Skip to main content

BØKER LEST I 2019

Omtalte bøker for 2019.


I 2019 har det kommet mange bøker, og veldig mange av de er veldig gode. Her er en oversikt over de bøkene jeg har rukket å lese og omtale dette året. Bøkene er listet opp alfabetisk etter kategorien de sorterer under.

Krimbøker

Agnes Lovise Matre:
Iskald

Gyldendal

I denne boka befinner vi oss i Hardanger og handlingen starter med at lensmann Bengt Alvsaker har meldt seg på Norseman Xtreme Thriathlon. Alle klarer ikke å gjennomføre, og før sistemann har kommet seg opp av vannet, varsles det om at en er druknet. Men druknet han egentlig på egenhånd? Grei politikrim.

Anna Bågstam:
Skyggespillet

Panta

Historien i denne boka fortsetter akkurat der den forrige boka sluttet. Harriet er på middagsdate med Rikard, da Harriet får en etterlengtet sms fra venninnen Lisa. Det er bare det at innholdet i meldingen er langt ifra det hun forventet seg. Lettlest og veldig spennende! Denne bør du lese!

Anna Bågstam:
Øyevitnet

Panta

Et fredfullt tettsted med forræderisk natur. Et drap som ryster alle ... Harriet Vesterberg er singel. Hun flytter tilbake til hjemstedet sitt, den lille bygda Lervik i Skåne etter å ha bodd flere år i Stockholm. Hun skal starte i ny jobb som sivil kriminaletterforsker hos politiet i Landskrona. Dette er en bok som du vil skal vare lenge, og jeg anbefaler den på det varmeste.

Anders de la Motte:
Vinterild

Aschehoug
Lucianatten 1987 brenner danseplatting i en skånsk hyttegrend ned til grunnen. En ung kvinne dør i flammene. Under etterforskningen settes venner opp mot hverandre, tillit brytes og familier splittes ¿ inntil en ung mann til slutt tilstår mordbrannen. Dette er den tredje boka jeg har lest av forfatteren - og han blir bedre og bedre for hver bok!

Anne Holt:
En grav for to

Gyldendal

Essensen i boka er en dopingssak i idrettsnorge, sannsynligvis inspirert av Therese Johaug-saken. Her dras imidlertid saken litt lenger, og du skal ikke se bort fra at det dukker opp både dødsfall og kriminelle handlinger.

Belinda Bauer:
Bristepunktet

Cappelen Damm

Tre barn blir sittende igjen i bilen da moren deres går for å ringe etter hjelp. Hun overlater ansvaret til eldstemann Jack, som kun er elleve år. Men moren kommer aldri tilbake, og blir senere funnet drept i veikanten. Ok leseopplevelsese.

Camilla Grebe:
Dvalen

Gyldendal

Samuel saboterer en narkotikahandel og gå under jorden. Han svarer han på en annonse. En familie søker etter assistent til sin hjerneskadde sønn. Men det varer ikke lenge før tilværelsen hos den sørgmodige Rakel og hennes sønn Jonas tar en grufull vending. En kjempespennende psykologisk krimbok hvor handlingen tar en annen vei enn man først ser for seg. Denne MÅ du lese!

Camilla Läckberg:
Gullburet  

Gyldendal

På overflaten ser det ut som om Faye har alt; en perfekt mann, en datter og en leilighet i den fineste delen av Stockholm. Men mørke minner fra oppveksten i Fjällbacka jager henne, og hun føler seg stadig mer som fange i et gullbur. Uten Patrik og Erica denne gangen. Spennende historie, dog noe friskt språk

Cara Hunter:
I mørket

Cappelen Damm

En kvinne og et barn blir funnet innlåst i en kjeller, veldig medtatt - men i live. Den forvirrede, gamle mannen som eier huset påstår at han aldri har sett dem før. Hele nabolaget er i sjokk – hvordan kunne dette skje rett for nesen på dem? Spennende og uforutsigbart psykologisk drama.

Chris Hammer:
Krattlandet

Goliat

En ung og populær prest skyter fem mennesker før han selv blir skutt av en lokal politibetjent. Ett år senere kommer journalisten Martin Scrasden for å skrive en artikkel om byen. Han setter sammen noen brikker i det store puslespillet og finner til slutt en forklaring på hva som har skjedd. God krimbok, kanskje julegavetips til lesende mannfolk?

Christian White:
Tre dager senere var hun borte

Capitana

Kim Leamy lever et helt vanlig liv i Melbourne i Australia inntil den dagen broren hennes dukker opp. Det vil si: Han som påstår at han er broren hennes. Han som påstår at hun ble bortført fra hjemmet deres i Kentucky for snart tretti år siden. Han som aldri har gitt opp håpet om å finne lillesøsteren. Litt ekkel historie, men handlingen er spennende og til tider ganske uforutsigbar. Anbefalt bok!

