Skip to main content

MAMMUTSALGET 2020

Mine anbefalinger


Mammutsalget, som er årets største boksalg er i gang. Salgsperioden er 24. februar til 7. mars, så det er enda god tid til å utvide innholdet i bokhylla di. Her kommer noen anbefalinger fra meg.

Krimbøker

A.J. Finn:
Kvinnen i vinduet

Gyldendal

Anna Fox har ikke forlatt huset sitt på lang tid. I ti måneder har hun gått fra rom til rom i det gamle huset i New York, fortapt i minner, for redd til å gå ut. Annas eneste forbindelse med omverdenen er gjennom vinduet. Der sitter hun dag etter dag og følger med på naboene.

Her er enda en psykologisk krim, og den skuffer ikke.

Anders de la Motte:
Sensommer

Aschehoug

En sensommerkveld i 1983 er Billy, fem år ute å leker i hagen. Billy kommer aldri tilbake, og det eneste sporet etter han er en sko i den høye maisåkeren.

Tjue år senere leder Billys storesøster en gruppeterapisamtale i Stockholm. En ung mann forteller om en liten gutts uforklarlige forsvinning for mange år siden. Fortellingen er rystende velkjent. Kan det være Billy?

Anders de la Motte:
Høstdåd

Aschehoug

En kveld i 1990 telter fem barndomsvenner ved sin hemmelige badeplass. Stemningen er høy, men også vemodig, for vennene innser at kvelden både innebærer et farvel til ungdomstiden og til hverandre. Når morgenen gryr og det første høstregnet har falt, flyter det en kropp i det mørke stenbruddsvannet.

Om du bare leser noen få bøker i løpet av et år - la dette være en av de!

Anne Holt:
En grav for to

Gyldendal

Essensen i boka er en dopingssak i idrettsnorge, sannsynligvis inspirert av Therese Johaug-saken. Her dras imidlertid saken litt lenger, og du skal ikke se bort fra at det dukker opp både dødsfall og kriminelle handlinger.

B.A. Paris:
Bak lukkede dører

Gyldendal

Grace og Jack er tilsynelatende det perfekte ektepar. Jack,en flott, rik og vellykket advokat. Grace er vakker og ofrer sin egen karriere for å stelle hjemme i et nydelig, stort hus. Men, nabolaget reagerer på at de er sammen hele tiden.

En veldig spennende psykologisk krim.

Bernhard Minier:
En sang for druknede sjeler

Aschehoug

Kriminalførstebetjent Martin Servaz blir kastet inn i sin vanskeligste og mest personlige sak. En professor i antikk historie blir myrdet, en hundeoppdretter blir spist opp av sine hunder. Hvorfor herjer døden denne lille universitetsbyen i Sørvest-Frankrike, der studentene en dag vil være regionens nye elite?

Camilla Grebe:
Husdyret

Gyldendal

Malin er en ung kvinnelig politietterforsker, som har hele livet planlagt foran seg. Hanne er adferdsviteren med hukommelsestap, og som frykter fremtiden. Jake er gutten som bærer på en vond hemmelighet.

Denne må du lese!

Camilla Läckberg:
Heksen

Gyldendal

Dette er Camilla Läckbergs tiende bok om Erica Falck og Patrik Hedström i Fjällbacka.

To barn forsvinner med 30 års mellomrom. Innbyggerne i Fjällbacka stiller opp i manngard for å lete etter Linnea, og til slutt finner de henne. Naken, ved nøyaktig samme skogstjern der den første jenta ble funnet.

Chris Tvedt:
Bevisets stilling

Gyldendal
Da Magnus Sandtorv rømmer fra sikkerhetsavdelingen på et psykiatrisk sykehus i Bergen, går alarmen. Magnus er psykotisk og farlig. Han ble sperret inne fordi han på bestialsk vis drepte sin egen bror, og har truet med å drepe resten av familien. Politiet rykker ut, men da de kommer frem til familiegården, er det for sent. Både faren, moren og søsteren er myrdet med kaldt blod.

Eirik Jensen og Thomas Winje Øijord:
Skjulte djevler

Kagge

Oslos underverden har sakte, men sikkert lukket seg. Når noen av Oslos mest potente kriminelle dukker opp mishandlet og med en kule i panna, blir alle informantbehandleres mareritt virkelighet: Stillheten råder.

Gunnar Staalesen:
Utenfor er hundene

Gyldendal

En mørk vinterkveld ute på et oppdrag kommer plutselig en bil i full fart mot Varg Veum. Det er bare med nød og neppe han unngår å bli påkjørt og drept.

