Skip to main content

Oktober 2020: Leste bøker

I oktober ble det leserekord med 15 bøker. Det gikk i ett fra den ene boka til den andre, fordi jeg hadde funnet en veldig bra bunke som jeg ville lese denne måneden.

Et spesielt høydepunkt denne måneden var bokkvelden jeg hadde hjemme hvor bokinspirator Liv Gade kom og holdt et foredrag om bøker.

De bøkene hun tok for seg var:

 • Tabita av Iben Mondrup
 • Enkepalasset av Anne Nyheim
 • Redd deg selv, lille hjerte av Wenche Muhleisen
 • Fly, sommerfugl av Annicken R. Day
 • Testamentet av Nina Waha
 • Døtre av en ny tid av Carmen Korn
 • Dei voksnes løgnaktige liv av Elene Ferrante
 • Der det fins fugler av Maren Uthaug
 • Bak hver en dør av Kristin Dons-Wallebek
 • Sort gryte av Lene Lauritsen Kjølner
 • Dødeland av William Shaw
 • Et mørke iblant oss av Mari Jungstedt

Etter foredraget loddet hun ut bøkene. Jeg var heldig og vant 'Testamente' og 'Redd deg selv, lille hjerte'. I tillegg fikk jeg 'Dødeland' og 'Der det fins fuglar' i vertinnegave. Kjempeartig kveld. Jeg anbefaler alle som ikke har vært på foredrag med Liv om å bli med om dere får sjansen.


Nedenfor kommer samleoversikten over de bøkene som jeg fikk lest i oktober:

 

 

Gudmoren - Ingar Johnsrud

Aschehoug (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

Stella er ferdig med å sone dommen sin, hun prøveløslates med fotlenke. Hun reiser til hjembygda Vike for å gå i begravelsen til faren. Han har begått selvmord, og har etterlatt seg en arv til Stella som hun er veldig nyskjerrig på - og avhengig av for å gjøre opp gammel narkotikagjeld. Selve hjembygda har ikke forandret seg stort på de årene hun har vært borte, men det skal vise seg seg å være mye i fortiden hennes som har store avvik fra sånn hun trodde det var.

Dette var en bok som jeg likte godt! Den spennende historien handler om kjærlighet, hevn og makt. Leser gjerne flere bøker med Stella i hovedrollen.


Sak 1569 - Jørn Lier Horst

Capitana (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

Wisting får et anonymt brev i postkassa - en oppfordring til å se nærmere på en gammel sak. Saken dreier seg om ei ung jente som ble drept på vei hjem fra jobb. Ekskjæresten Danny blir siktet i saken, og han har nå nettopp sluppet ut etter å ha sonet for drapet i mange år. Nå tyve år senere ser man sammenhenger som man ikke så den gangen. Er det feil gjerningsmann?

Jørn Lier Horst skriver bra - og byr på gode historier, ingen tvil om det. Det er intet unntak i denne boka. Så det er vel ikke så mye annet enn å si: Les boka!


Lockdown i London - Peter May

Goliat (2020) - Leseeksemplar fra forlaget.

Kriminalbetjent Jack MacNeil er i ferd med å avvikle sitt arbeidsforhold. Ekteskapet fungerer også dårlig og familien hans rammes av det farlige viruset som herjer i byen. Så oppdages knoklene av et barn på en byggeplass, og Jack prøver sammen med rettsodontolog Amy i komme til bunns i drapet. Det de etterhvert avdekker er stygt, og Jack og Amy må til slutt være veldig forsiktige da farer lurer overalt.

Selv om historien egentlig er litt skremmende, siden man hele tiden har korona-viruset i bakhodet, er den en veldig god krimbok. Spennende historie som du vil lese videre på.


Mandea-effekten av Anne Holt

Gyldendal (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

Selma Falck blir skutt i armen. Etterhvert er det flere kjente personer som blir utryddet. Selma ser et mønster i drapene og ser at en fellesfaktor blant personene er Barnevernet. Parallellt i boka følger vi den navnløse gjerningsmannen.

Jeg likte historien og leste den ivrig, men tror kanskje at jeg synes at den første i serien var hakket bedre.


Petra Pettersens perfekte plan av Lene Lauritsen Kjølner

Fagervik (2020) - Leseeksemplar fra forfatteren

Petra jobber i bokhandel og er gift med Einar. Hvert år baker hun den engelske julekaken, og livet hennes er trygt og forutsigbart. Da Einar forteller at han har truffet en annen - åtte uker før jul, tar livet en annen vending.

Koselig, avslappende og romantisk historie, og hovedpersonen Petra er veldig lett å like. Denne må du lese!


I desember av Camilla Reimers

Panta (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

I desember er en varm og innbydende julekalender og inspirasjonsbok. Hver dag er et nytt kapittel med oppskrifter på julemat, ideer til hyggelige aktiviteter små og store kan gjøre sammen, dekorasjoner og personlige julegaver.

Alle tipsene er illustrert med store fine bilder. Her er det umulig å ikke bli inspirert. Superfin bok som vertinnegave - eller til familien for å ha en hyggelig førjulstid hjemme.


