Skip to main content

Bærums Verk

  • Anne Lise Johannessen

Ferien nærmer seg slutt, og vi hadde lyst til å utnytte den siste dagen. Vi bestemte oss for å dra til Bærums Verk. Da Rigmor hørte at vi skulle dit ville hun gjerne være med selv om hun har vært der tidligere, men da på julemarked. Det skulle fort vise seg at hun fikk bedre inntrykk av stedet denne gangen.

Etter en drøy time var vi framme. På nettsida var det annonsert at all parkering på området er gratis, og vi fant lett plass. Det var mye ledig faktisk. I det vi parkerte ble vi overrasket av et styrtregn. Vi hadde selvsagt ikke jakker med oss, siden vi dro fra en sommerlig Sandefjord, og hadde sjekket på Yr at det også skulle være sommervær her. Så lurt kan man bli...

Perfekt for en sjokoladeelsker

Noe av det første vi så da vi kjørte inn, var 'Den lille sjokoladefabrikken'. Dit skulle vi jo innom, så da var det bare å springe inn dit, fortest mulig for å ikke bli altfor våte.

Jeg elsker sjokolade, og denne butikken hadde jeg derfor på forhånd 'huket av' som et av høydepunktene på turen. De reklamerer med å ha sjokolade i utallige former og smaker - og det viste seg å stemme.

Bak kassa fant vi, som jeg hadde sjekket ut på forhånd, en smilende Sigrid Olsen. Hun er forfatter og har gitt ut boka 'Når du plukker en blomst'. Jeg har skrevet omtale av boka hennes, og jeg har også med artikkel om henne i den første utgaven av Hverdagsnettmagasinet. I hyllene lå mengder med små sjokoladebiter. Nærmere paradis kommer man vel ikke ;) Det største problemet var å velge ut hvilke biter man vil kjøpe med seg, men Sigrid ga oss gode anbefalinger. Sigrid la også til rette for at vi kunne sitte inne i regnværet - og tordenbrakene - og ta en kopp kaffe og smake på et par sjokoladebiter, vi fikk til og med noen gratis "feilvarer". Mine favorittbiter ble jordbærsjokoladen, og en med salt karamell.

Da vi etter en stund tok sjansen på å gå ut igjen, hadde vi med oss flere søte godbiter, og var plutselig også i gang med julehandelen.

På dette bildet viser Sigrid fra noen lekre sjokoladebiter med sitron     

 

Vi gikk videre mot kjøpesenteret, men like fort som det kom, forsvant regnværet, og sola kom tilbake. Dermed kunne vi også bruke tid på å se på flere av skulpturene som står i området.

     


Det er mange koselige butikker i området. I hundebutikken måtte vi selvsagt kjøpe med noen gaver til Tilda som var igjen hjemme, og jeg skal love at gavene falt i smak.

Selv om jeg har et hav av bøker som jeg ikke har rukket å lese enda, så er det "obligatorisk" med en tur innom bokhandelen for å se om det er noe spennende å se her.....Jeg fant ingenting jeg "trengte" akkurat her, men Mona fant den søteste notatblokka, en pingvinblokk, som vi alle tre endte opp med å kjøpe en hver av :)

 

Tanken var å spise lunsj på Værtshuset Bærums Verk som jeg hadde fått anbefalt. Jeg hadde vært i kontakt med de på epost på forhånd, og var blitt anbefalt å reservere bord - men vi liker egentlig å være litt spontane på tur, så da bestemte vi oss på å ta sjansen. Og de hadde heldigvis et nydelig bord for 4 personer ledig. Selve lokalene var veldig koselige, og det er mange som feirer bryllupet sitt her. Mona og Fred Are valgte en kyllingsalat som de begge skrøt veldig av. Det var visst en fin blanding av ingredienser med mange smaker. Rigmor valgte piggvar og ble veldig fornøyd. Jeg gikk for reinsdyrfilet med fløtesaus - det var helt nydelig og fantastisk mør! Litt dyrt var det - men masse mat og vel verdt pengene. Vi var veldig fornøyde og veldig mette da vi takket for oss.

     

På veien videre, måtte jeg innom Kokeliko, da jeg hadde hørt rykter om at marsipanbollene deres var verdt å prøve. Jeg kjøpte med meg to rykende ferske boller for å ha litt senere på dagen.

Noen kom plutselig på at det hadde da vært veldig godt med litt dessert... Da passet det bra at vi nærmet oss Pannekakehuset. En pannekake med is og et-eller-annet annet fyll er aldri feil. De andre var lure og kjøpte barneporsjon og fikk da en pannekake i "normal størrelse".. jeg gikk for en ordinær fordi jeg selv ville velge fyll (salt karamellis og jordbær). Vi var rimelig sprekkeferdige når vi gikk ut igjen derfra. Når vi senere var innom Smelters Mathus (som er en matbutikk med flere kortreiste matvarer) ble det nesten litt for mye når vi så på utvalget der, men vi fikk med oss litt til å fylle i skapene våre).

Vi kom selvfølgelig heller ikke utenom alle de koselige småbutikkene. Der fant jeg både kopp med boxer på, skål med hundemotiv og et nydelig glasshjerte til vinduet. Det er alltid lett i ettertid å angre på at man ikke kjøpte to sett... et hjerte til hvert vindu.. to kopper om man har besøk osv. Jaja, det får jeg huske til en annen gang.

 

Også forfatteren Ruth Lillegraven, som skriver krim på Kagges forlag, holder til her. Jeg kontaktet henne med tanke på intervju til Hverdagsnettmagasinet, men hun var dessverre bortreist på ferie, vi ble isteden enige om et intervju på et senere tidspunkt, så følg med i et senere nummer av Hverdagsnettmagasinet.

 

Bærums Verk er et lite handelssted som ligger i Bærum kommune.

Tilbake på 1600-tallet var det et jernstøperi med smeltehytter her. Det ble nedlagt i 1964. Hovedgata heter Verksgata, og her ligger de gamle arbeiderboligene fra 1700-tallet. Disse er opplyst å være åpne året rundt, syv dager i uka. Du finner både smie, glassblåsere, sølvsmed, gallerier og ulike butikker.

Nå for tiden er det et handelssted med mange koselige butikker og spisesteder. Det finnes også en utendørs skulpturpark hvor man kan rusle langs elva og se på 29 skulpturer som er laget av norske billedhuggere. Av spisesteder kan nevnes Værtshuset Bærums Verk som er Norges eldste vertshus som fortsatt er i drift, og som er fredet. De har også et pannekakehus som lager pannekaker på ekte hollandsk vis med mange varierte fyllmuligheter. I løpet av året arrangerer de aktiviteter innenfor historie, matglede, kunst og handel. Det kan du lese mer om på nettsiden deres.

 

Les det nyeste nummeret av Hverdagsnettmagasinet her: