Skip to main content

MAMMUTSALGET 2021

Mine anbefalinger


Mammutsalget, som er årets største boksalg er i gang. Salgsperioden er 15. til 27. februar, så det er enda god tid til å utvide innholdet i bokhylla di. Her kommer noen anbefalinger fra meg.

Krimbøker

Stephen Ahnhem:
Den niende graven

Aschehoug

I et vinterkaldt Stockholm har Sveriges justisminister forsvunnet sporløst på den korte veien mellom Riksdagen og en ventende bil. Fabian Risk kalles inn for i hemmelighet å etterforske justisministerens forsvinning.

Dette er den andre boka i serien om Fabian Risk, men historien er lagt til tiden før den første boka. 


Lina Bengtsdotter:
Francesca

Gyldendal

Her møter vi igjen politietterforsker Charlie Lager. Hun sliter litt etter Annabelle-saken da hun måtte oppsøke gamle minner i barndomsbyen Gullspång. Det positive er at hun fikk tatt opp kontakten med venninnen Susanne, og det er nettopp det som nå fører henne tilbake til byen. 

Anbefalt bok til krimelskere.


Harlan Coben:
Ikke gi slipp

Cappelen Damm

Etterforsker Napoleon "Nap" har aldri klart å glemme at tvillingbroren Leo og kjæresten hans Diana ble funnet drept på jernbanesporet i den lille byen Westbridge utenfor New Jersey. Eller at kjæresten hans Maura slo opp og dro uten noen forklaring. Hva var det egentlig som skjedde, og hvorfor dukker fingeravtrykkene til Maura opp femten år senere i en sak som etterforskes.

En ny krimbok fra Harlan Coben til stor glede for hans fans.


Anders de la Motte:
Vinterild

Aschehoug

Laura har tilbragt alle somrene sine hos tanten i en hyttegrend i Skåne. Lucianatten 1987 brenner en danseplatting i hyttegrenda, og en ung kvinne dør. Laura kutter ut all kontakt med både vennene og tanten. Tretti år senere får hun telefon fra en advokat om at tanten er død, og at Laura har arvet hyttebyen. Hun drar dit og finner et sted som har forfalt og er fullt av søppel. Det er to sterke interessenter som er interessert i å kjøpe stedet, og Laura sliter med å ta den rette avgjørelsen. Samtidig skjer det stadig flere uforklarlige ildpåsettelser og Laura oppdager at til og med tanten hadde sine hemmeligheter.

Kjøp boka - og kos deg! Dette er forfatterens tredje krimbok, og han blir bare bedre for hver bok!


Robert Dugoni:
Kvinnen uten ansikt

Gursli Berg

Andrea gifter seg med Graham. En dag avslører Andrea for Graham at hun har arvet et stort fond etter foreldrene som hun ikke kan bruke. Paret drar på klatretur, og Andrea forsvinner. Litt senere finner en gutt finner et lik i en krabbeteine. Liket viser seg å være Lynn Hoff. Ingen kjenner til henne. Tracy Crosswhite settes på saken. Etterhvert avdekkes det mistanke om identitetsforfalskning.

Jeg liker veldig godt denne serien. Tracy Crosswhite er en fin etterforsker som jeg liker godt. Forfatteren skriver med en lett penn. Historien er lett å følge og spennende fra du starter å lese.


Camilla Grebe:
Dvalen

Gyldendal

En kjempespennende psykologisk krimbok som hvor handlingen tar en annen vei enn man først ser for seg. Denne MÅ du lese!

Attenårige Samuel krangler med moren og får samtidig problemer med en narkotikalanger. Han må derfor dra hjemmefra. Etterhvert får han jobb hos en dame med en funksjonshemmet sønn. Der blir ting litt annerledes enn han hadde trodd.


Shari Lapena:
En fremmed i huset

Gyldendal

God psykologisk krim som du som liker slike sjangre bør lese!

Karen og Tom er lykkelig nygift. En dag er ikke Karen der da Tom kommer hjem fra jobb. Bilen hennes er borte, men døren er ulåst og både lommebok og mobil ligger igjen. Etter en stund kommer politiet på døren og forteller at hans kone er på sykehus. Hun har vært med i en trafikkulykke i en veldig frynsete del av byen. Karen har sluppet unna ulykken med noen få skrammer, men hun husker ingenting.


Shari Lapena:
Naboparet

Gyldendal

Naboparet er en intens psykologisk krim, der forfatteren liker å utforske hva som skjer i nære relasjoner når man er utsatt for ekstremt press, og om vi kjenner vår familie, venner eller naboer så godt som vi tror...

Anne og Marco er invitert til naboparet på middag, og da barnevakten avlyser i siste liten, lar de sin seks måneder gamle datter, Cora, ligge hjemme og sove. De har med seg babycall og veksler på å gå hjem og se til henne hver halvtime.


Ruth Lillegraven:
Alt er mitt

Kagge

Dette er enda en psykologisk thriller hvor ting er helt annerledes enn man tror. Sånne bøker liker jeg godt.