Christina Erikson:
Kommer alltid tilbake

Goliat

Kriminaletterforsker Elias Svensson ved Stockholmpolitiet kjemper mot klokka for å felle en voldtektsforbryter og drapsmann. Det er en mistenkt som stadig er i politiets søkelys, men Elias klarer ikke å fremskaffe nok bevis for å få ham fengslet. God krimbok med godt driv.

C.J. Tudor:
Gullungen

Cappelen Damm

Hovedpersonen Joe er oppvokst i Arnhill. Han brøt etterhvert opp med vennegjengen etter at hans lillesøster forsvant. Hun kom senere tilbake, men hadde da forandret personlighet. Joe søker lærerjobb i Arnhill under falske premisser. Det setter han i mange vanskelige situasjoner.

Elisabeth Norebäck:
Si at du er min

Aschehoug

Stella og Daniel er et ungt par som har en liten baby, Alice. En gang de er på ferie, forsvinner Alice. Hun blir aldri funnet, men de fleste slår seg til ro med at hun er druknet. Stella blir aldri helt overbevist om det. Tjue år senere dukker det opp en ung dame som heter Isabelle. Stella er overbevist om at dette er Alice. Spennende psykologisk triller.

Erling Greftegreff:
Liten jente forsvunnet

Liv

Historien starter litt todelt; Den lille jenta Susanne blir borte fra barnehagen. Ingen har sett noe, og det tyder på at det er en nøye planlagt kidnapping. Hanna og Hugo bor sammen i et kollektiv. En dag lar de den vakre Linda flytte inn. Da skjer det litt av hvert, og ingenting blir som før. Dette er en sånn krimbok som du ikke vil at skal slutte, samtidig som du ikke vil slutte å lese.

Filip Lundhaug:
Sorte hull

Vigmostad & Bjørke

Isak Rød får i oppdrag å finne ut hva som skjedde med atten år gamle Emma, som forsvant brått for tre år siden. Alle forteller ulike historier om henne. Bare noen få bryr seg egentlig om at hun er borte. Dette er en bok som til tider er veldig spennende. Men likevel, uten at jeg kan sette fingeren på nøyaktig hva som er grunnen, ble boka ingen favoritt. Til tross for dette - en ok bok å lese!e.

Harland Coben:
Ikke gi slipp

Cappelen Damm
I femten år har etterforskeren Nap lett etter svar. Om hvordan broren ble drept og hvorfor kjæresten Maura dro. Da Mauras fingeravtrykk dukker opp i en mistenkts bil, får Nap svar som leder til nye spørsmål; om jenta han elsket, barndomsvenner han trodde han kjente, og om den forlatte militærbasen like ved barndomshjemmet hans. God spenningshistorie.

Helene Flood:
Terapeuten

Aschehoug

Sara og Sigurd bor i et eldre hus. Sara jobber som psykolog i et kontor over garasjen. En dag drar Sigud på hyttetur med to venner, og legger igjen en melding på telefonsvareren at han har kommet fram. Senere på dagen får Sara en telefon fra vennene som lurer på hvor Sigurd blir av da han ikke har kommet fram på hytta. God psykologisk krim.

Inger Postvoll:
Rullatorgeriljaen

Liv

Den gamle vennegjengen får en invitasjon til et par ukers sammenkomst på et pensjonat i Sandefjord. Det er 25 år siden de har sett hverandre sist og flere av de har begynt å slite med helseproblemer. Kan de finne tilbake til tonen og vennskapet de hadde tidligere? Her er det duket for mange overraskelser. En fin historie med en dose av spenning og mystikk.

Jens Henrik Jensen:
Hengte hunder

Aschehoug

Nils Oxen er Danmarks høyest dekorerte soldat noensinne. Men krigsveteranen er traumatisert og lever av å samle flasker og spise matavfall fra supermarkeder. I håp om å unnslippe sine indre demoner drar det tidligere medlemmet av Jægerkorpset sammen med hunden sin til Nordjylland. Men drømmen blir snart til et mareritt. Spennende bok som er vanskelig å legge fra seg.

Jørgen Jæger:
Judasskuddet

Capitana

Ondskapen herjer under overflaten i Fjellberghavn. Flere mennesker ryddes av veien, og drapene kamufleres som overdosedødsfall. Jeg ble kjempeglad når denne boka dukket opp i postkassa mi - endelig kunne jeg lese mer om Ole Vik og resten av gjengen i Fjellberghavn.

Jørn Lier Horst:
Det innerste rommet

Capitana

Wisting står ovenfor en ny mystisk sak. En Arbeiderparti-mann dør og i et rom på hytta hans gjør man et overraskende funn. Han setter sammen et lite team for å løse saken. Jørn Lier Horst er en glimrende forfatter - og her er nok en god bok i serien om politimannen William Wisting og datteren Line.

Jørn Lier Horst:
Illvilje 

Capitana
En ny Wisting-krim. Denne gang er han på Eftang i Larvik, hvor en turgåer har funnet levningene etter en ung jente. Hun er drept og partert med samme signatur som seriemorderen Tom Kerr etterlot seg. Men Kerr sitter inne på fjerde året, og alt tyder på at det er mannen media døpte for Den andre, Kerrs medhjelper, som står bak. Spennende bok!

