Skip to main content

Krimfestival på Osterøy

I år var det fem års jubileum for denne unike festivalen på Osterøy. Det ble som vanlig et kriminelt godt arrangement, med hyggelig stemning.

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, September 2024

For femte gang ønsket Bent A. Raknes velkommen til denne spesielle og unike krimfestivalen som setter virkelighet opp mot fiksjon.

– Mitt arrangement skal være litt annerledes enn andre krimfestivaler. Det er ikke et mål å kopiere eller ligne på andre festivaler, sier Bent.

Det hvite hotellet som heter Fjordslottet ligger flott til ved vannet i Fotlandsvåg, ca. en halv times kjøring inn på Osterøy.

Intim festival

– Festivalen oppleves som mer intim enn andre festivaler. Her blir alle inkludert, og det føles lett å komme i kontakt med andre, forteller Vesna Stojanovska.

Hun hadde tatt turen fra Askøy sammen med mannen Thor Hovden. Dette er første gangen de er på festivalen. Vesna er opprinnelig fra Makedonia, og har bodd i Norge i 10 år.

– Vi overnattet på Fjordslottet tidligere i år. Da fikk vi se reklame for festivalen. Det virket interessant. Vi likte godt stedet, og kunne tenke oss tilbake en dag, derfor er vi her nå, sier Thor.

De leser ikke spesielt mye krimbøker, men synes det er veldig interessant å høre forfattere fortelle om tankene bak bøkene.

– Det var en fin festival, som absolutt har innfridd forventningene, fortsetter han. Det frister absolutt å bli med også til neste år.  

Svenske forfattere er gode på krim

Denne gangen var det to svenske forfattere på festivalen. Pascal Engman var til stede for å motta prisen Glasskniven, som han vant tidligere i år. Hans nyeste bok er "Bestselger". Les gjerne intervjuet med han Hverdagsnettmagasinet, som kommer i oktober.

– Tycker att det var en väldigt fin festival med många fina människor och samtal, sier Pascal til Hverdagsnett.

Fred Are Johannessen synes det var stas å ta en "selfie" med forfatteren


Sara Strömberg har sluppet sin tredje bok i Sverige, og om noen få uker er den også på det norske markedet. Dette var hennes første besøk på Osterøy.

– Vilken fantastisk krimfestival! Liten och intim, men med plats för stora samtal. Allvar, skratt och möten och allt detta på ett fjordslott i vackra omgivningar. Så glad att jag fick komma till Osterøy!", sier hun til Hverdagsnett.


Meldte avbud

Danske Julie Hastrup sto på programmet, men måtte melde avbud underveis grunnet sykdom. Bente Dahl Svendsen fra Cappelen Damm, var der for å møte forfatteren, men isteden måtte hun stille som "stand in".

Bente forteller at hun opplevde Osterøy krimfestival som spennende og god.

– Dyktige og varme Bent Raknes har fått til et sterkt og inkluderende program med interessante forfatterprofiler og gjester med fokus på virkelighet og fiksjon. Sterke historier, prisvinnende forfattere som Pascal Engman og Sara Strømberg, politietterforskere med sterke historier fra virkeligheten, og ikke minst et engasjert og nydelig publikum.

Utgangspunktet for Bentes deltakelse var altså hennes rolle som redaktør for den danske krimforfatteren.

– Julie Hastrup står bak suksesskrimmen med drapsetterforsker Rebekka Holm. Dessverre måtte hun melde avbud pga sykdom, men jeg fikk heldigvis bli del av den inspirerende festivalen på Osterøy likevel. Jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg fikk delta og bidra, og jeg tenker at jeg har lyst til å komme tilbake neste år.


Allerede flere påmeldinger til neste år

– Årets festival er vi, som tidligere år fornøyde med, sier hotellsjef Per Erik Myking. Litt ekstra fornøyd i år, legger han til, siden flere gjester kom på torsdag og fikk med seg den kriminelle aften på Den Grønne fabrikken.

Han forteller at det var 17 gjester som kom på torsdag, og sier at de i år også hadde lagt inn en utflukt på fredag, som mange var med på. Turen gikk til Tøsse Brygghus. Han røper også at påmeldingene for neste år allerede har begynt å strømme inn.

