Skip to main content

Sak 1569

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Jørn Lier Horst
Leseeksemplar fra Capitana

William Wisting har ferie, men klarer ikke holde seg vekk fra jobb. En ung dame er savnet og de står uten mange ledetråder.

Samtidig får Wisting et anonymt brev i postkassa - en oppfordring til å se nærmere på en gammel sak. Saken dreier seg om ei ung jente som ble drept på vei hjem fra jobb. Ekskjæresten Danny blir siktet i saken, og han har nå nettopp sluppet ut etter å ha sonet for drapet i mange år. Nå tyve år senere ser man sammenhenger som man ikke så den gangen. Er det feil gjerningsmann?

Her møter vi også igjen Adrian Stiller fra Kripos.

 

Forlaget skriver:
William Wisting er inne i sin andre ferieuke. Fra sidelinjen observerer han hvordan en lokal forsvinningssak utvikler seg til å bli en nasjonal nyhetssak. Agnete Roll har vært borte i tre dager, uten livstegn. Mens forsvinningen fremdeles skaper overskrifter mottar han et brev som kun inneholder en spesiell tallkombinasjon. Det trekker ham inn i en gammel sak han ikke tidligere har hatt befatning med.

En sommerkveld i 1999 ble 17 år gamle Tone Vaterland drept på vei hjem fra jobb. Saken ble raskt oppklart. Skyld ble fordelt, straff utmålt og dommen er sonet. Glemselens slør har lagt seg over sak 1569, men hendelser i ettertiden gjør det mulig å se sammenhenger som ikke var synlige for tjue år siden.

Brevet er bare det første av flere hvor det pekes på andre løsninger enn den etablerte sannheten. Wisting leter etter både avsenderen og en ny løsning, men ikke alle er glade for at det rettes nytt lys på det som har passert.

Sak 1569 er den fjerde, frittstående boken i Cold Case-kvartetten, der Wisting gjenåpner saker som virker umulige å løse.

 

Forfatter: Jørn Lier Horst
Forlag: Capitana
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 368
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
For veldig mange år siden, kom en kollega inn på kontoret mitt med to bøker. "Disse må du lese", sa hun. Forfatteren var helt ukjent for meg. "Handlingen er lagt til Larvik, og de er veldig bra", sa hun. Bøkene det dreide seg om var Nøkkelvitnet og Felicia forsvant av Jørn Lier Horst. Jeg var solgt fra første side. Siden lånte jeg også de to neste; Når havet stilner og Den eneste ene av henne.

Til slutt endte jeg opp med å kjøpe bøkene selv, til tross for at jeg allerede hadde lest de, og det har jeg fortsatt med siden. Dette er bok nummer femten i serien om Wisting, og måtte det komme minst femten til. Jeg er rett og slett avhengig av denne serien i den grad man kan bli avhengig av en bokserie. Jeg føler at jeg har blitt godt kjent med William, Line og Amalie, men jeg savner tvillingbroren til Line. I denne boka er han ikke nevnt en eneste gang, og selv om han vanligvis ikke har noen stor rolle i bøkene, føltes det nå som om han var helt glemt.

Jørn Lier Horst skriver bra - og byr på gode historier, ingen tvil om det. Det er intet unntak i denne boka. Så det er vel ikke så mye annet enn å si: Les boka!

 

Om forfatteren:
Jørn Lier Horst (f.1970) er en norsk kriminalforfatter og dramatiker. Fram til september 2013 arbeidet han som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt. I dag er han fulltids forfatter. Horst sine kriminalromaner er preget av erfaring med miljøet og metodene han skriver om. Samtidig kjennetegnes bøkene av politiske og samfunnskommenterende undertekster.

For sitt forfatterskap har Horst blant annet mottatt Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen, The Martin Beck-Award og The Petronia Award. Horst er kjent for sin serie om politimannen William Wisting, CLUE-serien som er krim for barn og unge i alderen 9-14 år, samt Detektivbyrå Nr.2 – krim for barn i aldersgruppen 6-9 år.

 

Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips

- Krimbøker

-
Lesetips for bokelskere

- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene

 Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør leseeksemplarer fra forlag merkes med reklame. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka kan ikke videreselges i ettertid.

 

Bonnier