Skip to main content

Det ellevte manus

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Anne Holt
Boka er kjøpt i bokhandel

Hanne Wilhelmsen var en stor krimhelt på 90-tallet. Jeg leste alle bøkene om henne med stor iver, men så ble Hanne skutt, og serien endte. Nå er hun tilbake!

Etter ulykken, har Hanne levd mest mulig i skjul for å unngå folk, men nå som pandemien nettopp har truffet Norge, kommer hun ut på gaten igjen. Forlaget Storkhøj, som et av Norges største forlag mottar med stor overralskelse et manus fra henne, en politikrim. Det er nyansatte Ebba Braut som blir redaktør, og møter en utfordrende eks-politi. Ebba får også ansvaret for en av de bestselgende serieforfatterne i Norge, Kate Howe. Hun har nylig levert sitt ellevte manus, som viser seg å være sporløst forsvunnet hos forlaget, og det finnes ingen kopi.

Parallellt finner en eldre mann et kvinnelik i bagasjerommet på bilen sin. Ingen har meldt henne savnet. Alle sakene flettes fint sammen, og Hanne Wilhelmsen bidrar etter beste evne.

Denne boken hadde ligget å ventet på meg en stund, da jeg endelig bestemte meg for at det nå var den som sto for tur. Historien fanget oppmerksomheten min fra første side, og tviholdt på den til siste side var lest. Dette var en bok som jeg likte godt. Ikke bare var den knyttet opp mot bøker og forlag – den var også veldig tidsaktuell med pandemien friskt i minne.

Boka har et bra plott og et bra språk. Historien er spennende, men jeg gjør meg noen tanker om det kanskje er noen logiske brister her og der, men det gjør ingenting! Jeg likte boka godt, og vil anbefale den videre.

Forfatter: Anne Holt
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 411
Format: Innbundet

Kilde: Boka er kjøpt i bokhandel. Min bokomtale er min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

En pandemi har slått inn over verden. Hanne Wilhelmsen, for lengst pensjonert fra politiet, har levd i indre eksil i leiligheten sin i en årrekke. Da Norge stenges ned, opplever hun endelig å ta den folketomme byen sin tilbake.

Politibetjent Henrik Holme sliter samtidig med et drap ingen synes å bry seg nevneverdig med. En kvinne er funnet naken i bagasjerommet på en tilfeldig bil. Kroppen er intakt, bortsett fra at ansiktet er knust. Ingen har meldt henne savnet. Ingen vet hvem hun er. Han må ty til sin gamle mentor Hanne Wilhelmsen for hjelp.

På Norges største forlagshus har den unge redaktøren Ebba Braut bare vært fire dager i ny jobb da pandemien rammer for fullt. Fra et trangt hjemmekontor blir hun satt til å jakte på et svært verdifullt, forsvunnet manus fra en av forlagets bestselgende forfattere. Hun må også tvinge seg på Hanne Wilhelmsen, som nettopp har levert sin første kriminalroman uten å være videre interessert i å bli redigert.

Det ellevte manus er en historie om familiehemmeligheter og bedrag, om identitetstyveri og svindel, om forfattere og bokbransje, og om hvordan virkelighetslitteratur kan være livsfarlig. Bokstavelig talt.
Om forfatteren:

Siden debuten Blind gudinne (1993) har hun solgt nærmere ti millioner bøker på verdensbasis. Hun har mottatt en rekke priser, blant annet Bokhandlerprisen og Rivertonprisen. Hun har også vært nominert til den prestisjetunge amerikanske The Edgar Award, som én av bare tre skandinaver i historien. Flere av bøkene hennes har blitt filmatisert, både for kino og TV. Holt er utdannet jurist og har arbeidet som politifullmektig, advokat og journalist.

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene må merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er dette MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg velger også selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken, og på hvilket tidspukt jeg gjør det. Det er viktige punkter for meg. Jeg er ikke tilknyttet noen forlag, eller bedt om å skrive noe.

Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har derfor INGEN økonomisk fordel, og heller ingen kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres kun av idealistiske formål, fordi jeg ønsker at gode bøker, skal nå ut til flere lesere.

 

Hverdagsnettmagasinet

Hverdagsnettmagasinet er et GRATIS magasin – for deg som elsker bøker.
Magasinet tar for seg bøker, forfattere, spilleomtaler og mange hverdagslige temaer.


Les Hverdagsnettmagasinet her:

Meld deg inn i mine facebookgrupper for å få flere omtaler og lesetips

 

Hverdagsnett

Krimbøker

Lesetips for bokelskere

Bokskatter bortenfor bestselgerlistene

Lesedilla

Lesegruppa

God bok

 

 Hold deg oppdatert - meld deg på nyhetsbrevet

Gyldendal