Laura Marshall:
Venneforespørsel

Vigmostad & Bjørke

Venneforespørsel på Facebook er et aktuelt tema. Selv får jeg stadig forespørsler fra ukjente som jeg ser på som spam. Men hva hadde du tenkt om du plutselig fikk en forespørsel fra en som har vært død i 25 år? Hovedpersonen i denne boka, Louise opplever dette da hun får en venneforespørsel fra Maria. Problemet er at Maria sist ble sett for 25 år siden på en avslutningsfest på skolen. Alle tror at hun døde den dagen.

Leïla Slimani:
Vuggesang

Cappelen Damm

Myriam og Paul har begge gode jobber. De vil ha tid til venner og barn, og ansetter dagmammaen Louise. Hun er helt perfekt, passer barna, kjøper og lager mat og tar seg av husarbeid. Men bak den perfekte fasaden har Louise helt andre sider, sider man ikke vil at en dagmamma skal ha. Spennende, men litt merkelig bok.

Lene Lauritsen Kjølner:
Mord på Kilen

Fagervik

Det politiske miljøet blir ikke enige om det skal bygges en hengebro fra Nøtterøy til Tønsberg, eller om det skal lages en undersjøisk tunnell. Ordføreren mottar trusler og han tar kontakt med privatdetektiv Olivia. Samtidig finner en fuglekikker varaordføreren druknet i et fuglereservat. Er det en sammenheng mellom de to sakene?

Lina Bengtsdotter:
Francesca

Gyldendal

Charlie finner ut om en gammel forsvinningssak og blir nyskjerrig på denne. En ung jente forsvant sporløst fra hjemmet sitt for 30 år siden, og ingen fant ut hva som hadde skjedd. Ble hun drept, var det selvmord eller rømte hun hjemmefra? Ikke alle er like fornøyd med at Charlie dukker opp og ser nærmere på saken. Det dukker opp mange overraskelser på veien.

Linda Skomakerstuen:
Uten innkommende ordre

Gyldendal

Siste dag før ferien finner Vilma en uadressert konvolutt i postkassen. I den ligger halssmykket til morens tvillingsøster, hun som forsvant fra småbyen for femti år siden, på dagen. Hun etterlot seg en familie i stykker og biter. Søt feelgood-krim, som til tider har masse spenning å by på..

Linda Skomakerstuen:
Uten vesentlige feil eller mangler

Gyldendal

Elvira jobber som revisor, og når hun ikke sitter nedsunket i kalkyler og regneark, holder hun omgivelsene på trygg avstand fra den hvitmalte stua si i enden av Lille Trappegata. Slik kunne det fortsatt, men en dag skjer det noe. en pensjonerte jordmoren som bor i nabohuset dør, og kvinnen som leier stua på toppen av heia forsvinner på mystisk vis. Hyggelig feelgood-krim.

Lucy Clarke:
Når sannheten banker på

Vigmostad & Bjørke

Elle er forfatter, og bor i et fint sjøhus på sørkysten av England. En uke leier hun ut huset sitt via Airbnb. Etterpå har hun en ekkel følelse når hun er i huset. Er det noen som overvåker henne eller er det det bare fantasien hennes som spiller henne et puss? Spennende og litt snikende psykologisk krimhistorie.

Lucy Foley:
Jaktselskapet

Capitana

I nyttårshelgen samles den gamle gjengen bestående av 9 gamle og nye venner på jakthytta som ligger øde og avsides til. Her skal de tilbringe 4 døgn i villmarken i Highland, Skottland for å feire nyttår.  En av dem kommer aldri tilbake, og det er klart at det ikke er noen ulykke - men et mord. Spennenende og uforutsigbar historie.

Mariette Lindstein
Sekten på Tåkøy

Gyldendal

På en vindfull og tåkete øy har en New Age-bevegelse slått seg ned. Sofia og venninnen Vilma drar på et foredrag. Sofia blir tilbudt jobb - nemlig å drive biblioteket, og slår til. Etterhvert finner hun ut at stedet ikke er så idyllisk som hun først fikk inntrykk av, men da er det kanskje for sent? Spennende og ekkel historie som kryper under huden din, og absolutt en bok som fortjener en anbefaling!

Mariette Lindstein
Sekten som gjenoppsto

Gyldendal

Sofia Bauman forsøker å skape seg et nytt liv etter to år i sekten ViaTerras klør. Veien tilbake blir mye vanskeligere enn hun hadde trodd. Hun møtes av fordommer og mistenksomhet, og er plaget av mareritt. Kan man noensinne bli fri fra en sekt? Historien fortsetter der den første boken sluttet. Historien er like spennende denne gangen, og en bok som er vanskelig å legge fra seg.

Mary Higgins Clark:
Øynene som ser

Cappelen Damm

Et forferdelig dødsfall sjokkerer innbyggerne i New Jersey, og alle tegn peker mot én mistenkt. Men hvis han er uskyldig, som han selv hevder, betyr det bare at morderen fortsatt er der ute.
En god krim som er vanskelig å legge fra seg.