Møt Clara og Haavard, et vellykket ektepar i en arvet villa på Oslo Vest. Han er lege fra en gammel Oslo-familie. Hun er den ambisiøse outsideren fra Vestlandet som har fått toppjobb i Justisdepartementet. Nå rystes Oslo av to drap.


Camilla Läckberg:
Gullburet

Gyldendal

Krimbok med en spennende historie, dog noe friskt språk. Løp og kjøp - du rekker det akkurat før påske!

På overflaten kan det se ut som om Faye har alt. En perfekt mann, en elsket datter og en luksuriøs leilighet i den fineste delen av Stockholm. Men mørke minner fra oppveksten i Fjällbacka jager henne, og hun føler seg stadig mer som fange i et gullbur.


Agnes Matre:
Iskald

Gyldendal

I denne boka befinner vi oss i Hardanger og handlingen starter med at lensmann Bengt Alvsaker har meldt seg på Norseman Xtreme Thriathlon. Dette går ut på at man må svømme 3,8 km i iskaldt fjordvann, for så å sykle 18 mil  over Hardangervidda og deretter løpe rundt fire mil opp til Gaustadtoppen.

En ganske stor prestasjon for deltakerne. Alle klarer ikke dette, og før sistemann har kommet seg opp av vannet, varsles det om at en er druknet. Men druknet han egentlig på egenhånd?


Elisabeth Norebäck:
Si at du er min

Aschehoug

Dette er en sjanger jeg liker godt - psykologisk triller. Historien er spennende fra første side, og jeg måtte bare lese videre.

Stella Widstrand er psykoterapeut, lykkelig gift og mamma til en sønn på tretten år. Men når en ung kvinne, Isabelle, kommer til klinikken hennes, faller verden sammen for Stella. Hun er overbevist om at Isabelle er datteren hennes, Alice, som forsvant på en ferie for mer enn 20 år siden.


Trude Teige:
Aldri tilgi

Aschehoug

#Metoo er et aktuelt tema i media. Og nå har det endelig kommet en bok hvor handlingen dreier seg om dette temaet. Kajsa Coren som har blitt frisk etter en kreftsykdom. Hun jobber nå som freelancejournalist og lager en dokumentar om seksuell trakassering, samtidig jobber politisamboeren med en forsvinningsak. Kajsa oppdager en sammenheng mellom sakene.

Aktuelt tema og en god historie. Trude Teige skriver lettleste og spennende bøker.

Romaner

Eve Chase:
Sannheten om Audrey Wilde

Gyldendal

Fire søstre tilbringer sommeren hos tanten, der blir de dratt inn i et mysteriet rundt hva som skjedde med kusinen som forsvant.

Flere år senere flytter en familie inn i det samme huset som er omgitt av en urovekkende historie og mange rykter


Jenny Colgan:
Velkommen til Floras kafé

Gyldendal

Flora er opprinnelig fra en øy helt nord i Skottland; Mure. For flere år siden dro hun derfra og flyttet til London. Tilfeldighetene gjør at hun må reise tilbake i forbindelse med jobb. Ting blir ikke akkurat sånn hun hadde sett for seg. 

En hyggelig bok med både matlaging og romantikk.


Heather Morris:
Tatovøren i Auschwitz

Aschehoug

Dette er en kjempegod bok. Den må du bare lese!

Kan man finne kjærlighet på et så brutalt og grusomt sted som i Auschwitz? Dette er en utrolig sterk historie, basert på virkelige hendelser.


Lucinda Riley:
Månesøsteren

Cappelen Damm

Endelig er den her - bok nummer 5 i serien om De syv søstre. Den har jeg gledet meg til.

Denne gangen er det søsteren Tiggy som vi skal følge familiesporene til. Det fører oss til Spania og sigøynere som driver med flamencodans.


Zeshan Shakar:
Tante Ulrikkes vei

Gyldendal

Annerledes, viktig og aktuell bok.

Det er Norge på 2000-tallet. To gutter med ulik bakgrunn vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef. Vi følger hverdagen deres da de er med i et forskningsprosjekt.


Ellen Vahr:
Miss Marie

Aschehoug

Interessant bok om ei ung jente, datteren til bakeren som emigrerte i båt over Atlanteren til USA for å tjenestegjøre for en familie. Håpet var å tjene så me penger at hun kunne redde familiens bakeri.

Dette er første bok i en trilogi - og jeg gleder meg til neste!


Ellen Vahr:
Gaven

Aschehoug

I går la jeg ut en omtale om Miss Marie, den nyeste boka til Ellen Vahr. Jeg ble inspirert av hennes skrivestil og type roman, så da måtte jeg også få med meg hennes første roman, Gaven. Det var ikke noe dårlig valg.


Tor-Håkon Håvardsen:
En seksti under

Panta

Alle har vi et forhold til døden. I denne boka får du vite mer om hva som faktisk skjer fra en person dør og fram til begravelsen er gjennomført. Å være gravferdskonsulent er et yrke man kanskje ikke vet så mye om, og som man kanskje er litt ubekvem med å tenke på, men temaet er likevel veldig viktig.


