Skip to main content

Bokanmeldelser for 2022

87 bøker har jeg lest og omtalt i 2022. Det er en fin blanding av sjangre, men det er vel tydelig at krim er min foretrukne sjanger :)

På denne siden kan du se en kort omtale om dem, og terningkast. Klikk deg inn på 'Les mer', om du vil lese hele omtalen.

Bøkene er listet opp etter den rekkefølgen jeg har lest dem.

Foto: Dreamstime.com

 


Fordelingen av de 87 bøkene er slik:

Krim: 43

Romaner: 17

Juleromaner: 10

Barn/ungdom: 9

Tegneserier: 4

Diverse: 4

 • Selvpubliserere: 15

 • Gyldendal: 12

 • Bonnier: 11

 • Cappelen Damm: 11

 • Aschehoug: 8

 • Forlagshuset i Vestfold: 6

 • Vigmostad & Bjørke: 6

 • Egmont: 4

 • Kagge: 4

 • Zeppelin: 3

 • Press: 2

 • Forlagshuset i Vest (Publica): 1

 • Oktober: 1

 • Papermoon: 1

 • Skriveakademiet: 1

 • Tiden: 1

 • 2021: 11

 • 2022: 76


Stormvakt

Av Kristina Ohlsson

Leseeks. fra Gyldendal
06.01.2022 – Anne Lise Johannessen
Bokcover

Agnes jobber som lærer. En kveld som hun skal ut å gå tur, kommer hun ikke tilbake. Det blir en stor leteaksjon, og politiet gjør alt de kan. Sønnen Isak, mener at de likevel ikke gjør nok. Han får med seg vennen, Karl, og de leter ytterligere. Samme dag kommer August med flyttelasset sitt fra Stockholm. Han trenger en ny start, og skal åpne bruktbutikk på stedet. Snart skjønner vi at huset som August leier kan ha noe med forsvinningen å gjøre.

Ny krim fra den svenske forfatteren, som er den første i en ny serie. Dette var en bra start på leseåret 2022 når det gjelder sjangeren krim. Boka kom ut på høsten i 2021, så den er fortsatt ferskvare.

Sjanger: Krim
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 475
Format: Innbundet

Les mer...

Jomfruene

Av Alex Michaelides

Leseeks. fra Cappelen Damm
23.01.2022 – Anne Lise Johannessen

Bokcover

Mariana har nylig blitt enke, og jobber som terapeut. Da niesen hennes, Zoe, ringer og forteller at en venninne er myrdet reiser Mariana til Zoe, som går på skole i Cambridge. Venninnen som ble drept tilhører en gruppering blant studentene som heter Jomfruene. Snart blir enda en av jentene funnet drept. Marianas mistanke faller raskt på en av professorene på skolen.

Detbutboka til forfatteren, Den tause pasienten, som kom i 2020, er en av de bedre bøker jeg har lest. Løsningen der overrasket meg totalt, og er en bok som fortsatt sitter "godt i". Derfor var forventningene til denne andre boka skyhøye. Dessverre klarte han ikke helt å innfri dem.

Sjanger: Krim
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 336
Format: Innbundet

Les mer...

Det ellevte manus

Av Anne Holt

Kjøpt i bokhandel
09.02.2022 – Anne Lise Johannessen

Bokcover

Hanne Wilhelmsen er tilbake. Etter ulykken, har Hanne levd mest mulig i skjul for å unngå folk, men nå som pandemien nettopp har truffet Norge, kommer hun fram igjen. Ebba Braut ansettes i et av Norges største forlag, Storkhøj. Her får hun ansvaret for en bestselgende forfatter, men manuset som hun nylig leverte inn, er sporløst borte, og det finnes ingen kopi. Parallellt dukker det opp et lik, en kvinne ingen savner.

Dette var en bok som jeg likte godt. Ikke bare var den knyttet opp mot bøker og forlag – den var også veldig tidsaktuell med pandemien friskt i minne. Bra plott, og spennende historie, dog muligens med noen logiske brister – men absolutt en bok jeg gjerne anbefaler!

Sjanger: Krim
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 411
Format: Innbundet

Les mer...

Naboene

Av Anne-Britt Harsem

Leseeks. fra forfatteren
05.04.2022 – Anne Lise Johannessen

Bokcover

Alle husker vel 22. juli... og det som skjedde på Utøya. Denne boka tar for seg historien til naboene. Hvordan oppdaget de at noe galt skjedde på øya, og hva gjorde de for å bistå. Det har ikke vært enkelt for dem i ettertid. Mange av dem har fått store endringer i livet sitt, og sliter med det de opplevde. Det gjør det ikke noe bedre for dem at det har blitt reist et minnested tett på bostedet deres, hvor journalister og turister ofte kommer. 

Jeg leser mange bøker, også noen triste – men dette er en av de mer grusomme bøkene jeg har lest. Misforstå meg rett! Det er en veldig viktig bok, så jeg anbefaler alle å lese den!

Sjanger:Virkelighetsroman
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 220
Format: Innbundet

Les mer...

Isbryter

Av Kristina Ohlsson

Leseeks. fra Gyldendal
29.05.2022 – Anne Lise Johannessen

Bokcover

Dette er andre bok i serien om August Strindberg. Han har flyttet til det lille stedet Kungshamn, hvor han driver en bruktbutikk i et gammel begravelsesbyrå. Brukthandelen, Strindbergs second hand, er populær og mange leverer inn varer. Axel er en av dem. August blir imidlertid veldig overrasket over det han får. En natt står sjøboden til August i brann, og det gjør også boden til Axel. Politietterforsker Maria er på saken, og det avdekkes godt bevoktede hemmeligheter, så hemmelige at noen må dø.