– Det var litt over 50 som var med fredag, mens det på lørdag var over 60 deltakere. Det er flere av de lokale som har "oppdaga" festivalen. Det er gøy. Neste år vil det bli flere aktiviteter på fredag, slik at vi får vist fram den flotte øya vår, avslutter han.

Per Erik Myking er hotellsjef på Fjordslottet.
Han er sønnen til den tidligere hotellsjefen, Jan Roald Myking.


Bent A. Raknes

Bent A. Raknes arrangerte i år festivalen for femte gang.

Raknes er selv fra Osterøy, og jobbet i Politiet i mange år. Først som politioverbetjent og deretter som etterforskningsleder. I tillegg står han bak og medvirket i true crime- / dokumentarserien, Lost Boy som ble sendt på TVNorge i fjor.


Slik melder du deg på

Neste år blir det ny festival. Hold av 18. - 21. september 2025.

For å reservere plass, send fortrinnsvis en epost til booking @ fjordslottet.no eller ring dette nummeret: 56 39 50 90

Ønsker du en langhelg på Osterøy? Ta kontakt med hotellet for å få et godt tilbud.

Sjekk ut nettsiden Visit Osterøy hvor du finner gode tips til hva annet du kan oppleve på denne store innlandsøya litt nord for Bergen. 


Det er alltid en opplevelse å komme til Fjordslottet. Hotellet er hyggelig innredet, stedet er fint, og maten er et kapittel for seg.

Fra tidligere besøk, visste vi at frokostbufeen var mer enn godkjent. Og både lunsj og middager pleier alltid å innfri forventningene, og så til kresne ganer. Denne gangen klarte de å overgå de fire andre gangene. Kriminelt godt, mener denne journalisten.


Osterøy ligger ca. 5 mil nord for Bergen. Det er flere måter å komme seg dit på.

Kommer du fra øst, er bilen et godt alternativ til fly. For det første, så kan det være litt kronglete å komme seg fra flyplassen – men ikke minst bør du velge bilen for naturopplevelsenes skyld. Kjører du veien over Hardangervidda, blir reiseveien en del av den totale turopplevelsen. 

På høsten når denne festivalen arrangeres, kler naturen seg i de nydeligste farger, og det er mange flotte fotomotiver langs veien. Det anbefales å stoppe å se på Vøringsfossen. Tilbake kan du f.eks. varierer, og ta ruta via Norheimsund og Haukelifjell. Et populært stoppested er også Låtefoss.

Les mer om Osterøy her


Anbefalt sted:


GODT SAMMENSATT PROGRAM

Nils Arne Mehammer

Nils Arne er pensjonert etterforskningsleder fra Kripos, og har også jobbet ved Sandefjord politikammer. Han har bl.a. vært involvert i Vålnes-saken, Janne-drapet i Brumunddal og Nokas ranet.

Han fortalte litt om hvordan Kripos går fram når de får en sak. De resier rundt i hele landet, og jobber i team, ofte er de mellom fem og åtte personer. Ofte bor de på samme hotell som pressen.

– Det er en utfordring, og de følger med på alt vi gjør, sier han.

Han fortalte også om et par saker, en gravid mor som ble drept, og den 9 år gamle datteren ble voldtatt og bundet i et annet rom. Datteren klarer til slutt å få ringt til faren.

I et annet tilfelle ble en ung mor som ble borte, og man mistenkte mannen, men det har aldri blitt oppklart.

Og så var det en Per Valnes-saken. Han feiret 50 års-bursdag sammen med to andre menn. Siden har han ikke blitt sett. Saken er nå, 13 år senere, fortsatt et mysterium.


Bente Dahl Svendsen

Danske Julie Hastrup måtte altså melde avbud, og redaktør Bente i Cappelen Damm steppet inn. Hun fortalte litt om redaktørjobben, og hvordan hun bestemte hvilke bøker de tok inn. Det er tydelig at hun "brenner for jobben sin". Avdelingen Bente jobber i gir ut bøker direkte i pocketformat. Hun forteller at hun ser mange gode krimserier også på TV. Bente har også kontoen Krimbokredaktøren på Instagram.


Sara Strømberg

Sara er en svensk krimforfatter, som har gitt ut tre bøker i Norge. Hun skriver fra den jämtlandske landsbygda.