Mattias Edvardsson:
En helt vanlig familie

Gyldendal

Adam er prest og Ulrika er jurist. Sammen har de datteren Stella på 19 år. De er tilsynelatende en helt vanlig familie - helt til de får en telefon om at Stella er anklaget for mord og er i varetekt. Hva har egentlig skjedd?

Michel Bussi:
Tiden er en morder

Bazar

Den 42 år gamle advokaten Clotilde tilbringer sommerferien på Korsika sammen med sin mann og tenåringsdatter. Det er første gang hun er tilbake etter at foreldrene og broren omkom i en bilulykke 27 år tidligere. Selv overlevde hun på mirakuløst vis. Få med deg denne! God bok som er vanskelig å legge fra seg. Spennende til siste side.

Monica N. Yndestad:
Ulmebrann

Cappelen Damm

En buss står i full brann i en tunnel i Bergen. Alice Bratt, journalist i BA, skjønner raskt at dette ikke er en vanlig trafikkulykke. Hva er det som skjuler seg i det utbrente vraket? For Alice blir saken dypt personlig. God bok og engasjerende bok som jeg absolutt kan anbefale.

Myriam H. Bjerkli:
Stella Polaris

Capitana

Et trekantdrama som får fatale konsekvenser. En hensynsløs maktkamp. Et barn i barnevernets varetekt. Endelig, her er en krim hvor handlingen utspiller seg i min hjemby, Sandefjord. Sånt er gøy :)

Peter James:
Du er død

Vigmostad & Bjørke

Jamie Ball får en desperat oppringing fra sin forlovede Logan Sommerville, som nettopp har kjørt ned i parkeringshuset under boligen deres i Brighton. Det siste han hører, er at hun skriker, så kuttes samtalen. Etter noen minutter er politiet på plass. Logan er forsvunnet og etterlater seg både bilen og mobilen.  Serien om etterforsker Roy Grace er alltid spennende historier.

Peter Swanson:
Alle disse vakre løgnene

Cappelen Damm

Harry er i ferd med å avslutte studiene på college. Da ringer stemoren Alice og forteller at faren har vært utsatt for en ulykke da han var ute og gikk tur, og er død. Harry synes det virker litt rart. Han drar hjem, og begynner å nøste opp noen av trådene rundt farens død. Historien byr ikke på de helt store overraskelsene - likevel en helt ok bok å lese.

Rebecca Fleet:
Husbyttet

Aschehoug

Caroline og Francis avtaler å bytte sin småbyleilighet mot et hus i utkanten av London. De trenger en ferie, en mulighet til å finne tilbake til hverandre etter en periode hvor ekteskapet nesten har gått i stykker. Caroline har vært utro og Francis har slitt med psykisk sykdom. Spennende og annerledes bok, med en uventet løsning.

Sarah Vaughan:
Skandalen

Gyldendal

Sophie Whitehouse har et flott hus, to nydelige barn og en kjekk suksessfull ektemann. Men andre ord; det perfekte livet. Men alt endrer seg den natten James kommer hjem og innrømmer et sidesprang. På et blunk blir Sophies verden snudd opp ned. James’ innrømmelse viser seg å kun være toppen av isfjellet.

S.K. Tremayne:
Like før jeg døde

Cappelen Damm

Psykologisk krim. Kath våkner etter en dramatisk bilulykke, men hun føler at detaljene hun får fortalt ikke stemmer. Kan det hende at det ikke var en ulykke? Spennende og skummel historie som får deg til å kikke over skuldra med jevne mellomrom.

Stefan Ahnhem:
Offer uten ansikt

Aschehoug

En sløydlærer blir funnet drept på sløydsalen. Ved siden av den døde ligger et gammelt klassebilde fra 9. klasse, der ansiktet hans er krysset over. Fabian Risk, etterforsker i Helsingborgpolitiet, blir trukket inn i etterforskningen. Veldig spennende!

Sven Petter Næss:
Den stille uke

Aschehoug

Harinder Singh er en halvt indisk kriposetterforsker. Da det blir begått et drap sendes han tilbake til småbyen Elvestad, eller Staden - byen hvor han selv vokste opp. Dette får han til å minnes gamle konflikter. Flott debutbok av forfatteren!

Søren Sveistrup:
Kastanjemannen

Gyldendal

Vi befinner oss i Danmark. En datter er forsvunnet og en ung kvinne er drept og over henne henger en kastanjemann. Thulin og Hess blir satt på saken. Snart dukker det opp flere lignende drap. Veldig spennende!

Terje Bjøranger:
Business

Cappelen Damm

En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Drar fram en pistol og skyter kvinnen som ekspederer. Mannen setter bevisst fingeravtrykk og vinker til overvåkningskameraet. Likevel greier ikke politiet å identifisere morderen. 

Tom Egeland:
Falken

Capitana

En trikk blir kapret i Oslo sentrum. For gislene og politiet enter et åndeløst mareritt. Med politiet på hjul kjører trikken rundt i byen en stekende het juli-ettermiddag. Ingen vet hva som foregår bak de tildekkede vinduene. Boka er intens spennende, men samtidig vond å lese.

