Skip to main content

Desember 2020: Leste bøker

I desember var jeg bortreist de to første ukene, men det ble likevel litt tid til å lese. Jeg må alltid ha en bok tilgjengelig, og jeg hadde pakket med meg mange til turen. Jeg rakk mange etter at jeg kom hjem også - til tross for at førjulstiden raste av gårde. Utrolig nok ble 18 bøker denne måneden, men da er det også inkludert 4 lettleste tegneseriebøker.

Benytter også anledningen til å ønske alle lesere et godt nytt år!

 

 

Skinnet bedrar - Agnes Lovise Matre

Gyldendal (2018) - Kjøpt på Platekompaniet

Anders og Ina er et søskenpar som ikke har det helt greit i hverdagen. Storesøster Ina er flink til å passe på lillebroren sin, men en dag forsvinner han sporløst. Lensmann Bengt Alvsaker må utsette ferien og arrangere en leteaksjon.

Bøkene er frittstående, og jeg leste de i feil rekkefølge - men jeg anbefaler å starte med den første. Fin krimserie, som jeg trygt kan anbefale videre.


Jente, anonym - Greer Hendricks og Sarah Pekkanan

Cappelen Damm (2020) - Leseeksemplar fra Feelgood

Jess jobber som sminkør og sliter økonomisk. En dag ser hun sin store sjanse. Hun møter opp på et betalt studie i etikk og moral. Spørsmålene i studiet blir stadig mer intense og personlige, og til slutt er Jess fanget i en vanskelig situasjon.

Jeg slet med å legge den fra meg, og leste den ut på to kvelder. Er du som meg og liker en psykologisk krim; Les denne :)


Hun var velkommen - Adele Parks

Cappelen Damm (2020) - Leseeksemplar fra Feelgood

Mel lever i en rolig by en times tid utenfor London sammen med mann og tre barn. En dag får hun en epost fra en studievenninne, Abi. Hun har ikke hatt kontakt med Abi siden studietiden. Nå har Abi ekteskapsproblemer. Mel inviterer henne til å komme å bo hos de for en periode.  Noe som hun skal få angre bittert på i ettertid.

Selv om dette ikke er den beste boka som jeg har lest i denne sjangeren, så er den verdt å bruke noen timer på. Lettlest og spennende historie.


Ni vilt fremmede - Liane Moriarty

Panta (2018) - Boka er kjøpt i bokhandel

Frances oppdager tilfeldigvis en reklame for et spahotell som reklamerer med 'total forvandling av kropp og sjel på et eksklusivt 10 dagers opphold. Før hun får tenkt seg om har hun trykket på bestill. Frances drømmer om varme kilder og yoga. Sammen med ni andre kommer hun spent fram, men det skal vise seg at kursopplegget er meget spesielt.

Dette er på ingen måte den beste boka som jeg har lest, men den var likevel ok lesestoff - så får det heller være at den ikke var spesielt spennende og ikke særlig realistisk.


Mercedes-snittet - Anne Mette Hancock

Vigmostad Bjørke (2019) - Leseeksemplar fra forlaget

Heloise er journalist, og er tilfeldigvis hos legen for å diskutere en abort da legens telefon ringer. Sønnen hans er forsvunnet fra skolen. Heloise bestemmer seg for å "snuse litt" i saken. Hun samarbeider igjen godt med etterforsker Erik Schäfer hos politiet. Dette er bok nummer to i en krimserie.

Jeg er alltid litt skeptisk til historier hvor det skjer noe med barn og dyr. Plottet i denne historien er likevel veldig bra. Jeg blir fordypet i historien fra start.


Nr. 27 - Karl Otto Vibran

Publica (2020) - Leseeksemplar fra forfatteren

Totto bor i Vormedal i nærheten av Haugesund. Han er 11 år. Den siste tiden har han hatt en del kraftige magesmerter, så moren bestiller time hos legen. Derfra bærer det videre til Haugesund sykehus, og deretter Radiumhospitalet. Totto er en sterk gutt som ikke gir opp. På sidelinjen har han faren som heller aldri gir opp.

Sterk og varm historie som er vanskelig å legge fra seg. Denne boka anbefaler jeg absolutt videre!


Kameleonjenta - Ragna Dahl

Lyst (2019) - Leseeksemplar fra forfatteren

Anna flytter fra byen til en bygd og gleder seg til å begynne i første klasse. Hun savner bestevenninna fra hjembygda, men håper på å få mange nye venner her. Dessverre kommer hun i klassen til "bygdedyret" Berit. Hverdagen til Anna blir ikke god, og selv om ting bedrer seg etterhvert - møter hun nye mennesker som trykker henne ned.

Hvor er foreldre og lærere? Dette er en viktig bok som alle som har omgang med barn bør lese.


På ville veier - mot ukjent mål - Ole J. Andersen

Elefantus (2020) - Leseeksemplar fra forfatteren

Vi følger Thomas, som er alkoholiker. Han er på vei til England for å spille fotball, men blir fristet til å ta noen øl mens han venter på flyet. Det stopper ikke med den ene ølen, og det ene fører med seg det andre. Thomas kommer seg aldri på flyet, og han har ikke flere penger igjen. Han bestemmer seg for å gå hjem til Bergen. For å overleve gjør han bl.a. innbrudd i flere hytter.

Tema i boka er alkohol og narkotika. Parapsykologi tar imidlertid litt for stor plass i historien, men om man ser bort fra det, så er det en fin bok.


