha en topplederjobb, med de utfordringer dette innebærer.

Les mer: Godt nok for de svina (Anita Krohn Traaseth)

Kopirett © 2017. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.