Skip to main content

Kriminelle søstre

  • Anne Lise Johannessen

Under bakgårdsfestivalen var det liv i Norges eldste by, Tønsberg. Kammegaten var stengt for biltrafikk, og i bakgården var det rigget til en scene. Været var helt nydelig da Hverdagsnett var på plass fredag ettermiddag for å høre på krimsøstrene Anita og Ingrid Berglund. 

Tekst og foto: Anne Lise Johannessen

Under bakgårdsfestivalen var det liv i Norges eldste by, Tønsberg. Kammegaten var stengt for biltrafikk, og i bakgården var det rigget til en scene og satt ut stoler til publikum. Der var det bl.a. sang, foredrag og bokbad. Man kunne bli kjent med lokale produkter, spise mat og drikke.

Været var helt nydelig da Hverdagsnett fredag ettermiddag satte seg godt til rette i "det kriminelle hjørnet" for de neste tre kvarterene å høre på krimsøstrene Anita og Ingrid Berglund. Solen gjorde sitt beste, sammen med omgivelsene for å skape en skikkelig sydenstemning. Festivalen ble åpnet torsdag ettermiddag og programmet strakk seg fram til lørdag kveld.

Tilbake til programposten 'Anita og Ingrid Berglund'. Dette er to søstre, som begge skriver bøker innenfor sjangeren krim. Det var Jan Mehlum, som selv er krimforfatter, som intervjuet søstrene på scenen.

Mehlum spurte bl.a. hvorfor de skrev akkurat krim, og om det var for å skremme folk.

Begge søstrene er utdannet innenfor økonomi, har hatt viktige jobber og har bodd mye utenlands. De har begge travle liv, og føler at de "lader batteriene" når de skriver. De er begge glad i det analytiske og psykologiske, og interessert i det som ligger bak menneskers motiver – dermed var krim en perfekt sjanger. De vil at leserne skal få nyte gode historier og mysterier, og kanskje også lære litt.

– Men vi dreper kun når vi må, sier Ingrid.

– Og det er heller ikke så veldig blodig, skyter Anita inn.

Ingrid forteller videre at krim dessuten setter den menneskelige natur på spissen.

– Det er ikke meningen å skremme leseren, selv om man selvsagt vil at de skal bite litt negler, sier Ingrid.

Når søstrene skriver på en bok, så er det alltid motivet som dukker opp først, og så utvikles historien ut fra det.

Søstrene er gode venner, og hverandres førstelesere, hvor de gir hverandre ærlige, men kjærlige tilbakemeldinger.

Anita har fem barn. Ingrid har to, men har tre bonusbarn.

– Jeg måtte jo få noen bonusbarn, sånn at jeg matcher Anita, sier hun med et stort smil.

 
Ingrid Berglund
(f. 1966) har gitt ut syv bøker. De to nyeste er "Den svarte svanen" (2022) og "En skygge på min grav" (2023). Forfatteren røper at ny bok er på vei.

Anita Berglund (f. 1963) ligger rett bak med fem utgitte bøker. De to nyeste er "Midtvintermørke" (2011) og "I fritt fall" (2009). Hun jobber også med ny bok.

 

Lillesøster Janette Berglund var blant publikum. Hun røper at også hun er svanger med bok.

Blant publikum var også Petter A. Jensen, eller Petrus Jensen som er hans forfatternavn. Han har skrevet fire gode bøker for barn- og ungdom. Hverdagsnett har tidligere anmeldt en av dem, "Festningens hemmelighet".

 

Det var foreningen Bakgårdsfestivalen i Tønsberg som sto bak arrangementet. Programpostene var gratis,
og målet var å fremme bruken av Tønsbergs skjulte byrom gjennom kulturelle aktiviteter.

Les mer her

 

Her kan du forøvrig lese et tidligere intervju jeg har laget med søstrene Berglund.

https://issuu.com/hverdagsnett/docs/1_23/8?fr=sNzhjYzc0NDIxMjMhttps://issuu.com/hverdagsnett/docs/1_23/8?fr=sNzhjYzc0NDIxMjM

https://issuu.com/hverdagsnett/docs/1_23/8?fr=sNzhjYzc0NDIxMjM

https://issuu.com/hverdagsnett/docs/1_23/8?fr=sNzhjYzc0NDIxMjM