Mord i Lima av Mats Vederhus

2020 - Leseeksemplar fra forfatteren

Kurt Hammer jobber som etterforsker og sliter med alkohol. På det private planet har han samboer og en datter på to år. Så skjer det et mord, og Kurt blir satt på saken. Samboeren og datteren havner i en alvorlig bilulykke og ender i koma på sykehus. Kurt velger likevel å reise til Lima for å løse saken.

Fin historie, dessverre med noe språkkaos. Jeg krysser fingrene for at språket blir ryddet opp i til neste bok, og ser da fram til å lese mer om Kurt senere.


Den tredje engelen - Gert Nygårdshaug

Cappelen Damm (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

I starten av boka møter vi idrettsjentene Elise og Ingunn. De har nettopp avsluttet en treningssamling i Italia, og skal nå ha en velfortjent pause. Senere møter den ivrige syklisten Jostein Brydal opp på Røros lensmannskontor, og forteller at han har funnet en arm i en maurtue. Skaphedin Olsen tar saken, og det forundrer vel ingen om han klarer å løse den til slutt.

Fin bok og fin historie, men kanskje ikke helt "min type bok" uten at jeg klarer å utdype det.


Rotteblod

Neglebitt (2020). Pdf-fil fra forlaget

Thomas og Cecilie er ute og rydder i strandkanten, da de oppdager en flaske med noe uvanlig innhold - en finger. Thomas leverer flasken til stefaren Preben, som er politi, men så blir plutselig Preben borte på vei til jobb. Handlingen utspiller seg i Randaberg på Vestlandet, og innbyggerne kjenner seg ikke lenger trygge. Politiet jobber intenst med saken, men saken utvikler seg på en overraskende måte.

Historien har et høyt spenningsnivå, og jeg liker den godt.


Tre ting om Elsie - Joanna Cannon

Anemone (2020). Leseeksemplar fra forlaget

Florence bor i en omsorgsleilighet sammen med venninnen Elsie. En dag flytter det inn en ny beboer som de drar kjensel på, problemet er at han døde for seksti år siden. Florence husker ikke så godt lenger, men dette får fart på minnene hennes.

Dette er en bok som er lettlest og som er kjempefin når du vil slappe av med en helt ukomplisert feelgood-bok.


Direktøren - Katharina Holt

Lyst (2016). Leseeksemplar fra forfatteren

Boka starter med en rettsak. Sofia har i flere år levd i et dårlig ekteskap med Peter. Nå håper hun at han skal få en lang dom for måten han har behandlet henne på. Det går dessverre ikke helt som hun vil, og hun søker hevn på annen måte. Handlingen foregår i Sandefjord, Kragerø og Sverige.

Jeg anbefaler deg å se nærmere på denne boka. Her får du en historie uten masse ekle detaljer, og som er vanskelig å legge fra seg.


På åstedet - jakten på bevisene - Eva B. Ragde og Trude Teige

Aschehoug (2020). Leseeksemplar fra forlaget

Her får du være med i "kulissene" når kriminalteknikerne gjør jobben sin med å finne spor etter gjerningsmannen, og ser etter sammenheng mellom saker. Vi er innom ulike saker, både drap og voldtekt, og også ranet av Postens verdisentral i 2003, og bomben som gikk av i regjeringskvartalet i 2011.

Jeg anbefaler denne true-crime-boka til alle krimelskere som har lyst til å lese en litt annerledes historie enn det man får i vanlige romaner.


En grav å gå til  - Jan-Erik Vik

Vik (2020). Pdf-fil fra forfatteren

Vennegjengen; Vidar, Glenn, Henrik, Stine og Arne har ikke sett hverandre på tyve år. Noe skjedde som gjør at de avtalte å kutte ut all kontakt. Tyve år senere møtes de igjen på Hånes i Kristiansand. Det var der det skjedde noe, og nå skjer det noe igjen. Ingenting blir lenger som før.

Orginal historie som fanger deg inn fra første side, og slipper deg ikke ut før siste side er ferdig lest. Anbefales.


Likblomsten - Anne Mette Hancock

Vigmostad Bjørke (2017). Bonusbok fra Bokklubben

Heloise Kaldan er journalist. En dag får hun brev fra Anna Kiel som er ettersøkt for et drap tre år tidligere. Ingen vet hvor hun befinner seg. Heloise graver i saken sammen med politimannen Erik Schäfer, da enda en person blir drept. Mye tyder på at Heloise også er i fare.

Dette var en ny forfatter for meg, og jeg ble ikke skuffet. God og lettlest historie med et godt driv. De to neste bøkene hennes befinner seg i lesehaugen min, og jeg gleder meg til de står for tur.


Speilmannen - Lars Kepler

Cappelen Damm (2020). Leseeksemplar fra forlaget

Joona Linna får en ny drapssak på bordet. Denne gang er det en tenåring som blir borte på vei hjem fra skolen. Fem år senere dukker hun opp - død, på en lekeplass. Parallellt er historien om Pamela, Martin og datteren Alice. Martin sliter med posttraumatisk stress fra barndommen, men det viser seg at han kan ha sett ting som hjelper saken til Joona.  

Speilmannen er en intens spennende historie, og jeg elsker den.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
Oktober 2020: Leste bøker