Skip to main content

Sekten på Tåkøy

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Mariette Lindstein
Boka er kjøpt i bokhandel

Sofia er nyskjerrig da hun ser at det skal være et foredrag holdt av Franz Osvald. Han er opptatt av et naturlig liv. Han er også en pen og mystisk mann. Hun får med venninnen Wilma og de drar på foredraget som er på en øy. Franz legger merke til jentene og tilbyr dem et gratis opphold for å se hvordan opplegget er. Det passer ikke for Vilma, så Sofia drar dit alene. Når opplegget er gjennomført er hun mer nyskjerrig, og da hun får tilbud om å drive det lokale biblioteket, slår hun til. Etterhvert finner hun ut at stedet ikke er så idyllisk som hun først fikk inntrykk av, men da er det kanskje for sent?


Forlaget skriver:
På en vindfull og tåkete øy i den svenske skjærgården har en New Age-bevegelse slått seg ned på en stor eiendom. Deres karismatiske leder, Franz Oswald, har utviklet en livsfilosofi, kalt ViaTerra. Hensikten er å gjenopprette sjelens ro og kroppens naturlige balanse. Bevegelsen har en sterk tiltrekningskraft på kjendiser og mennesker i maktposisjoner.

Sofia Bauman, som akkurat er ferdig med universitetsutdannelsen sin, blir fascinert av Oswalds filosofi. Hun er usikker på hva hun vil gjøre med livet sitt, og sjarmert av Oswald aksepterer hun tilbudet hans om en bibliotekarstilling. Etter hvert oppdager hun at det foregår mye som ikke tåler dagens lys, og hun lurer på om hun er blitt dratt inn i en sekt. Hun angrer på at hun tok jobben, og ønsker å dra hjem, men Oswald styrer med jernhånd, og det er satt opp elektrisk gjerde rundt hele eiendommen.

Veien tilbake til et normalt liv blir langsomt til et mareritt. For ingen har noensinne forlatt ViaTerra.


Forfatter: Mariette Lindstein
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2018
Originaltittel: Sekten på Dimön
Oversatt av: Jørn Roeim
Antall sider: 535
Format: Pocket
Kilde: Kjøpt i bokhandel


Min mening:
Min første reaksjon på denne boka var irritasjon. Hvordan kan en oppegående jente gå inn i ting som dette? Hvorfor ringer ingen varselklokker? Men som sekten, så lokker også boka leseren til å lese videre.

Dette er en spennende historie, og jeg kan tenke meg at det kan være elementer av ting som ligner faktiske hendelser i enkelte samfunn. Og forfatteren opplyser jo også at mye av handlingen er basert på hennes egne opplevelser fra scientologikirken.

Litt ekkel historie som kryper under huden din, og absolutt en bok som fortjener en anbefaling. Dette er første bok i en trilogi, og heldigvis for det - for her vil jeg vite alt om det som skjer i ettertid.


Om forfatteren:
Mariette Lindstein (f. 1958) ble som tjueåring med i den omstridte scientologikirken. I løpet av 25 år arbeidet hun på alle nivåer i organisasjonen ved det store hovedkontoret utenfor Los Angeles. I 2004 rømte hun.

I dag arbeider Mariette som forfatter og foredragsholder på heltid. Hun vier livet sitt til å opplyse om sektproblematikk. Bøkene om den fiktive sekten ViaTerra er basert på hennes egne opplevelser fra scientologikirken.

 

Gyldendal