Torkil Damhaug:
Se en annen vei

Cappelen Damm

To foreldreløse gutter; Karol og Marek, bor i Budapest. Der livnærer de seg av å stjele i markedshallene. En dag stjeler Marek en veske fra en dame. Det får uante konsekvenser som ingen av dem hadde drømt om. I byen er også norske Marlen Glenne, som studerer til å bli lege. Hun blir tilfeldigvis blandet inn i saken. Spennende bok som jeg kan anbefale.

Trude Teige:
Aldri tilgi

Aschehoug

Kajsa Coren som har blitt frisk etter en kreftsykdom. Hun jobber nå som freelancejournalist og lager en dokumentar om seksuell trakassering, samtidig jobber politisamboeren med en forsvinningsak. Kajsa oppdager en sammenheng mellom sakene. Lettlest og spennende bok.

Øistein Borge:
Jeg er nummer 13

Cappelen Damm

I september 2017 blir en norsk utvekslingsstudent funnet drept i en park utenfor Amsterdam, tatt av dage med en boltpistol. Kriminaletterforsker Bogart Bull sendes sørover med første fly. I den nederlandske hovedstaden befinner det seg en mann ved navn Rezník og han betrakter seg selv som en grensesprengende kunstner.

Antall: 51

Meld deg inn i vår nyoppstartede krimgruppe på facebook

Romaner

Amanda Prowse:
Hva har jeg gjort?

Aschehoug

Tilsynelatende lever de et perfekt liv. Han er rektor og tilbringer dagene med å disiplinere uregjerlige tenåringer. Hun er en oppofrende hustru og mor og tilbringer dagene med husarbeid og baking. Ok bok som er spennende på sin måte og samtidig forteller en historie om å leve i et voldelig ekteskap som er skjult for omverdenen, også den nærmeste familie.

Carolina Setterwall:
La oss håpe på det beste

Aschehoug
Temaet i boka er sorg, og det å leve videre etter et dødsfall i familien. Carolina sliter med skyldfølelse, men gjør sitt beste for at sønnen Ivan skal ha det bra etter at faren dør. En viktig bok som lar deg sitte igjen med mange tanker i hodet. For meg ble det litt lite spenning i historien.

Catherine Isaac:
Et lite stjerneteppe

Bastion
Nydelig og varm historie som oser av både romantikk og spenning. Moren til Allie døde da hun var liten, og hun har et godt og nært forhold til faren og foreldrene til moren. Plutselig en dag får hun en mistanke om at noe ikke er som det skal. Hun finner et bilde skjult i en kommodeskuff. Hvem er den ukjente mannen som holder rundt moren hennes?

E L James:
The Mister

Gyldendal
Styrtrike Maxim Trevelyan er en notorisk rundbrenner. Han har stadig uforpliktende møter med jenter som han knapt nok husker navnet på i etterkant. En dag oppdager han at han har fått en ny vaskehjelp, en ung og søt jente som heter Alessia.

Ellen Vahr:
Gaven

Aschehoug

Vinteren 1841 reiser Anne fra Vardal til Christiania for å tjene hos byens mest berømte gullsmed og hans unge, vakre kone. Hun har valgt den veien hun tror er den rette. Det eneste hun har med seg er noen tørkede planter, en sort bok og en hemmelighet. Gaven er en nydelig bok som er verdt å lese.

Ellen Vahr:
Miss Marie

Aschehoug

Interessant bok om ei ung jente, datteren til bakeren som emigrerte i båt over Atlanteren til USA for å tjenestegjøre for en familie. Håpet var å tjene så me penger at hun kunne redde familiens bakeri.

Fredrik Backman:
Folk med angst

Cappelen Damm

Et gisseldrama på en visning. En mislykket bankraner låser seg inne sammen med en overentusiastisk eiendomsmegler, to bitre Ikea-misbrukere, en høygravid kvinne, en suicidal mangemillionær og et kaninhode. Til slutt gir raneren opp og frigir alle gislene, men når politiet stormer leiligheten er den tom …Underholdende, men merkelig bok. Litt påtvunget morsom.

Hannah Beckerman:
Alle våre hemmeligheter

Bastion
Søstrene Jess og Lily vokser opp i England med sine foreldre. Søstrene har et godt forhold i barndommen, men så skjer det noe - og Jess vender ryggen til Lily. De vokser opp uten å ha kontakt, men så bestemmer moren seg for å prøve å nøste opp i dette uforståelige uvennskapet. En nydelig og rørende bok som bringer fram både smil og tårer.

Heather Morris:
Tatovøren i Auschwitz

Aschehoug

Kan man finne kjærlighet på et så brutalt og grusomt sted som i Auschwitz? Dette er en utrolig sterk historie, basert på virkelige hendelser. Kjempegod bok. Den må du bare lese! Det er garantert en historie som sitter igjen i hodet ditt lenge.

