TØSSE BRYGGHUS
Tøsse brygghus er et nystarta bryggeri på Osterøy, som holder til i kornmølla Tøsse mølle fra 1866. Bryggeriet lager seks ulike ølsorter, og de bruker egenproduserte havregryn.
Tekst og foto: Anne Lise Johannessen | 26.09.2024
I bryggeriet blir vi tatt imot av Andreas Elvik Litland, og Silje Hjellvik. Andreas forteller at de startet opp i mars i år. Den gamle mølla som var der tidligere er fortsatt i bruk, og der lager de nå havregryn. Disse selges i poser, og blir også brukt i de ulike øltypene.
Det har blitt populært med ølbrygging, og det er etter hvert mange mikrobryggerier. Andreas forteller at det ikke var noen hindring.
– Man må ikke tenke, bare satse, sier han og ler.
Ølet distribueres foruten lokalt her på Osterøy, også til Bergen via Spesialgrossisten. Og så er de i kontakt med Gulating i Kristiansand og Trondheim, i tillegg til Oslo.
– Vi har også hørt at de er i salg på Tynset. Vi ønsker selvsagt å nå ut i hele landet, sier han.
Fra sidelinjen kommer en kommentar om at Oster IPA’en er veldig god. Fred Are Johannessen sier at han kjøpte den på hotellet (Fjordslottet) dagen før.
– Ja, det er min favoritt også, sier Andreas og ler en trillende latter. Den føler jeg vi har truffet godt med. Den kommer i bestillingsutvalget til Polet litt senere i år, fortsetter han.
I lokalet står seks store tanker med øl, og siden vi opprinnelig er på Osterøy i forbindelse med en krimfestival, måtte jo spørsmålet komme.
– Er det mulig for et menneske å komme seg inn i tankene. Kan man bli liggende der uten å bli oppdaget?
Svaret var at man kunne komme seg inn. Andreas hadde en gang ålt seg inn i tanken via luken for å fikse en ventil. Så her er et tips til krimplott ;)
Det var noen spennende maskiner i lokalet. En mange ble fascinert av var en boksemaskin, hvor fylte bokser kom ned, og en etikettmaskin.
Mulighet for å smake
Denne journalisten liker ikke øl, men gjorde et unntak i dag. Det som da ble foreslått var Møllefossen Weissbier, en hveteøl. Men hva kan jeg si... det smakte øl 😊
Det var mange som kjøpte smaksplanke med små glass, fire øltyper.
Hilde Sæther likte best Møllepils.
– Jeg tok Møllepilsen. Den var nydelig. Det var merkbart kvalitet over ølet deres. Forstår den er bestselger. En smak jeg sent kommer til å glemme. Øl blir ikke det samme etter dette, sier Simen Ingemundsen.
Flere av oss likte godt de små ølglassene, som det var mulighet for å kjøpe. I tillegg kunne man selvsagt kjøpe havregryn.