Skip to main content

Krimfestivalen 2018

Krimfestivalen ble arrangert i Oslo 08. til 10. mars i år. Denne gangen var jeg så heldig å få en mulighet til å være der, sammen med Mona, deler av torsdag og fredag som var de to første dagene.

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen, 11. mars 2018

Krimfestivalen er en årlig festival som i år arrangeres for sjuende gang. Hovedarrangør av festivalen er Cappelen Damm, Tanum og Krimklubben. Samarbeidspartnere er også Rivertonklubben, Oslo Nye Teater Centralteatret, Aschehoug forlag, Gyldendal forlag, Kagge forlag, Vigmostad & Bjørke, Juritzen forlag, Bazar forlag, Press forlag, Goliat forlag, Bokbyen forlag, Pitch forlag, Tanum Karl Johan, Narvesen Continental og Norli Universitetsgaten. Dagbladet er festivalens mediepartner.

I år er det med 55 krimforfattere på festivalen. Hvert år utpekes dessuten en forfatter som man skal ha et spesielt fokus på. I år var dette Unni Lindell.

Alle dagene var tettpakket med diverse innslag, og flere gikk samtidig på forskjellige steder, så man måtte gjøre et utvalg. Programmet kan du se lenger ned på siden.

Vi var framme i Oslo ved 14-tiden, og det første innslaget vi hadde planlagt å se var "Når dødstrømpene tar over". Dette var i lokalene til Cappelen Damm. Her var det fem krimforfattere; Kristina Ohlsson, Unni Lindell, Hanne Kristin Rohde og Merete Junker som snakket litt om det å være kvinnelig krimforfatter. Det ble bl.a. snakket om hvorfor det het kvinnelig krimforfatter, krimforfatter er man jo uansett kjønn. De trodde neppe den mannlige delen fikk spørsmål som hvordan er det å være mannlig krimforfatter. Det skal selvfølgelig sies at det er flest mannfolk som skriver denne sjangeren. Foredraget ble ledet av Trude Teige. Hanne Kristin Rohde kommer med ny bok i løpet av våren.

Neste foredrag vi fikk med oss var "Åsted Norge". Dette er et tv-program, og foredraget ble ledet av programleder og krimjournalist Jens Christian Nørve. Med seg hadde han Hanne Kristin Rohde. I dette programmet tas det opp gamle uløste saker, og det ble snakket litt om "Jimmy-saken". Dette er en snart 50 år gammel sak hvor 22-år gamle Jimmy forsvant sporløst to uker etter at han hadde vært med på et innbrudd. De var fire som deltok i innbruddet, og Jimmy kom dårligst ut av det. Det var han misfornøyd med og truet med å gå til politiet. Kort tid etter var han borte. I forbindelse med tv-programmet er det etablert en tipstelefon som besvares av politistudenter. Det kommer inn mange tips. Tipsene blir sendt videre til politietterforskere, og en dag håper man på et gjennombrudd i noen av sakene.

Det neste vi ville delta i var en spesialinvitasjon til Hesten, som er et av lokalene til Aschehoug. Der ble det bydd på pizza, brus og vin. Samt at forfatterne Anders de la Motte og Jens Henrik Jensen var der. Begge forfatterne presenterte sine nye bøker; Sensommer og Oxen. Alle vi som var der fikk med oss et eksemplar av boken som forfatterne var snille og signerte. Det var også en kvinnelig dansk krimforfatter der. Hun hadde nettopp inngått samarbeid med forlaget, og det var så nytt at de enda ikke hadde rukket å trykke opp et forhåndseksemplar av boka. Jeg klarer dessverre ikke huske hennes navn eller tittelen på boka, men den hørtes interessant ut, og når den kommer i salg - så skal jeg nok lage en liten omtale av den.

Vi så at vi hadde litt tid til neste opplegg som vi skulle være med på, og benyttet sjansen til å besøke Eldorado. Dette er en diger bokhandel i Oslo, som jeg faktisk ikke engang hadde hørt om før. 3200 kvadratmeter med plass har de til å boltre seg på. Jeg tror du skal klare å finne det meste av det du er interessert i her.

Fredagskvelden skulle avsluttes med en urpremiere på et helt nytt krimskuespill, skrevet spesielt til denne festivalen av Knut Nærum, kombinert med et foredrag av festivalens fem største stjerner. Dette foregikk på Hovedscenen på Centralteateret. Vi var ute i så god tid at vi også rakk et innslag med svensk krim i Teaterkjelleren mens vi ventet. Her hørte vi mer om Anders de la Motte, Sofie Sarenbrant, Mariette Lindstein, Kristina Ohlsson og Jens Lapidus.

Dørene ble åpnet og vi fikk perfekte plasser, midt på rad 3. På min venstre side hadde jeg journalister fra Dagbladet, og på raden foran oss hadde vi Knut Nærum med familie og venner.

Skuespillet handlet om den erfarne forfatteren Waldemar Hurum og krimkometen Bobby Lang som skullle intervjues av journalisten Eva Glomsvold i et bokbad. Det viste seg at Bobby hadde skrevet en veldig lik bok til den som Waldemar hadde skrevet. Plutselig døde Eva - hun var blitt forgiftet. Hvem hadde drept henne?

Inn dukket flere kjente skikkelser som tilfeldigvis var i salen for å se showet; Sherlock Holmes, Poirot, Harry Hole, Saga Noren, Sarah som var dansk - ikke helt sikker på hvem hun var. I tillegg var det assistenten Ida, tekniker og den sortkledde. Etterhvert entret også en fiktiv person, nemlig den finsk-svenske Eero Tikkanen som en av forfatterne hadde skrevet om. 

Det var tre skuespillere som hadde alle rollene, nemlig Rose Marie Aker, Espen Beranek Holm og Johannes Joner. Det var en veldig morsom opplevelse og stykket høstet masse applaus.

Umiddelbart etter stykket ble scenen inntatt av Anne Grosvold som intervjuet forfatterne Jens Henrik Jensen, C.J. Tudor, Unni Lindell, Håkan Nesser og Malin Persson Giolito.

Fredagens arrangement startet opp kl 9, men vi hadde ikke mulighet til å være der før senere på dagen. Vi fikk da høre Tom Egeland intervjue noen nyere norske forfattere, Monica N. Yndestad, Heine Bakkeid, Aslak Nore, Lene Lauritsen Kjølner, Ulrik Høisæther og Ingebjørg Berg Holm. Lene Lauritsen Kjølner kommer med ny bok i løpet av våren.

Etter en matbit ruslet vi bort til Tanums krimkafé i Paleet, som er et kjøpesenter i Oslo. Der var det programleder Fredrik Wandrup som hadde en prat med Anders de la Motte, Jørgen Jæger og Karen Dionne. Anders de la Motte og Sensommer har vi fått høre mye om disse dagene. Karen Dionne var kommet helt fra USA og snakket om 'Myrkongens datter'. Den har vært ute i butikkene en stund allerede, men jeg har ikke rukket å lese den. Den hørtes ut som en veldig god bok. Så var det Jørgen Jæger da. Jeg elsker serien om lensmann Ole Vik. Heldigvis for oss, har han signert en kontrakt med Juritzen Forlag om 5 nye bøker.

Dette var to spennende dager. Jeg skulle gjerne fått med meg flere av innslagene, men det ble det dessverre ikke mulighet til denne gangen. Dersom du er interessert i krimbøker, og ikke har vært på denne festivalen enda, kan det absolutt anbefales og ta en tur neste år.

I forbindelse med festivalen, ble det utgitt et eget krimmagasin. Det kan du lese her.

Hele programmet kan du se her.