Skip to main content

Januar 2021: Leste bøker

I januar omtalte jeg 13 bøker - ganske varierte sjangre faktisk. 6 krim, 4 romaner, 1 kokebok og to tegneseriebøker. Flere av de var veldig lettleste.

I tillegg la jeg 3 puslespill, som er en ny "dille" og kjempefin aktivitet nå når man helst skal holde seg mest hjemme for seg selv.

 

 

 

Hittebarnet - Stacey Halls

Gursli Berg (2021) - Leseeksemplar fra forlaget

Vi er tilbake i 1754. Bess har nylig fått en liten datter. Barnets far er død, og Bess har ikke mulighet til å ta seg av barnet. Hun møter opp på Hittebarnshospitalet. Planen er å komme tilbake å hente henne når hun får litt mer orden på livet. Seks år senere møter hun opp, men får da vite at datteren ble hentet dagen etter innleveringen - og at det var Bess som hentet henne selv.

Som mor er det jo umulig å bli påvirket av båndet og kjærligheten mellom mor og datter i historien. Det er fint å lese om. Likevel er det noe som gjør at jeg ikke helt kan "tro" på historien, og slutten får jeg ikke helt tak på, men det er kanskje bare meg ;) Likevel en fin roman.


Rottekongen - Pascal Engman

Gyldendal (2021) - Leseeksemplar fra forlaget

Etterforsker Vanessa Frank får her flere mord som hun må stri med. Det viser seg at det finnes et nettverk; incels, som hater kvinner. Flere kvinners liv kan stå i fare.

Persongalleret et stort, og det skjer veldig mye parallellt. Jeg kjenner at for meg ble det i meste laget å holde styr på, men man skjønner jo bedre sammenhengene etterhvert. Etterforsker Vannessa Frank med hjelp av både bekjentskaper og en journalist klarer til slutt å nøste trådene fint sammen.


Ildtunger - Elin Hansen

 (2021) - Leseeksemplar fra forfatteren

Det er 1600-tallet, og kvinner med spesielle kunnskaper blir ansett som hekser og brent på bålet. Da moren til Siri, Maren må bøte med livet, flytter Siri inn til tanten og onkelen. Det blir ikke så greit. Det skal etter hvert vise seg at Siri er lik på sin mor når det gjelder kunnskaper. Hun får hjelp til å flykte og det blir en dramatisk ferd.

Dette var en fin bok som det var veldig hyggelig å få lese. Jeg gleder meg masse til neste bok.


Cast-off - Jean Louis Adorsen

 (2020) - Leseeksemplar fra forfatteren

I denne boka får du servert 17 krimnoveller. Forfatteren har samlet alle sine kriminelle korthistorier i en bok. Den første novellen er fra 1968 og den nyeste er fra 2020. Noen av de har stått i ukeblader og aviser, men ikke alle har vært publisert før nå.

Historiene er gode. De er varierte og spennende. Språket flyter uanstrengt, og gjør at boka er lettlest. Jeg kan trygt anbefale den videre.


Opptur med sunne middager - Linda Stubhaug

 Frisk (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

BOKOMTALE:  Opptur med sunne middager av Linda Stuhaug. Leseeksemplar fra Frisk

Dette er en kokebok med mange gode og lettvinte middager. Her får du tips til raske retter og middager som du kan lage dagen før. Det er også flere forlag med ukesmenyer med ferdige handlelister, samt forslag til basisvarer som du bør ha i skapet.

Dette er en oversiktelig og fin kokebok. Jeg er egentlig veldig kresen, men her var det mye godt!


Det siste livet -  Mohlin & Nyström

Kagge  (2021) - Leseeksemplar fra forlaget

Emelie forsvinner sporløst fra en fest i Karlstad i 2009. Ingen aner noe om hva som har skjedd. Billy Nerman siktes i saken, da hans sæd blir funnet på det siste kjente stedet hvor Emelie oppholdt seg. 10 år senere blir John, eller Fredrik Adamsson som han heter nå, ansatt på politistasjonen i Karlstad. Han har hemmelig identitet etter en tidligere hendelse, og det blir raskt klart at har et personlig motiv for å begynne å jobbe akkurat her.

Selv om noe av handlingen var forutsigbar, var dette en god bok som levde opp til mine forventninger. Jeg ville gjerne at den skulle vare lenge siden jeg likte den så godt, men det gikk ikke. Når jeg la den fra meg, lengtet jeg tilbake til den - og den var lest ut på et par-tre dager.