To menn har sonet i en overgrepssak der Veum selv i en kort periode var feilaktig siktet, og har nylig dødd. Veum mistenker at dette kan være noe langt mer alvorlig enn tilfeldige dødsulykker. I så fall står han kanskje selv på den samme drapslisten …

Hanne Kristin Rohde:
Offerdyr

Kagge

Når advokat Mikael Andersen finner en ung, død og naken mann - bare ikledd pels - i ektesengen, tror han straks at det må være konas elsker. Men psykiater Nina Berle blir tilsynelatende like paff som ektemannen. Hennes bror, landbruks- minister Jakob Berle, er tidligere pelsdyroppdretter og homofil; kan det tenkes at den døde ynglingen var hans elsker?

Ingar Johnsrud:
Korset

Aschehoug

En av myndighetenes mest betrodde menn blir funnet død i en vaskehall i Oslo. Skutt i skrittet og etterlatt til lidelsen. Den kjente TV-journalisten som jaktet hans hemmeligheter forsvinner. For politietterforsker Fredrik Beier er etterforskningen personlig. Journalisten visste noe om ham. En historie selv Fredrik bare ante de mørke konturene av. 

En glimrende bok!

Jan Mehlum:
Hvit engel, svart natt

Gyldendal

På en mørk og øde veistrekning blir tønsbergadvokaten Svend Foyn utsatt for alle sjåførers mareritt. En jentunge i bare nattkjolen styrter ut i veien og havner på Jaguarens panser. En blodig nattkjole, regn og stillhet. Jenta overlever, men snakker ikke. Ingen vet hvem hun er eller hvordan hun havnet ved riksvei 35 en regnvåt natt.

Jens Henrik Jensen:
Hengte hunder

Aschehoug

Nils Oxen er Danmarks høyest dekorerte soldat noensinne. Men krigsveteranen er traumatisert og lever av å samle flasker og spise matavfall fra supermarkeder. I håp om å unnslippe sine indre demoner drar det tidligere medlemmet av Jægerkorpset sammen med hunden sin til Nordjylland. Der slår han leir dypt inne i skogen for å leve et rolig og enkelt liv. Men drømmen blir snart til et mareritt.

En spennende bok som er vanskelig å legge fra seg.

Jørgen Jæger:
Guden

Juritzen

På torget i Fjellberghavn står ordfører Janne Wold på talerstolen fulgt av politistasjonssjef Marte Mellingen. Plutselig roper en skingrende stemme: «Allahu akbar!» etterfulgt av tre skudd. På scenen står ingen lenger oppreist.

Det blir noen svært dramatiske døgn for politioverbetjent Cecilie Hopen Og Ole Vik? I denne romanen får han helt nye utfordringer privat.

Jørn Lier Horst:
Katharinakoden

Gyldendal

I disse dager er det 24 år siden Katharina Haugen forsvant sporløst. Hvert år siden har Wisting oppsøkt Katharinas ektemann, som befant seg utenbys på jobb og hadde et solid alibi. Den jevnlige kontakten mellom Wisting og Martin Haugen har etter hvert utviklet seg til et vennskap. Denne gang finner han imidlertid Haugens hus lukket og låst. På årsdagen for sin kones forsvinning er Martin Haugen selv sporløst borte.

Kristina Ohlsson:
Syndflod

Gyldendal

En mann blir funnet død i stolen sin foran peisen, skutt i brystet. Merkelig nok har han datterens giftering på lillefingeren. En annen mann bekjenner en synd i et brev til sin kone; han har kjørt på en kvinne og stoppet ikke for å hjelpe. Den tredje mannen leier et øde hus som egentlig er beregnet til å skjule mennesker på flukt, men han har noe helt annet i tankene.

Mads Peder Nordbo:
Jenta uten hud

Gyldendal

Matthew Cave er en dansk journalist i slutten av tjueårene. Han har mistet livsgnisten etter at hans samboer og deres ufødte barn døde i en trafikkulykke. Flukten fra virkeligheten har drevet ham til Nuuk, Grønland. Det eneste sporet han har etter sin amerikanske far, er et tjue år gammelt postkort, som faren sendte fra Thulebasen før han forsvant. 

Marit Reiersgård:
Det de døde vet

Gyldendal

Legen Tom Ross og kona Marion reiser bort etter at deres sønn ble funnet død i russedrakten på 17. mai. Under etterforskningen finner politietterforsker Bitte Røed raskt ut at sønnen ikke døde en naturlig død. Og når politiet oppdager at paret også tidligere har mistet et barn, i noe som synes som krybbedød, vekkes mistenksomheten mot foreldrene. Samtidig melder Tom kona savnet mens de er i Spania.

