Skip to main content

Jeg vet ikke helt hva det er

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Silje Bergum Kinsten
Leseeksemplar fra Flamme

Dette er fin bok som beskriver forvirringen over kroppens rare symptomer når man får sykdommen ME.


Forlaget skriver:

Det føles rart. Alt vugger. Jeg lener meg forover og faller ned på gulvet.

Dette er første reaksjonen hovedpersonen i Silje Bergum Kinstens debutroman, Jeg vet ikke helt hva det er, får på en av romanens første sider, som foreslår at hun kanskje lider av ME, kronisk utmattelsessyndrom. Men hun vet ikke. Hun vet ikke helt hva det er, som tittelen foreslår. Bare at det er noe. At livet slik hun kjenner det, slik hun har opp til nå har levd det, framstår forandret. En forandring hun forventer skal rette seg selv. Som vi så ofte gjør når det skjer rare ting i og med kroppen våre. Vi legger oss litt nedpå og tenker: Det går over. I morgen er det bedre. Eller dagen etter det. Bare at: Det blir ikke bedre. Kvinnen våkner også dagen etter og vet ikke hva det er. Og dagen etter. Og dagen etter. Hvordan finne tilbake til livet slik det var? Hvordan fortsette når kroppen kanskje ikke orker? Og hva skjer med omgivelsene dine i en situasjon som dette?

Ifølge Norsk Helseinformatikk er betydelig utmattelse/tretthet noe rundt 25 % av oss vil oppleve i løpet av livet. Mens diagnosen kronisk utmattelse er forbeholdt kanskje 20 000 mennesker. Med Jeg vet ikke helt hva det er har Silje Bergum Kinsten skrevet en sterk og gjenkjennelig roman som vil være til glede for alle og hjelp til mange. En på mange måter oppsiktsvekkende debut.

 

Forfatter: Silje Bergum Kinsten
Forlag: Flamme
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 203
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Dette er ingen faktabok, men en fin bok som beskriver forvirringen over kroppens rare symptomer når man får sykdommen ME.

Boka er både lett og tung å lese på en gang, da det er brede linjeskift og få setninger pr side.

ME er en vanskelig sykdom å forstå, spesielt for de som ikke har den selv. Det er derfor viktig med slike bøker som forklarer hvordan det kan oppleves, selv om symptomene varier fra person til person.

Slike bøker trenger vi enda flere av! Les den om du har en i din omgangskrets som har ME - eller om du bare er interssert i å vite mer om denne sykdommen.


Om forfatteren:
Silje Bergum Kinsten bor på Nesodden og har fra før skrevet boka På skolen, i vannet, bak kjerka (2017).

 



Selv om jeg har fått denne boka tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får ingen kompensasjon for dette, og jeg har på ingen måte noen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Små forlag