Skip to main content

Hittebarnet

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Stacey Halls
Leseeksemplar fra Gusli Berg

Hittebarnet er en bok som jeg hadde store forventninger til, og jeg var veldig glad da den dalte ned i postkassa mi. Boka fikk derfor æren av å starte bokåret 2021.

Året er 1754 og vi er i London. Vi følger Bess som dagen før fikk en liten datter. Barnets far er død, og Bess har ikke mulighet til å beholde Clara, som hun kaller datteren. Hun og faren hennes møter opp på Hittebarnshospitalet. Planen er å komme tilbake å hente henne når hun får litt mer orden på livet. Seks år senere møter hun opp for å hente datteren, da får hun vite at hun selv hentet henne dagen etter innleveringen.

Ved hjelp fra en lege på Hittebarnshospitalet kommer hun i kontakt med en dame med en datter; Charlotte. Hun er like gammel som Clara. Bess får jobb hos henne som barnepike, og får etterhvert et godt forhold til Charlotte.

Dette er en historisk kjærlighetsroman, og første bok som jeg leser av denne forfatteren.

 

Forfatter: Stacey Halls
Forlag: Gursli Berg
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 413
Format: Innbundet
Originaltittel: The Foundling
Oversatt av: Morten Hansen

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

En fengslende fortelling om mødre og døtre, klasse og makt, og kjærlighet mot alle odds.

London 1754. Seks år etter at hun var nødt til å etterlate sin nyfødte datter Clara på Hittebarnshospitalet, drar Bess Bright tilbake for å hente henne. Hun frykter det verste, at Clara kanskje er død, men ingenting kan forberede Bess på sjokket da hun får vite at datteren ble hentet for mange år siden, og det angivelig av henne selv. Livet blir snudd på hodet når Bess prøver å finne ut hvem som har bortført den lille jenta – og hvorfor.

I et stille og dystert byhus i utkanten av London, bor det en ung enke og hennes lille datter. Enken har knapt forlatt huset på et tiår. Hennes nære venn – en ung lege som jobber på Hittebarnshospitalet – klarer å overtale henne til å hyre en barnepike for datteren, selv om hun nøler med å ta inn en fremmed i hjemmet og livet sitt. Men fortiden truer med å innhente henne og rive hennes verden i stykker.
Om forfatteren:
Stacey Halls vokste opp i Rossendale i Lancashire. Hun studerte journalistikk ved University of Central Lancashire, og flyttet deretter til London. Hun har jobbet som redaktør og skrevet i aviser og magasiner som Psychologies, Independent og Fabulous. Hun debuterte i 2019 med The Familiars, en historisk roman som ble «årets mestselgende debutroman».Min mening:

Historien starter med at vi er på hittebarnshospitalet. De tar kun imot noen barn under visse kriterier, og virker som et seriøst sted for mødre som trenger et pleiested for barnet. Man har mulighet til å hente barnet når man føler for det, mot en liten avgift - men de fleste gjør visstnok ikke det.

Teksten flyter lett, og boka er lettlest. Historien er fint oversatt av Morten Hansen.

Det tar ikke lang tid og mange sider før det har gått seks år i historien, og Bess skal hente datteren på hospitalet. Da bygger spenningen seg litt opp selv om deler av historien er ganske forutsigbar.

Handlingen er lett å forstå og leve seg inn i, og Bess virker som en fin person som "gjør så godt hun kan". Som mor er det jo umulig å bli påvirket av båndet og kjærligheten mellom mor og datter i historien. Det er fint å lese om. Likevel er det noe som gjør at jeg ikke helt kan "tro" på historien, og slutten får jeg ikke helt tak på, men det er kanskje bare meg ;)

Men som underholdning er det en helt grei og lett kjærlighetsroman som er fin å lese.

 

 Andre omtaler om denne boka:

Foreløpig finner jeg ingen andre nettsider eller blogger med omtaler av denne boka.

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Lesegruppa

- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene

Gursli Berg