Skip to main content

På ville veier - mot ukjent mål

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Ole J. Andersen
Leseeksemplar fra forfatteren

Vi følger Thomas, som er alkoholiker. Han er på vei til England for å spille fotball, men blir fristet til å ta noen øl mens han venter på flyet. Det stopper ikke med den ene ølen, og det ene fører med seg det andre. Thomas kommer seg aldri på flyet, og han har ikke flere penger igjen. Han bestemmer seg for å gå hjem til Bergen. For å overleve gjør han bl.a. innbrudd i flere hytter.

Dette er den syvende ruskrimboka om etterforsker Koivo, men alle kan leses frittstående.


Forfatter: Ole J. Andersen
Forlag: Elefantus
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 385
Format: Heftet

Kilde: Leseeksemplar fra forfatteren. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

På ville veier – mot ukjent mål er en rusrelatert kriminalroman med undertoner av kjærlighet til naturen, manglende forståelse for rusavhengighet, kriminalitet og med et snev av parapsykologi.

Thomas vokste opp hos sin mor og far og hadde en fin barndom med sunne interesser. Han elsket naturen, blomstene, urtene, de ville dyrene og den friske luften i skogen. Som ung var han en god fotballspiller med store planer for fremtiden. Da startet problemene. Han fikk et tilbud som han ikke kunne si nei til. Alt annet enn to av sine største tiltrekningsinteresser, naturen og alkoholen, ble glemt.

Etter hvert traff han igjen sin barndomsvenn, Ansgar, som var blitt sprøytenarkoman. Han hadde ei høne å plukke med den gutten i forbindelse med en tidligere sak. Det fikk alvorlige følger. For begge to.

Hva skjer med en gutt som har arvelige alkoholgener og er disponert for å bli rusavhengig? Hvordan kan det være mulig å kombinere rus med turer i skog og mark? Hva skjer når det også viser seg at en skjult egenskap fra tidligere generasjoner dukker jevnlig opp i en persons liv? Parapsykologi skal ikke bagatelliseres. Det er psykisk styrt. Verken det fysiske livet, eller det åndelige livet etter «døden», ble ikke helt som Thomas trodde.
Om forfatteren:
Ole J. Andersen er født i 1950. Han vokste opp på Ulefoss i Telemark og bor i dag på Sokna i Buskerud. Andersen skrev innlegg i Ulefoss Avis som ungdom og drømte om å bli journalist, men ble politimann. Etter 40 år i politietaten, i Oslo og Hønefoss, ble det fast pensjonist-tilværelse i 2012. Han har tidligere utgittMin mening:

Selv om dette er bok nummer 7, så er det mitt første møte med forfatteren.

Boka starter med at Thomas er i en institusjon, eller gamlehjemmet som han selv kaller det, deretter får vi historien om hva som gjør at han befinner seg der. Boka er lettlest, og bygd opp med korte oversiktelige kapitler. Teksten flyter språkmessig fint. Temaet i boka er rus og alkohol. Hvordan oppleves dette for familie og miljøet rundt. I historien er hovedpersonen alkoholiker, men prøver seg også på andre stoffer innimellom.

Det er spennende å følge Thomas på turen fra Oslo og hjem, og hverdagen for en alkoholiker uten penger er nok ikke lett. Han er derfor avhengig av å bryte seg inn på flere hytter for å få et sted å sove, mat - og ikke minst alkohol. Den biten av handlingen har jeg ikke noe problem med å forstå, og det framstår ganske realistisk.

Noe som gjør at jeg synes boka blir veldig spesiell er at han har "en skjult egenskap fra tidligere generasjoner - parapsykologi". Jeg har ikke lest noen lignende bok før. Thomas møter stadig, og får varsler fra sin døde far - eller ånden hans, det er mye telepati, og folk forlater kroppen sin og ser hendelser "utenfra", samt at man mener at en slags poltergeist har tatt bolig i Thomas. Poltergeisten utfører drap. Denne biten synes jeg at tar altfor stor plass i historien, og for meg gjør dette at handlingen blir veldig urealistisk. En ting er at man sikkert kan oppleve hallusinasjoner og vrangopplevelser i rustilstand, men her virker det som om dette er "reelle" episoder som også politiet vurderer. Jeg er en person som ikke egentlig tror på "uovernaturlige ting", så for meg så trekker denne biten litt ned.

Det likevel noe med denne boka som gjør at jeg ble oppslukt av historien, så om vi ser bort fra for mye innblanding fra "åndeverden", så var det en ok bok.

 

Andre omtaler om denne boka:

  • HenningBokhylleHar du lyst å lese en rolig politikrim og er interessert i å vite mer om skadevirkningene ved rus, så er dette boka for deg.
  • Bokblogger.com: Parapsykologien er ein raud tråd gjennom boka, og ein viktig ingrediens i romanen.

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Lesegruppa

- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene

Egne forlag