Skip to main content

Tante Ulrikkes vei

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Zeshan Shakar
Leseeksemplar fra Gyldendal

Det er Norge på 2000-tallet. To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef.


Boka har to fortellerstemmer;

- Jamal som er innvandret til Norge. Han snakker "kebabnorsk" og liker ikke å skrive. 

«Det skjer ikke da. Jeg liker ikke skriving. Hvert fall ikke skrive dagbok ass. Det er for kæber, mann. Jeg snakker isteden ass. Men ok, ja ass, jeg er Jamaal. Svarting, muslim, fra Stovner, T.U.V, Tante Ulrikkes vei, du veit, representerer alltid.» 


- og Mohammed (Mo) som er født i Norge, skoleflink, snakker flytende norsk og liker godt å skrive.

«Det er tradisjon å kalle den førstefødte Mohammed, og Profeten er alle muslimers forbilde, men liksom, de som er så opptatt av at jeg skal komme ut dit og få en fin jobb og alt det der, jeg skjønner ikke hvorfor de ga meg det navnet.»

 

De har begge til felles at de bor på Stovner i Oslo - nærmere bestemt i samme blokk i tante Ulrikkes vei.

Vi følger hverdagens deres da de har blitt kontaktet av  journalist Lars Bakken som driver med et forskningsprosjekt. Prosjektet skal kartlegge hverdagen til ungdom med minioritetsbakgrunn i Groruddalen.

Jamal leser inn sine oppdateringer på diktafon og sender dette i posten, mens Mo sender skriftlige mailer, litt som en dagbok. Lokkemiddelet til de som deltar i prosjektet er at de kan vinne en terrengsykkel og et reisegavekort.

Forfatter: Zeshan Shakar
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 430
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Annerledes, viktig og veldig aktuell bok. Det er interessant å lese om dette miljøet og se forkjellene og utviklingen mellom de to familiene. I starten var det litt vanskelig å lese innleggene til Jamal, men man kommer fort inn i det. Pluss for orginalitet i historien. Denne fortjenes å leses.

Om forfatteren:
Zeshan Shakar (f. 1982 i Oslo) er oppvokst på Stovner. Han er utdannet statsviter, og har også studert økonomi på BI. Shakar har arbeidet i ulike departementer, direktorat og nå på Oslo rådhus. Han debuterer høsten 2017 med romanen Tante Ulrikkes vei.

 

Gyldendal