Tara Westover:
Noe tapt og noe vunnet

Gyldendal

Tara ble født ved hjemmefødsel i den lille amerikanske byen Idaho i 1986. Familien er mormonere og Tara lever et liv veldig annerledes enn de fleste av oss. Først da hun er sytten år begynner hun på skolen. Hjernevasking er et sentralt stikkord i denne historien fra virkeligheten. Heldigvis er Tara sterk og klarer etterhvert å stå for sine egne ønsker og behov.

En bok verdt å lese!

Hobby, forming og kreativitet

Monica Bjørnvold:
Vanter

Aschehoug

Masse fine vanter med mange fine mønstre som skiller seg ut litt fra det jeg har sett tidligere.

Med heklemasker og gamle håndarbeidsteknikker tryller kunsthåndverker Monica Bjørnvold frem de lekreste vanter. Grunnoppskriften er enkel fastmaskehekling, og det er de ulike mønstrene, broderiene og teknikken som gjør vantene originale og vakre. Du får mange oppskrifter på vanter og pulsvanter, i tillegg kan broderier, mansjetter og farger mikses og varieres i det uendelige.


Kristin Holte:
Krotekofter

Press

Kritkroting er en gammel dekorskikk som ble brukt til å dekorere tømmerveggene i gamle stuer og var spesielt utbredt på Vestlandet. Nå har strikkedesigner Kristin Holte laget kofter basert på denne særegne dekorskikken. Resultatet er en inspirerende bok for både strikkeentusiaster og kulturhistorisk interesserte!


Bitta Mikkelborg:
Sjal og skjerf

Pax

En ny bok av den populære strikkedesigneren Bitta Mikkelborg, nå med oppskrifter på sjal og skjerf. De vakre plaggene kan både strikkes og brukes hele året. Du vil finne 20 oppskrifter på sjal og skjerf med varierte mønstre og i forskjellig vanskelighetsgrad.

Mange flotte skjerf og sjal i denne boka altså - jeg skulle tro at her er det noe for enhver smak. 


Arne Nerjordet og Carlos Zachrison:
Arne & Carlos Favoritter

Cappelen Damm

Arne og Carlos feirer 15 år som designerduo. Dette gjør de med å plukket ut sine favoritter fra de fem bøkene de har gitt ut, samtidig har de tatt med ting du ikke har sett før av nye design.

Mye lekkert i denne boka - alt fra dukker/bamser, skjerf, sokker/tøfler, gensere, votter, mye julerelatert og til og med en hundegenser har det blitt plass til.


Wenche Roald og Annichen Sibbern Bøhn:
Inspirerende norske strikkemønstre

Font

Stor og fin bok med varierte oppskrifter. Flotte bilder og mange lekre plagg.

Boka er basert på diagrammene i Annichen Sibbern Bøhns klassiker Norske strikkemønstre fra 1929. Den kreative strikkedesigneren Wenche Roald har kombinert de gamle diagrammene på nye måter og presenterer flotte og fargerike plagg for hele familien - fra kofter og gensere til strømper, votter og babytepper.


Vottelauget:
Eventyrvotter

Aschehoug

Visste du at den store vottedagen er i dag, 14. oktober? Da passer det jo perfekt å publisere en vottebok i dag. Dette er forøvrig en fin julegave til en strikkeglad person som ellers har "alt".

Her får 20 fantasifulle vottemønstre inspirert av folkeeventyrene.

Godt og sunt på bordet

Jostein Medhus og Espen Vesterdal Larsen:
Kok & Stek

Gursli Berg

Tenk deg at du er invitert bort på middag. På menyen står det biff. Du gleder deg til å få en mør og god biff med deilig tilbehør. Det du får er en biff som er stekt ihjel, og knapt kan tygges. Sikkert ingen hyggelig opplevelse hverken for gjest eller vertskap. Med denne boka unngår du å gå i denne fella.

Kok & stek viser hvordan du får et perfekt resultat når du varmebehandler grønnsaker, frukt, fisk og kjøtt. Det er mange måter å koke og steke på, og her får vi presentert de viktigste prosessene for et vellykket resultat: Koking, posjering, blansjering, confitering, sous vide, pannesteking, braisering, ovnsteking, grilling og fritering.


Beate Slipher:
Plukk ville matvekster

Aschehoug

Veldig kul bok! Naturens spiskammer byr på spennende smaker. I denne boken tar Beate Slipher deg med gjennom årstidenes gang, forteller hva som finnes hvor og når, og gir praktiske råd til turen.

I tillegg får du mange oppskrifter. Bli inspirert til å prøve deg som «grønn gourmet» og lær å bruke ville vekster på nye og spennende måter.


Christopher Rodriguez:
Kjøkkenhage innendørs

J.M. Stenersen

Drømmer du om din egen lille kjøkkenhage, men vet ikke helt hvordan du kommer i gang? Da kan denne boka hjelpe deg. Her får du 169 sider med masse gode tips til hvordan du kan dyrke grønnsaker og urter selv - og det inne selv om du har liten plass. 


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett  (Også mye annet enn bøker)

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa


- God Bok!