Stillheten - Don Delillo

 Gyldendal (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

Historien starter med Tessa og Jim som er på flytur fra Paris til New York. Jim er veldig opptatt av all den elektroniske informasjonen som står på tv-skjermen; flyturens progresjon, tidspunkt for ankomst, lufttemperatur, hastighet og tidspunkt for ankomst. Tessa sitter for det meste å noterer i en skrivebok. I NY sitter noen andre og venter på disse til en felles middag. Plutselig begynner flyet å riste og alle de teknologiske innretningene slutter å fungere.

Dette var nok ikke helt "min type bok".


Nabovarsel - Unni Lindell

Capitana (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

Sonja Jansen er hjemme alene for å å forberede eksamen, samtidig passer hun hagen til naboene som er bortreist. Men er dette noen inne i huset da? Hun ringer politiet. Etterforsker Lydia Winther følger opp, men når hun tar kontakt på nytt, er Sonja borte.  Samtidig jobber Unni Lindells nye etterforsker parallellt med flere saker, og aner vi at det kan være en sammenheng?

Selv om deler av historien kanskje er litt åpenbar, så er det likevel en god og spennende historie. Anbefaler boka, og for en krimelsker, så er det et trygt julegavevalg.


Aldri si det - Lisa Gardner

Cappelen Damm (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

Evie er gift med Conrad, og de har et tilsynelatende godt ekteskap. De har nettopp funnet ut at de venter barn. En kveld Evie kommer hjem, er det helt stille i huset. Hun kjenner på seg at noe er galt. Hun finner Conrad på kontoret, død med pistolen hans i hånda. Like etter høres sirener og politiet banker på døra. Evie blir mistenkt for drapet og arrestert.

Dette er en bok som jeg likte godt. Selv om jeg stadig har noen mistanker underveis, blir jeg stadig overrasket - og løsningen kommer som en overraskelse.


Dunce - Apokalypse Snart - Jens K Styve

Egmont (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

Dunce er en slags selvbiografisk serie, der hovedpersonen Jens K klamrer seg fast i tilværelsen med alle de vanlige pliktene og utfordringene som følger med voksenlivet. Vinner av Dagbladets seriekonkurranse 2016.

Mange morsomme og kreative poeng, og ikke minst artige tegninger. Boka anbefales!


Grasset på andre siden - Arild Svendsen

Kolofon (2020) - Leseeksemplar fra forfatteren

Det er 1867 og Olaf og Johannes er på sjøen og fisker, så skjer det en ulykke. Tilbake står Amalie med barna Georg, Josef og Inger. Noen år senere emigrerer Josef til Amerika. Han er da 18 år gammel. Han blir kjent med Leif og sammen reiser de til Chicago hvor de får seg et godt betalt arbeid. Senere forflytter de seg til Sioux Falls.
 
Temaet er emigrasjon til USA. Jeg, som de fleste andre, har slekt som en gang tok den samme reisen. Det er kjempeinteressant å lese denne historien, og jeg anbefaler den både til slektsforskere og til de som ellers er interessert i historie.


Vargtimen - Geir Tangen

Gyldendal (2020) - Forhåndseksemplar fra forfatteren

En ung jente blir funnet død i skogen. Det mistenkes at hun har tatt sitt eget liv, men enkelte ting kan tyde på noe annet. Etterhvert avdekkes en slags allianse, hvor den endelige utfordringen er å ta sitt eget liv. Etterforsker Gabriel Fjell, som er Tangens nye hovedperson må finne ut av dette før flere ungdommer får avsluttet livet sitt.

Dette er en ny sjanger for Tangen - psykologisk krim. Historien er mørk og dyster, og har et alvorlig tema - men jeg elsker den! Boka er godt skrevet, og jeg anbefaler den veldig gjerne videre, men den er ikke for sarte sjeler.

Donald og Klodrik - Hemmelige agenter

Egmont (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

I denne pocketserien fra Egmont er Donald og Klodrik hemmelige agenter for onkel Skrue. De sendes rundt på ulike oppdrag. Mye går galt, men man jo håpe på at også noen av oppdragene blir vellykket.

Denne pocketen likte jeg veldig godt. Store fine illustrasjoner og morsomme historier.


Absurdgalleriet - Sverre Bjørstad Graff

 Egmont (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

I denne boken blir du tatt med på en reise inn i Sverres ganske så rare, men alltid morsomme verden. Boken er proppet til randen med nye, upubliserte tegninger og tekster om rare ting fra den verden vi lever i.

Her er det veldig mange morsomme poeng og alt er illustrert med fine og fargerike tegninger. Dette er et blad som jeg kommer til å lese flere utgaver av og som jeg gjerne anbefaler videre.


Nattsangeren - Johanna Mo

 Aschehoug (2020) - Forhåndseksemplar fra forlaget

Etter noen år i Stockholm er Hanna er tilbake på Öland hvor hun vokste opp. Hun jobber som politietterforsker. Hennes første oppdrag er å etterforske drapet på en ung gutt sammen med kollegaen Erik, og det viser seg raskt at moren til gutten en gang var Hannas beste venninne.

Vi vet at dette er første bok i en serie, og avslutningen indikererer at det er lurt å begynne med bok nummer en - så det er bare å kaste seg over den i påvente av neste bok i serien :) Jeg gleder meg veldig til den neste kommer ut.


Intet nytt på hjemmefronten - Therese G. Eide

Egmont (2019) - Leseeksemplar fra forlaget

Tegneseriebok hvor alle småbarnsforeldre vil kjenne seg igjen. Artige små historier som ufarliggjør foreldrerollen og minner oss alle om at vi gjør så godt vi kan. Passer også for de som ikke lenger er småbarnsforeldre ;)

Kjempemorsom!


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
Desember 2020: Leste bøker