Pierre LeMaitre:
Brudekjolen

Aschehoug

I det siste har Sophie hatt en følelse av å miste hukommelsen, ja, av å miste kontrollen. Hun forfølges av noe hun ikke er i stand til å sette ord på - og av bilder fra fortida hun ikke kan glemme.En morgen våkner hun og oppdager at den lille gutten hun skulle passe, er død. Hun husker ingenting.

Men Sophie er ikke den eneste som bærer på hemmeligheter.

Ruth Lillegraven:
Alt er mitt

Kagge

Møt Clara og Haavard, et vellykket ektepar i en arvet villa på Oslo Vest. Han er lege fra en gammel Oslo-familie. Hun er den ambisiøse outsideren fra Vestlandet som har fått toppjobb i Justisdepartementet. Nå rystes Oslo av to drap.

En psykologisk thriller hvor ting er helt annerledes enn man tror. Sånne bøker liker jeg godt.

Søren Sveistrup:
Kastanjemannen

Gyldendal

Spennende bok som anbefales! Kastanjer blir aldri helt det samme for meg lenger ;)

Vi befinner oss i Danmark. En datter er forsvunnet og en ung kvinne er drept og over henne henger en kastanjemann. Thulin og Hess blir satt på saken. Snart dukker det opp flere lignende drap.

Tove Alsterdal:
Evas siste vitne

Kagge

En gang var Beckomberga et av Europas største mentalsykehus. Nå består området av eksklusive boliger. Svante Levander er en av dem som flytter inn i idyllen, sammen med sin nye kjæreste. En kveld blir han drept. Ekskona Eva, som har fulgt etter ham den kvelden, arresteres, mistenkt for mord.

En utenlandsk kvinne er vitne, men hun er sporløst forsvunnet.

Unni Lindell:
Dronen

Aschehoug

En mann står inne i en nedlagt militærleir og sender en drone utover et mørkt skogområde. Dronen kommer til en åpen plass ved et rapsjorde.

Et telt viser seg plutselig på droneskjermen. En dame kommer til syne.  Mannens hjerte slår som en hammer mot brystbeinet. Han har aldri hatt kjæreste. Kvinner burde ikke telte alene, ikke i mørke skoger.

Romaner

Colleen Hoover:
Det ender med oss

Gursli Berg

Lily Bloom som er i begynnelsen av 20-årene, har ikke hatt det lett i oppveksten. Lily er likevel full av vilje, pågangsmot og tro på framtiden.

Etter å ha fullført college, flytter hun til Boston og åpner sin egen blomsterbutikk. Hun møter hjernekirurgen Ryle Kincaid. Han er påståelig, sta og arrogant, men også følsom, briljant og fullstendig bergtatt av Lily.

Dette er en bok med en sterk og god historie om et veldig viktig tema.

Gill Paul:
Kvinner og menn først

Aschehoug

Reg er en ung servitør som jobber på Titanic. Han blir kjent med flere personer med ulike bakgrunner. I kaoset som oppstår når båten er i ferd med å synke, er det stor forvirring blant passasjerene, og mange kommer bort fra hverandre. Historiene til de overlevende drar leseren gjennom en spennende historie.

Noen bøker fanger interessen min fra side én. Dette er en sånn bok.

Lucinda Riley:
De syv søstre

Cappelen Damm

Maia D'Apliése og hennes fem søstre er samlet i barndomshjemmet Atlantis, da de får vite at deres far, mangemillionæren som de kaller Pa Salt, er død.

Maia og søstrene hennes ble alle adoptert som spedbarn, og nå har Pa etterlatt et spor til hver av dem for å lede dem tilbake til deres opprinnelige opphav.

Anbefales på det varmeste!

 

Lucy Dillon:
100 umistelige ting

Bazar

Hovedpersonen Gina har vært gjennom en tøff tid og nå ønsker hun en ny start. I beste Kondo-stil bestemmer hun seg for å forenkle livet ved å gi bort alt hun eier, bortsett fra 100 ting som betyr noe spesielt for henne. Men så snart hun gir bort noe, ser hun at noe nytt dukker opp.

En varm og oppmuntrende feelgood-roman om å gjøre en omstart i livet.

Nikolaj Frobenius:
Kongonotatene

Gyldendal

En forfatter drar til Kongo for å skrive et manus om de to dødsdømte norske fangene Tjostolv Moland og Joshua French. I militærfengselet i Kinshasa presenterer de to han for den «brutale og sanne historien» om hva som egentlig skjedde da sjåføren deres ble skutt og drept på en jungelvei i Øst-Kongo i 2009. Men kan forfatteren stole på «sannheten»?

En fin bok basert på virkelige hendelser og som gir en god leseopplevelse. 


Meld deg inn i disse gruppene på på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips

- Krimbøker

-
Lesetips for bokelskere