Den nyeste "Skinn" kom ut denne uka. Hun skriver om Vera Bergström, og innrømmet at hun bare hadde snudd litt på eget etternavn. I "Skinn" kan vi lese om en cold case , hvor to barn ble drept, og moren forsvant uten et spor. I Sverige har boka blitt nominert til Årets beste krim.

For sin første bok "Skygger" var Sara nominert til Glasskniven, som ble vunnet av Pascal Engman.

Som Vera i boka, jobber også Sara som journalist, selv om hun akkurat nå har tatt permisjon for å skrive.


Stine Reksten

Stines historie er tøff. Tror de fleste i salen satt med våte øyne. Les gjerne intervjuet jeg gjorde med henne i juni-utgaven fra i år. Artikkelen min kan også snart leses i Dagbladet. I boka "En serioeovergriper blir tatt" av Anne-Britt Harsem, kan du lese enda mer av historien.

I korte trekk så møtte Stine en overgriper på nett da hun var 11 år. Det ble noen tunge år for den unge jenta. Da hun var 16 klarte hun endelig å kutte han ut. På et senere tidspunkt tok hun igjen kontakt med han, for å samle bevis. Det førte til et anmeldelse, og han fikk 12 år. Det viste seg å ikke bare være henne, men også flere andre unge jenter han hadde misbrukt.


Pascal Engman

Pascal Engman, fra Stockholm, skriver om svensk gjengkriminalitet. Han har tidligere jobbet som journalist. Han var tilstede på Osterøy for å motta Glasskniven, som han vant tidligere i år. Det er en nyopprettet pris for beste utenlandske krimforfatter. Prisen ble overlevert av juryformann Simen Ingemundsen.

Samtidig snakket Bent litt med han om bøkene hans. Den nyeste boka "Bestselger" handler om en bestselgende forfatter som blir drept. Han fortalte også litt om inspirasjonen bak bøkene hans, litt fra oppveksten, og at det kun er to dager i året hvor han ikke skriver; på julaften og på konas bursdag.

Les også intervjuet med Pascal som kommer i okoberutgaven av Hverdagsnettmagasinet.


Frode Falck Anmarkrud

Mange husker kanskje Frode Anmarksrud fra "Torp-saken" i 1994. Der var hans rolle og være forhandler mellom gisler og ransmenn. Ranerne hadde stjålet 1,5 millioner kroner fra et postkontor i Larvik. Jakten endte opp på Torp, hvor Anmarkrud ble tvunget inn i bilen, og satt med pistolen mot hodet. Dersom ikke ranernes krav ble innfridd, ville han bli skutt. I løpet av de siste minuttene lykkes politiet med å skyte den ene raneren, og ta kontroll på den andre.

Dette ble et sterkt innlegg, og både Anmarkrud og tilhørerne var tydelig rørt.

Han snakket selvsagt også om boka si "Bristepunkt" som kom ut i fjor. Den er basert på virkelige hendelser gjennom hans virke i politiet og i FN-tjeneste i Midtøsten.


Inger Johanne Øen

Inger Johanne jobber som lærer ved siden av sitt forfatterskap. Hun har fått flere gode terningkast på boka si "Det du eier evig". Dette er hennes første utgitte bok. Hun har skrevet et filmmanus tidligere, som ble forkastet. Deler av det er likevel brukt i boka.

Inger Johanne har alltid vært glad i krim. Det startet med frøken Detektiv og Hardyguttene, og deretter Agatha Christie.

Hovedpersonen i boka heter Silja Frost. I starten var hun lærer, men Inger Johanne endret det til politi, for da har man mer tilgang på informasjon. Hun skriver fra Hønefoss-distriktet.


Øystein Bogen

Øystein Bogen skulle vært på festivalen, men måtte melde avbud grunnet et jobboppdrag. Isteden hadde han spilt inn en liten video som ble vist digitalt på skjerm, mens han selv satt på flyet til USA for å dekke presidentvalget.

Bente gjorde en liten presentasjon av noen av bøkene hans. Tidligere i år kom boka "Pegasus", hvor den norske ambassadøren til Russland blir funnet død på sitt kontor. Det blir antatt at dødsårsaken er naturlig, helt til kona til den norske forsvarsattacheen i Moskva får et mystisk brev plassert under vindusviskeren på bilen sin.


