Skip to main content

Festningens hemmelighet

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Petrus Jensen
Leseeksemplar fra forfatteren

Fredrik, Elise og Josef – eller Fyrstikken, Lissi og Luta, som de kalles, har en detektivforening som kalles De tre lykter. Dette er den fjerde boka i serien, beregnet på barn og ungdom. Boka kan likevel fint lese frittstående.

Det er sommer, og året er 1965. Vi befinner oss i den fiktive byen Klipphus på svenskegrensa. Der ligger den store festningen, Henriksten. En dag trioen er oppe ved festningen, hører de gravelyder under seg. En kveld kan de også se en pike i gul kjole som svever opp trappa oppe på festningen. De tre lykter bestemmer seg for å undersøke saken, og det fører til flere uheldige hendelser, uten at det gjør boka for skummel for de minste.

Artig bok for barn og ungdom. Passer både å lese selv eller som høytlesing. Spennende historie som en gjerne vil høre mer av, også som voksen. Tok meg selv i å tenke.. bare et kapittel til før jeg skulle ta pause.
 
Skrivestilen er lett, og til tider humoristisk. Fint billedlig språk gjør at jeg ser handlingen som en "film" i hodet når jeg leser.
 
Fint gavetips til et eldre barn som liker å lese.
 
Foran i boka er det et persongalleri. Det liker jeg, da er det lett å holde orden på hvem som er hvem, om man skulle komme ut av det. Bakerst er det noen sider med fakta, både historisk fakta og en forklaring på hvilke steder som er brukt som inpirasjon.
 
Som en avsporing, så gir også boka mulighet for litt mimring. Tre lykter, som trioen i boka kaller seg, var også navnet på et populært utested i Sandefjord. Der var vi noen ganger da vi nettopp hadde fylt 20 - til tross for at det på Tre lykter for det meste gamle folk på 30 😂 Det var den gang.. nå er ikke 30 særlig gammelt lenger...
 
Handlingen foregår i Henriksten festning, forvekslende likt Fredriksten festning i Halden 😀 Kent Solheim, alias Triksepappa, reiser for tiden rundt og besøker hjemsøkte steder. I slutten av mai var han på Fredriksten. Kanskje, Kent, var det jenta i den gule kjolen, fra denne boka, som stadig åpnet døra for dere 🤪

 

Forfatter: Petrus Jensen
Forlag: Baryton forlag
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 336
Format: Innbundet

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

Lissi, Luta og Fyrstikken hører mystiske lyder og skjønner at noe er i ferd med å skje inne i den gamle festningen. Noe som slett ikke tåler dagens lys. Kan det ha en sammenheng med den oppsiktsvekkende rans- og innbruddsbølgen i den vesle byen? 

Om forfatteren:

Petrus, som egentlig heter Petter, er utdannet journalist. Han har flere tiårs erfaring fra arbeid med språk og informasjon i Norge og Sverige, innen et bredt spekter av sjangere og publikasjons-former. Han har arbeidet som reporter i begge land, drevet eget firma under navnet Kreativ Text & Foto og forfattet petitartikler, sanger, dikt, eventyr, noveller, en ghostwriter-biografi på svensk – og altså norske krimbøker for barn.

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene må merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er dette MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg velger også selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken, og på hvilket tidspukt jeg gjør det. Det er viktige punkter for meg. Jeg er ikke tilknyttet noen forlag, eller bedt om å skrive noe.

Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har derfor INGEN økonomisk fordel, og heller ingen kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres kun av idealistiske formål, fordi jeg ønsker at gode bøker, skal nå ut til flere lesere.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips
- Hverdagsnett

- Krimbøker

- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesegruppa
- Lesedilla

- God Bok!

Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Egne forlag