Jenny Colgan:
Velkommen til Floras Café

Gyldendal

Flora er opprinnelig fra en øy helt nord i Skottland; Mure. For flere år siden dro hun derfra og flyttet til London. Tilfeldighetene gjør at hun må reise tilbake i forbindelse med jobb. Ting blir ikke akkurat sånn hun hadde sett for seg. En hyggelig bok med både matlaging og romantikk.

Jill Santopolo:
Mer enn ord

Gyldendal

Nina Gregory har alltid vært en pliktoppfyllende datter. Faren har innprentet henne at det viktigste i livet er familie, omdømme og arv. Tim – barndomsvennen som etter hvert har blitt en hengiven kjæreste – føler det på samme måte. Men da faren dør, etterlater han seg en hemmelighet som ryster Nina til det innerste. Lettlest og ok bok.

Jojo Moyes:
Over horisonten

Bastion

Historien starter med en hendelse i skogen nedenfor Arnott's Ridge i 1937. Margery O'Hare er ute å rir på muldyret. Der møter hun på Clem McCullogh som har et gevær. Alice Van Cleve er nygift, men hjemmet hun har flyttet til føles som et fengsel. De to damene møtes tilfeldigvis i kirken, og en idé blir sakte sådd hos Alice. Fin historie om to flotte og sterke damer.

Kristin Hauge:
Ritualer

Vigmostad & Bjørke

Hva gjør vi når døden puster oss i nakken? Søker ut, søker ly, eller søker sammen? Vi møter tre personer i denne romanen: Ally og foreldrene Viktor og Harriet. Livene deres er fremdeles preget av skilsmissen for mange år siden. Lettlest og ok bok. Litt rar slutt.

Lia Louis:
Kjæreste Emmie

Bastion

Emmie og Lucas er bestevenner. Emmie håper nå på et forslag om at de bytter status fra venner til kjærester. Til hennes overraskelse spør han isteden om hun vil være hans forlover når han skal gifte seg et år senere. Søt og romantisk historie.

Liza Marklund:
 Perlefarmen

Vigmostad & Bjørke
Endelig en ny bok fra Liza Marklund. Dette er en spennende kjærlighetsroman, og denne gangen har hun gått bort fra Annika Bengtsson-figuren. Hovedpersonen som presenteres er Kiona, en perledykker i det sørlige Stillehavet.

Lori Nelson Spielman
Bortenfor stjernene

Cappelen Damm

Dette er en varm historie om familieforhold og masse håp. Kristen omkommer i en togulykke. Moren sliter med skyldfølelse, så får hun en mystisk e-post: «Finn den biten som mangler». Kan det være at beskjeden kommer fra Kristen, og at hun likevel overlevde togulykken?

Lucina Riley:
Månesøsteren

Cappelen Damm
Bok nummer fem i serien om De syv søstre. Denne gangen er det søsteren Tiggy som vi skal følge familiesporene til. Det fører oss til Spania og sigøynere som driver med flamencodans. Koselig historie.

Lucina Riley:
Solsøsteren

Cappelen Damm

Endelig er det Electra sin tur, den sjette søsteren! Electra jobber som modell og har i de andres bøker fremstått som ganske privat. I denne boka blir vi godt kjent med henne og hennes bakgrunn. Det kommer også tydeligere fram at hun sliter med både alkohol og narkotika.

Lucy Diamond:
En italiensk affære

Aschehoug

En skjønn historie om tre kvinner med helt ulik livshistorie. De har aldri møttes, men alle tre melder seg på et italienskkurs hvor historiene deres fletter seg sammen. En hyggelig bok å lese, og en bok jeg ikke ville at skulle slutte.

Lucy Diamond:
Strandkaféen

Aschehoug

Evie Flynn er familiens sorte får. En drømmer uten store ambisiøse planer. Helt ulik sine perfekte søstre med sine perfekte barn og perfekte familier. Så dør plutselig hennes kjære tante Jo. Evie arver strandkafeen hennes i Cornwall. Veldig søt og lettlest bok - med en passe dose romantikk. Perfekt lesestoff ute i sola.

Marissa Stapley:
Ting å finne på når det regner

Cappelen Damm

Mae har tilsynelatende alt på stell. Hun har en flott kjæreste som elsker henne, en fremgangsrik jobb i firmaet hans og en stilig leilighet i New York. Men alt rakner den morgenen hun våkner og oppdager at det hele var bygd på løgner og at kjæresten er en svindler. Både kjedelig og spennende, men likevel ok bok. 

Richard Roper:
Noe å leve for

Vigmostad & Bjørke

Andrew er ansatt i kommunen hvor han jobber med å finne avdødes pårørende. Han går selv i begravelsen til de som ikke har noen. Under jobbintervjuet løy han på seg en lykkelig familie, og nå har han levd så lenge med denne løgnen at det har blitt umulig å gå tilbake. Jeg vekslet litt mellom å synes at den var kjedelig, morsom og underholdende. Les selv, og se. Helt ok bok.