Jeg elsker denne serien. Historien er interessant og spennende, og språket er enkelt og lettlest. Boka kan leses frittstående, men jeg anbefaler deg å begynne med den første; Stormvakt.

Sjanger: Krim
Utgivelsesår: 2022
Antall sider:
Format: Innbundet

Les mer...

Jentene i graven

Av Jan Magne Stensrud

Leseeks. fra forfatteren
15.06.2022 – Anne Lise Johannessen

Bokcover

Boka er todelt. På slutten av 30-tallet, følger vi Olivia, som kommer til gården Skogstad i Drangedal. Så blir det krig. Rundt gården holder det til mange motstandsfolk, og Olivia får et spesielt godt øye til en som kaller seg Olav. I nåtiden jobber Jane som journalist i lokalavisa. Det kommer inn en melding om at det er funnet tre kvinner som er nedgravd like ved Skogstad gård. Likene viser seg å stamme fra 50-tallet. Jane begynner å grave i saken.

Dette er en veldig god debutbok hvor både historie og krimelementer er flettet sammen på en fin måte. Språket flyter fint, og spenningselementet holder lett lesedriven oppe.

Sjanger: Krim
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 175
Format: Innbundet

Les mer...

Festningens hemmelighet

Av Petrus Jensen

Leseeks. fra forfatteren
16.06.2022 – Anne Lise Johannessen

Bokcover

Året er 1965, og det er sommer. Vi befinner oss i den fiktive byen Klipphus på svenskegrensa. Der ligger den store festningen, Henriksten. En dag medlemmene i detektivklubben, De tre lykter, er oppe ved festningen, hører de gravelyder under seg. En kveld kan de også se en pike i gul kjole som svever opp trappa oppe på festningen. Trioen bestemmer seg for å undersøke saken, og det fører til flere uheldige hendelser, uten at det gjør boka for skummel for de minste.

Dette er en bok for barn- og ungdom, som også er gøy å lese for voksne. Lett og billedlig skrivestil med en snert av humor. Fin gavebok!

Sjanger: Barne- og ungdomsroman
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 336
Format: Innbundet

Les mer...

Den som frykter snøen

Av H.S. Palladino

Leseeks. fra Cappelen Damm
25.08.2022 – Anne Lise Johannessen

Bokcover

Bjørk jobber som terapeut. Hun får en telefon fra en tidligere klient; Azora. Azora har flere ganger forsøkt å opprette kontakt, men Bjørk ønsker å holde avstand. Denne gangen er det noe i det Azora sier, som gjør at Bjørk likevel går med på et møte. Møtet blir ikke som hun har sett for seg. Azura kommer ramlende ned fra taket, og går i bakken. Selvmord, mener politiet. Bjørk kjøper ikke konklusjonen, og begynner å se nærmere på livet til Azora.

Historien er virkelig god, og plottet er bra, originalt og oppfinnsomt. Helt fantastisk at dette er forfatterens debutbok, og en bok jeg absolutt anbefaler! Noe gjorde likevel at jeg sitter med blandede følelser. Les hele omtalen under, og finn ut hvorfor.

Sjanger: Krim
Utgivelsesår: 2022
Antall sider:
Format: Innbundet

Les mer...

Om utregning av romfang

Av Solvej Balle

Leseeks. fra Press
10.09.2022 – Anne Lise Johannessen

Bokcover

Tara Selter er på reise for å kjøpe inn verker til antikvariatet hun og mannen driver. Da hun en morgen våkner på hotellrommet, opplever hun noe rart. Hun får utlevert gårsdagens avis, og en av hotellgjestene gjør den samme tabben som han gjorde dagen før. Det viser seg at Tara opplever den samme dagen på nytt – ikke bare det, hun sitter fast i den attende november. Hver dag hun våkner er det fortsatt den samme dagen.

Pluss for artig, kreativ og original historie. Spenningen ligger i hva Tara gjør ut av alle versjonene av dagen, og om hun kommer nærmere en løsning på tidsproblemet – og ikke minst hva er det som har forårsaket dette.

Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 211
Format: Innbundet

Les mer...

Vi er ikke her for å ha det morsomt

Av Nina Lykke

Leseeks. fra Oktober
13.10.2022 – Anne Lise Johannessen

Bokcover

Knut var en gang stjerneforfatter, men nå er det lenge siden han har skrevet. Den første boken hans, Den Berømte Boken, er tyve år. To bøker kom senere, men nå har det gått syv år uten en eneste bok. Han sliter med å få det til. Plutselig mottar han en epost. Han er invitert til en panelsamtale på litteraturfestivalen på Lillehammer. Han takker ja til innbydelse, men det blir så klart ikke helt som han hadde tenkt.

"Vi er ikke her for å ha det morsomt", er tittelen på boka. Vi lesere derimot får en fornøyelig stund ved å lese denne boka. Vær oppmerksom på at det er en del seksuelle hentydninger i boka. Hvis du ikke bryr det om det, så byr boka på en god leseopplevelse.

Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2022
Format: Manus

Les mer...

Desemberutgaven av Hverdagsnettmagasinet, som kom 01.12.2022