Skip to main content

Vi er ikke her for å ha det morsomt

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Nina Lykke
Leseeksemplar fra Oktober

Knut, som er godt opp i femtiårene, var en gang en stor stjerneforfatter, men nå er det lenge siden han har skrevet. Den første boken hans, Den Berømte Boken, er det tyve år siden han skrev. To bøker kom senere, men nå har det gått syv år uten en eneste bok. Han sliter med å få det til.

Plutselig mottar han en epost. Han er invitert til en panelsamtale på litteraturfestivalen på Lillehammer. Mat og opphold blir dekket. Kanskje han får en ny sjanse. Nei, han skjønner at han er invitert fordi en annen har trukket seg.

Han får øye på navnet hennes, virkelighetesforfatteren. Hun skal også i panelet og diskutere sammen med han. Temaet er "Utroskap i liv og litteratur". Tredje personen i panelet er Terje, forfatteren som er gift med Knuts ekskone.

Han tenker at å dra kan gi han en ny følelse av å tilhøre kulturlivet igjen. Kanskje han kan komme inn i flyten igjen, og bli inspirert til å skrive en ny bok. Han takker ja til innbydelsen. Dessuten har han en "høne å plukke" med virkelighetsforfatteren. Hun har nemlig omtalt han som en overgriper i hennes nyeste bok.

Han får med seg sin gode venn og nabo, Frank, og sammen drar de til Lillehammer. Frank er forøvrig homofil. Slike forhold beskrives kanskje ikke så ofte i bøker? Ikke bøker som jeg har lest iallefall. Vel, uansett, ting blir ikke alltid som man tror det skal bli.

"Vi er ikke her for å ha det morsomt", er tittelen på boka. Vi lesere derimot får en fornøyelig stund ved å lese denne boka.

For en bokelsker er temaet i boka selvsagt perfekt. Jeg liker den, og er veldig glad for at jeg fikk lese den på forhånd av forlaget.

Lykke skriver godt. Dette er for øvrig den første boken jeg leser av henne, så jeg har ikke noe sammenligningsgrunnlag. Dog må det sies at historien er full av seksuelle hentydninger, og de sier ting som det er. Så er du sart på sånt, så er dette kanskje ikke boka for deg.

Ta en nærmere titt på denne. Boka byr på en god leseopplevelse.

Terningkast: 5


Forfatter: Nina Lykke
Forlag: Oktober
Utgivelsesår: 2022
Antall sider:
Format: Manus
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Knut er en middelaldrende forfatter som aldri har kommet tilbake på nivå med suksessromanen han skrev tyve år tidligere. Med det siste romanforsøket sitt ville han imøtegå anmeldernes beskyldninger om at han løper den hvite, privilegerte middelklassens ærend, men redaktøren var ikke imponert, og boken kom aldri ut.

Nå er Knut invitert til litteraturfestivalen på Lillehammer, riktignok som stand-in, men likevel. Knuts nabo og eneste omgangsvenn Frank skal få være med og bo gratis på hotellrommet på Breiseth; i det hele tatt har Knut planer om å tyne mest mulig ut av denne festivalen, siden han endelig har fått en slags ny sjanse.

I denne romanen setter Nina Lykke lupen over et miljø hvor alt er lov - hvis man bare holder seg til reglene. For vi er jo ikke her for å ha det morsomt.


Om forfatteren:

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med den kritikerroste novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger. Romanen Oppløsningstendenser (2013) fikk strålende anmeldelser og ble kortlistet til P2-lytternes romanpris. I 2016 fikk Lykke sitt store gjennombrudd med romanen Nei og atter nei (2016), som vant Ungdommens kritikerpris og ble en salgssuksess i Sverige og Tyskland så vel som i Norge. For Full spredning. En legeroman mottok Lykke Brageprisen 2019, rettighetene for denne er så langt solgt til 18 land. Vi er ikke her for å ha det morsomt er Lykkes femte bok.

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokomtalen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag.

Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken jeg får og hvilket tidspunkt jeg vil lese den. Dessuten velger jeg selv om (og hvor) jeg vil dele omtalen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeskemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne omtale en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive omtalen. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje

 

 Rene bokgrupper:

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Oktober