Rosie Walsh:
Uten et eneste ord

Gyldendal
Sara møter den store kjærligheten, men etter at han drar på ferie, så slutter han å besvare meldingene hennes. Sara føler på seg at det er noe galt. Når sannheten kommer på bordet forandres alt. Rørende og lettlest kjærlighetshistorie! Spennende er den også, man må bare lese videre for å finne ut hva som egentlig har skjedd.

Sarah Jio:
Alle blomstene i Paris

Cappelen Damm

Dette er en todelt historie. I 2009 er Caroline ute å sykler i sentrum av Paris, mens tankene dreier seg om knust kjærlighet. Samtidig er sjåføren av en lastebil litt uoppmerksom. 5 dager senere våkner Caroline på sykehuset med hukommelsestap.

Tara Westover:
Noe tapt og noe vunnet

Gyldendal

Tara ble født ved hjemmefødsel i den lille amerikanske byen Idaho i 1986. Familien er mormonere og Tara lever et liv veldig annerledes enn de fleste av oss. Først da hun er sytten år begynner hun på skolen. Hjernevasking er et sentralt stikkord i denne historien fra virkeligheten. Heldigvis er Tara sterk og klarer etterhvert å stå for sine egne ønsker og behov. En bok verdt å lese!

Thomas Enger:
Enkebyen - de bortførte

Capitana

Det brygger opp til en uventet flom, og Stella, faren og de andre innbyggerne må skynde seg ut av bygda. Virkeligheten vi forholder oss til i historien er en dyster fantasiverden med lite mat og penger. Stella og de andre må derfor gå til fots, og målet er Enkebyen som ligger 12 mil unna. En artig bok som kan minne litt om serien The Hunger Games.

Antall: 26

Julebøker

Jenny Gladwell:
Adventsgaven

Gyldendal

Nyhetsjournalist Jane Brook drar til Norge for å skrive om Skogens dronning – juletreet som Oslo gir til Londons befolkning hver vinter. Søt og romantisk julehistorie som går fort å lese.

Jenny Hale:
Et julemirakel

Bladkompaniet

Julen har alltid vært viktig for Noelle Parker. Hun elsker de mørke vinterkveldene med varm sjokolade og kaker i familiens koselige konditori. Men dette året er alt annerledes ... Ordentlig søt og romantisk underholdende bok.

Josie Silver:
En dag i desember

Vigmostad & Bjørke

Laurie er temmelig sikker på at kjærlighet ved første blikk ikke forekommer i virkeligheten. Det er bare på film slikt skjer, ikke sant? Men en dag gjennombussvinduet, ser hun mannen hun instinktivt skjønner er DEN ENE. på julefesten deres året etter, blir hun presentert for bestevenninnens nye kjæreste. Og der står han, selvfølgelig, mannen hun så fra bussen. Søt og romantisk historie.

Laura Ziepe:
Adventspakten

Bladkompaniet

Tre venninner inngår en pakt om at denne julen skal ingen mann ødelegge for dem. Vennskap er tross alt viktigere enn kjærligheten! Eller ...? Kjempekoselig og romantisk bok.

Natalie Cox:
Ikke bare til jul

Aschehoug

Charlie bor i London, men blir midlertidig hjemløs etter en gasslekkasje. Dette fører henne ut på landsbygda hvor hennes kusine Jez driver en kennel. Det blir en annerledes jul enn det Charlie hadde planlagt. Søt og underholdende bok. Flott gave til en som er glad i hunder.

Poppy Alexander:
25 dager til jul

Cappelen Damm

Alenemoren Kate sliter med å få økonomien til å strekke til selv om sjefen pålegger henne mye ekstra arbeid. Hun prøver likevel hardt å gi sønnen Jack en koselig førjulstid. Jack ønsker seg en julekalender, men de fine er for dyre for Kate. Hun lager derfor en opplevelseskalender, en ny aktivitet hver dag fram til jul. Veldig søt og hyggelig julehistorie. 

Sue Moorcroft:
Drømmen om jul

Bladkompaniet

Georgina sliter med økonomien. Hun jobber med å sette opp et julestykke på en videregående skole samtidig som hun strever med å holde pengeinnkreverne på avstand. De er ute etter ekskjæresten hennes som forlot henne med stor gjeld. Søt og romantisk historie.

Antall: 7

Hobbybøker

Iselin Hafseld:
Norske VM-gensere

Cappelen Damm

Boken presenterer 17 offisielle VM-gensere og har oppskrifter til både dame, herre og barn. I tillegg finnes det oppskrifter på tilbehør til alle modellene. Det er også litt info om det aktuelle året da genserne genser var VM-genser, og hvor det ble avholdt det året. Det opplyses også om hvor mange medaljer Norge tok.

Jane Crowfoot:
Løkke for løkke

Cappelen Damm

Har du sittet i juleferien og sett alt det fine håndarbeidet som andre har laget, og tenkt at nå skal jammen meg jeg lære meg å hekle også? Da er denne boka absolutt for deg. Her lærer du alle teknikker som skal til for å få deg i gang. Supert oppslagsverk også for deg som allerede kan hekle.

