Ingen skal få se at jeg gråter

  • Anne Lise Johannessen
: BOKOMTALE: Ingen skal få se at jeg gråter av Geir Svardal. Leseeksemplar fra Aschehoug

Cissi Klein ble født i Norge, men av jødisk familie. Hun er tretten år, og bor med familien i Trondheim, da andre verdenskrig bryter ut.

Det går rykter om at jøder blir sendt til arbeidsleire, men enn så lenge har det vært stille i Trondheim. Så rykker krigen nærmere. Statspolitiet beslaglegger alle eiendelene til jødene, og faren til Cissy må gi fra seg nøklene til den veldrevne bedriften hans, Sæpemagasinet. En natt blir faren, Wulf og broren, Abraham arrestert og sendt i arbeidsleir.

Dagene går, og det blir november 1942. En morgen kommer statspolitiets patruljebiler kjørende inn i nabolaget. Jødene som bor der, får beskjed om å gjøre seg klare til å flytte, de vil bli hentet i løpet av dagen. Cissy smetter ut av døren, og tar følge med venninnene Rut og Eva til skolen. Den dagen kommer de for sent. Klasseforstanderen deres heter Randi Skorge Reppe. Vanligvis vanker en streng skyllebøtte fra henne når noen kommer for sent, men denne dagen er det som om hun føler at noe er galt. Hun bryr seg ikke om det, og gjør alt hun kan for å roe ned Cissy som er ganske ute av seg.

Undervisningen starter, og kort tid etter banker det på døra. Utenfor står to politimenn, som forteller at de har kommet for å hente Cissi Klein. Det ble hennes siste dag på skolen. Cissi transporteres til Polen, og kort tid etter ankomst, ender hennes liv i et gasskammer på Auschwitz.

Cissi Klein blir omtalt som Trondheims Anne Frank. På Museumsplass i Trondheim, er det satt opp en statue av henne - Sittende på en benk, med en skoleveske eller koffert på fanget.

Sår og sann historie som er lettlest. Utrolig tankevekkende historie, og jeg er glad for at forfatteren skrev den. Slike historier er så viktige å bevare. Les den!

Terningkast: 5-

 

Forfatter: Geir Svardal
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 250
Format: Pocket

Kilde: Leseeksemplar fra forlaget. Min bokomtale er likevel min subjektive mening, og skrevet ut i fra et nøytralt ståsted. Jeg er ikke påvirket av hverken forfatter eller forlag. Jeg får ingen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Forlaget skriver:

Onsdag 26. november 1942 banker det på døra til klasse 7A ved Kalvskinnet skole i Trondheim. Utenfor står to menn i Statspolitiets grågrønne uniformer. De er kommet for å hente Cissi.
Cissi Klein har mange gode klassevenninner. Hun går på ski i Bymarka, synger i kor og hjelper til i farens butikk Sæbemagasinet. Vi følger Cissis oppvekst og blir med de siste skjebnetunge månedene i livet hennes.

Dette er også beretningen om foreldrenes flukt fra pogromene i tsarens Russland, til de endte opp i Trondheim, byen Cissi kalte «den tryggeste plassen på jord». Sammen med broren, foreldrene og de andre jødene i byen blir Cissi sendt med tog til Oslo. Transporten over fjellet blir forsinket, så de rekker ikke avgangen med skipet «Donau» neste dag. De må tilbringe vinteren innesperret i Bredtvet fengsel, til tyskerne har ordnet ny transport til Auschwitz i februar 1943.


Om forfatteren:

Geir Svardal (f. 1959) er journalist i Adresseavisens helgemagasin, Ukeadressa. Han har gitt ut tre bøker om Rosenborg, samt biografier om Kåre Ingebrigtsen og Camilla Herrem.

 

Hva betyr leseeksemplar?
Med det menes at man får en bok kostnadsfritt av forlaget. Grunnet regler i Markedsføringsloven, bør disse merkes siden det har en viss reklameeffekt. Selv om jeg har fått en bok tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får på ingen måte noen kompensasjon eller økonomiske fordeler. Jeg står helt fritt til å selv velge om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken. Boka stemples og kan ikke videreselges i ettertid.


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje

 

 Rene bokgrupper:

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Tilfeldig artikkel:

Aschehougs store påskequiz
: BOKOMTALE: Aschehougs store påskequiz av Vegard Eikemo Sande. Leseeksemplar fra Aschehoug

Her er fin quizbok med 1500 spørsmål i veldig mange kategorier. Se eksempler på kategorier inne i omtalen min.

Jeg kan trygt anbefale denne boka til alle - uansett om du skal på hytta eller ha hjemmepåske, og den passer selvfølgelig like godt også når det ikke er påske. Her er det duket for flere morsomme familekvelder.

Les mer …

Kopirett © 2020. Hverdagsnett. Alle rettigheter reservert.