Skip to main content

Den som frykter snøen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: H.S. Palladino
Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Sjangeren for denne boka er psykologisk krim, min favorittsjanger. Hadde jeg lest den for et år siden, så hadde jeg nok sprudlet over av overbegeistring. Historien er virkelig god, og plottet er bra, originalt og oppfinnsomt. Helt fantastisk at dette er forfatterens debutbok!

Hvorfor høres du da ikke helt fornøyd ut, tenker du nok nå. En bokomtale handler jo om mye mer enn selve historien i boka, den farges også sterkt av leserens subjektive meninger og følelser. Omtalen denne gangen var kjempevanskelig å skrive, ikke fordi jeg misliker boka! Det er absolutt ikke forfatteren eller historiens feil at jeg kjenner på et snev av skuffelse. Det kan jeg kun ta på egen kappe.

Hovedpersonen er Bjørk. Hun jobber som terapeut for en gruppe menn. Tidligere har hun jobbet både i Kripos, og på en avrusningsklinikk. Helt i starten av boka får Bjørk en telefon fra en tidligere klient på denne avrusningsklinikken; Azora heter hun. Azora har flere ganger forsøkt å opprette kontakt, men Bjørk ønsker å holde avstand til henne. Denne gangen er det noe i det Azora sier, som gjør at Bjørk likevel går med på et møte, og det er allerede da den første sammenhengen faller ned i hodet på meg.

Bjørk drar til det avtalte møtestedet, men det går ikke som hun hadde sett for seg. Azora dukker ikke opp, men like etter kommer hun ramlende ned fra taket, og går med et smell i bakken. Selvmord, mener politiet. Bjørk tror ikke på konklusjonen, og prøver å se nærmere på livet til Azora. Da politiet finner et bilde av Bjørk i lomma til Azura med teksten: "Jeg vet hvorfor du har mareritt", kommer Bjørk selv i politiets søkelys.

Forfatteren tar oss med i historien i et veldig godt språk, som dessuten er billedlig. Spenningen er til å ta og føle på. Hvis jeg kan bruke det engelske ordet "pageturner", så er det veldig beskrivende her – boka er nesten umulig å legge fra seg. Boka anbefales på det varmeste - løp og kjøp!

Så hvorfor kjenner jeg likevel på et snev av skuffelse? Det kan jeg jo ikke helt fortelle dere, men det er flere sammenhenger i historien, som jeg plutselig bare "vet". Det har skjedd med mange bøker i det siste. Jeg liker når bøkene er mystiske, at jeg ikke kan forestille meg noe av det på forhånd, og at jeg blir skikkelig overrasket. Det er ingenting i historien som røper noe som helst her, så forfatteren kunne ikke gjort noe annerledes. Det er heller meg selv jeg er skuffet over, at jeg nok leser litt vel mye krim – og dermed stadig får mer erfaring og lettere forstår plottene.

Terningkast: 5+

 

Forfatter: H.S. Palladino
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 400
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

Den som frykter snøen av H.S Palladino er en karakterdrevet psykologisk krim.

Terapeuten Bjørk Isdahl blir vitne til at hennes tidligere klient Azora brutalt tar selvmord. Azora hadde et fotografi av Bjørk med teksten «jeg vet hvorfor du har mareritt».
Bjørk har grusomme mareritt som hun aldri har fortalt til noen. Hvordan kunne Azora vite om det, og hvorfor hadde hun et foto av Bjørk?

Både politiet og Bjørk selv leter etter forbindelsen mellom Bjørk og Azora. En forbindelse som henger tettere sammen med Bjørks eget liv enn det hun selv aner.

Denne psykologiske krimromanen er et fascinerende dykk ned i menneskets fortrengte minner, i hvordan fortiden og oppveksten former og preger oss selv om man ikke husker den. Samtidig skildrer denne krimromanen et rufsete Oslo, der byens løse fugler og brutale skyggesider ligger som et troverdig og realistisk bakteppe.


Om forfatteren:

Hilde S. Palladino (f. 1968) er tidligere elev ved Krimforfatterskolen og bor i Oslo og på Bali. Hun jobber som selvstendig næringsdrivende med sosiale medier for bedrifter.

Den som frykter snøen er hennes første kriminalroman.

 

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokomtalen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag.

Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken jeg får og hvilket tidspunkt jeg vil lese den. Dessuten velger jeg selv om (og hvor) jeg vil dele omtalen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeskemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne omtale en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive omtalen. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa
- Lesedilla

- God Bok!

Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Cappelen Damm