Sidequest - David Skaufjord

 Egmont (2021) - Leseeksemplar fra forlaget

Møt Vigdus, som ifølge foreldrene verken er ung eller jomfru lenger. Vigdus fantaserte om å bli eventyrer, men endte opp i en drepende kjedelig kontorjobb. Regninger som skulle betales, og pensjonspoeng skulle sikres. Når hennes kollega, en overvektig alv med hentesveis, dør av et massivt hjerteattakk, utløser det en eksistensiell krise.

Deilig og lettlest tegneserie i bokformat.


Blasfemi - Trond J. Stavås

 (2021) - Leseeksemplar fra forlaget

Ida jobber som journalist og får i oppdrag av sjefen å dra til Bergen for å lage en artikkel til helgemagasinet om barndomshjemmet til Arnulf Øverland, i etterkant skal hun dra til Oslo og besøke graven hans, og ta bilder av bysten hans. Turen - og artikkelen blir ikke helt som Ida hadde sett for seg.

Morsom tegneseriebok med flotte og fargerike illustrasjoner. Dette er forfatterens første bok - jeg vil ha mer!


De andre - C.J. Tudor

Cappelen Damm (2021) - Leseeksemplar fra forlaget

Gabe er på vei hjem fra jobb. I bilen foran får han plutselig øye på den lille datteren hans som mimer pappa. Han ringer hjem, men får ikke tak i kona. Tilslutt tar en politimann telefonen. Politiet mener at datteren er død, men Gabe gir ikke opp håpet. Samtidig følger vi Fran og datteren hennes som er på stadig er på flukt. Fran kjenner til sannheten, og sannheten kan være farlig.

Jeg likte denne historien enda bedre enn den forrige boka hennes - inntil vi nærmet oss slutten. Bortsett fra det, vil jeg si at det var en fin og spennende bok - ikke den beste som jeg har lest i år - men en bok som jeg likevel kan anbefale videre.


Lang lysende elv - Liz Moore

 Aschehoug (2021) - Leseeksemplar fra forlaget

Mickey Fitzpatrick jobber som politi og kjenner godt til de fleste prostituerte og narkomane i distriket som hun jobber i. Søsteren hennes er en av de, og hver dag er Mickey livredd for at det nettopp er søsteren som er en av de mange som har tatt overdose.

Jeg føler at jeg har lest mange lignende bøker den seneste tiden når det gjelder historiens fasit. Men for all del, boka er god den, ingen tvil om det - så løp og kjøp!


Fremdeles her - Josie Silver

 Vigmostad Bjørke (2021) - Leseeksemplar fra forlaget

Lydia har bursdag. Hun skal ut og spise middag med forloveden, Freddie - men så ringer han og sier at han er forsinket. Bestevennen har problemer med bilen, og Freddie skal bare bort for å hjelpe han. Han er ganske sikker på at han likevel vil rekke middagen. Litt senere får Lydia besøk av to politikvinner - Freddie har omkommet i en bilulykke.

Dette er en kjærlighetsroman av det både triste, koselige, romantiske og søte slaget. Helt nydelig!


Elskede barn - Romy Hausmann

Cappelen Damm (2021) - Leseeksemplar fra forlaget

Lena Beck er en 23 år gammel student. Hun meldes savnet etter å ha vært på fest. Det går 14 år, så får foreldrene en telefon fra sykehuset. De har fått inn en pasient som kan være Lena. Med seg på sykehuset har hun datteren, Hannah som forteller at de har flyktet fra en skjult hytte i skogen hvor de har vært fanget.

Lettlest psykologisk krim som får plusspoeng for orginalitet. Til tross for en del språkmessige irritasjonsmomenter, var det en fin historie som var spennende helt fra start.


Tabita - Iben Mondrup

Pax (2020) - Leseeksemplar fra forlaget

Tabita og Vitus blir tatt med fra Grønland til Danmark av sin nye adoptivfamilie. Adoptivmoren vil at de skal glemme fortiden og det gamle språket sitt - nå skal de kun snakke dansk. Tabita får det ikke lett, og når adoptivmoren ikke lenger vil beholde Vitus, topper det seg for Tabita.

Første gang jeg hørte om denne forfatteren var da jeg i høst hadde en bokkveld her hjemme hvor bokinspirator Liv Gade kom for å anbefale bøker som hun synes utmerker seg. Denne boka var kjempegod og veldig viktig, sa hun.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
Januar 2021: Leste bøker