Wenche Roald og Annichen Sibbern Bøhn:
Inspirerende Norske Strikkemønstre

Font
Den kreative strikkedesigneren Wenche Roald har kombinert de gamle diagrammene på nye måter og presenterer flotte og fargerike plagg for hele familien - fra kofter og gensere til strømper, votter og babytepper.

Antall: 3

Mat og drikke

Bella Linde og Lena Granefelt:
Rett fra jorda

Iris

Nå har du ingen unnskyldning lenger. Her lærer du om hvordan en kjøkkenhage bør utformes og hvilke grønnsaker/urter man bør satse på. Her er det tips både for deg som er begrenset til å dyrke på en balkong og deg som har stor plass å boltre deg på. 

Christopher Rodriguez:
Kjøkkenhage innendørs

J.M. Stenersen

Drømmer du om din egen lille kjøkkenhage, men vet ikke helt hvordan du kommer i gang? Da kan denne boka hjelpe deg. Her får du 169 sider med masse gode tips til hvordan du kan dyrke grønnsaker og urter selv - og det inne selv om du har liten plass. 

Ingvild Tennfjord:
Bli en bedre vinsmaker på 7 kvelder

Kagge

Boka er delt opp i 7 hovedkapitler eller bolker som omhandler ulike typer viner/druer eller karakterestikker i vin - som alder, eik, tørrhet og sødme. Kan varmt anbefales til eget bruk eller til gave til andre som du vet er glad i vin.

Tone Dahl og Lisa Westgaard:
Mexicana Mama

Cappelen Damm

Masse oppskrifter som garantert gjør deg sulten bare av å se bildene - alt fra forrett til dessert. Nå er det bare å finne fram stråhattene og invitere til mexicansk aften :)

Antall: 4

Livsstil

Mari Grydeland:
Som hund og katt

Vigmostad & Bjørke

En bok om hundemennesker og kattemennesker og deres kjæledyr. Hvorfor liker noen katter mens andre liker hunder? Hvem er hundemennesker? Hvem er kattemennesker? Hvorfor ble de sånn? Artig bok som man som hundeeier kan kjenne seg godt igjen i.

Synnøve Skarbø:
Synnøves System

Pilar
Dette er andre boka i suksess-serien Synnøves system - ryddelykke fra A til Å, og er et perfekt oppslagsverk for deg som har lyst til å ha det litt ryddigere hjemme. Etter å ha lest denne boka, så er det iallefall ikke motivasjon og inspirasjon det skal stå på!

Antall: 2

Diverse bøker

Jannicke Elisabeth K. Bekkelund:
Forbannelsen

Saga

Jannicke har skrevet en bok om sin oppvekst. Dette er en sterk og viktig historie om en barndom som er preget av grov incest over mange år. Uansett om du har opplevd et overgrep, kjenner noen som er i / har vært i en slik situasjon - eller bare vil lære mer - anbefaler jeg deg å lese denne boka!!

Silje Bergum Kinsten:
Jeg vet ikke helt hva det er

Flamme

Dette er fin bok som beskriver forvirringen over kroppens rare symptomer når man får sykdommen ME. Ifølge Norsk Helseinformatikk er betydelig utmattelse/tretthet noe rundt 25 % av oss vil oppleve i løpet av livet. Mens diagnosen kronisk utmattelse er forbeholdt kanskje 20 000 mennesker.

Susan Smerkerud:
Ha deg vekk, Mr. Parkinson!

Kolofon

Denne boka tar for seg den kroniske sykdommen parkinson som er en hjernesykdom/nevrologisk sykdom som oppstår fordi man har en nedsatt mengde dopamin i hjernen. Grei og forståelig bok som passer godt for deg som selv har parkinson eller som kjenner noen med sykdommen.

Tor-Håkon Gabriel Håvardsen:
En seksti under

Panta

Alle har vi et forhold til døden. I denne boka får du vite mer om hva som faktisk skjer fra en person dør og fram til begravelsen er gjennomført. Å være gravferdskonsulent er et yrke man kanskje ikke vet så mye om, og som man kanskje er litt ubekvem med å tenke på, men temaet er likevel veldig viktig. Fin og varm bok.

Antall: 4

Statistikk 2019:

Bøker etter sjanger:
Krimbøker: 51
Romaner: 26
Julebøker: 7 - Hobbybøker: 3
Mat og drikke: 4 - Livsstil: 2
Diverse bøker: 4

Totalt antall bøker: 97

Bøker etter forlag:
Aschehoug: 16 - Bastion: 4 - Bazar: 1 - Bladkompaniet: 3
Capitana: 8 - Cappelen Damm: 22 - Fagervik: 1 - Flamme: 1
Font: 1 - Goliat:  2 - Gyldendal: 18 - Iris: 1 - J.M. Stenersen: 1
Kolofon: 1 - Kagge: 1 - Liv: 2 - Panta: 3 - Pilar: 1
Saga: 1 - Vigmostad & Bjørke: 9

Totalt antall bøker: 97