Ørjan N. Karlsson

Ørjan kommer opprinnelig fra Bodø, men bor nå på Østlandet. Han jobber i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Planen var at Ørjan skulle være på festivalen, men da flyet hans hadde sirklet to timer rundt Flesland, fløy det tilbake til Gardermoen, og vi fikk heller en samtale med Ørjan digitalt på skjermen.

Ørjan er i disse dager aktuell med sin tredje bok om Jakob Weber. "Snille som snø", heter den. Vi er som vanlig i Nord-Norge, litt på Lofoten, og i Bodø. Han har også med etterforskeren Nora.


Avslutningsvis

John Unsgård er fra Lillehammer, men bor i dag i Grimstad. Han har  skrevet flere faktabøker. Tidligere i år kom bok nummer to i Stranger-trilogien, "Til dyr skal du bli". Hovedpersonen heter Even Stranger.

– Tenk deg hvordan det navnet fungerer i passkontrollen i utlandet, sa han.

Unsgård er god venn med forfatterparet Tangen/Matre. Til stor fornøyelse for publikum kalte han dem for tante Agnes og onkel Geir når han snakket om dem i forbindelse med bøkene sine.

Helge Thime-Iversen er fra Haugesund. Han er på festivalen for tredje gang. Han har skrevet fire bøker. Den nyeste heter "Influenseren", og hovedperson han skriver om heter Njaal Natland.


Geir Tangen og Agnes Matre har skrevet mange krimbøker. De er begge lærere, men har nå sagt opp jobbene sine for å bli forfattere på heltid.

Geir er snart aktuell med boka "Nattslanger". Også Agnes kommer snart med ny bok. Den store nyheten er at de nå skal skrive en serie bøker, som et felles prosjekt.

– Det blir en historie fra som strekker seg fra 1991 og frem til i dag omtrent. Nesten en 40-årsperiode som disse, la oss si, åtte bøkene vil strekke seg over. Der hver av dem får et mysterium, røper Geir.

Agnes røper at første bok startet dagen etter at Kong Olav dør på Slottsbakkplassen, når det er masse folk der og tenner lys, så forsvinner det ei lita jente.

Andre bilder

Muligheter for å kjøpe bøker, og få dem signert

Bloggerne var på plass. Ingunn Westerbø, Hilde Sæther, Anita Ness og Mariann S. Tokle

Simen Ingemundsen sammen med vennen Mikael Svendsen Humphries

Simen Ingemundsen var tilstede for å levere Glasskniven til Pascal Engman

Overrekking av prisen

John Unsgård sammen med "onkel" Geir Tangen

Nils Arne Mehammer sammen med Fred Are Johannessen

Sara Strömberg signerte bøker

Bent fikk blomst for jobben med festivalen, og gratulasjon med 5års jubileet

Bjørg Aakre og Anita Melleby

Mariann S. Tokle, Ingunn Westerbø og Bente Dahl Svendsen

Stine Reksten

Inger Johanne Øen

Inger Johanne Øen leste et utdrag fra boka

Helge Thime-Iversen

Frode F. Anmarksrud

Tone Haugen Wiik

Simen og Bent

Været var fint denne helga

Til stor overraskelse ble undertegnede bedt fram på scenen. Der fikk jeg takk for mitt bidrag til festivalen, Krimbøker-gruppa mi på Facebook og Hverdagsnett/Hverdagsnettmagasinet og fikk blomst

Blomsten var fra everlasting.no

Bent fikk en fenallår av hotelledelsen


Fjordslottet
Arrangementstedet

Fjordslottet ble opprinnelig oppført på 1850-tallet. Bygningen rommet den første industrien på Osterøy, nemlig Fotlandsvåg bomullspinneri etablert av bergenskjøpmannen C. J. Hambro. I 1975 ble bygningen kjøpt av Jan Roald Myking. I mange år fungerte bygningen som leirskole, pensjonat og selskapsloka, fram til en brann i 1996. Bygningen ble bygget opp igjen, og samtidig hadde det også blitt broforbindelse til øya, dermed ble driften endret til hotell.

I dag er Fjordslottet et fint hotell som ligger harmonisk til nede ved vannet, og omkranset av fjell og naturidyll. Hotellet har 42 rom, og de tar gjerne imot selskaper som dåp, bryllup, begravelse, kurs og egne arrangementer.

Krimhelgen er et positivt arrangement hvor det er god anledning til å etablere kontakt mellom forfattere, politi og bokelskere.

Vi ses vel på neste års arrangement?