Skip to main content

Oktober 2022: Omtalte bøker

Jeg har nå mest fokus på julebøker, da jeg må bli ferdig med de innen desember. Litt annet ble det likevel. 12 bøker totalt. Derav 3 krim, og 5 julebøker.

Hvilke bøker det ble, og hva jeg mener om dem, samt hvilket terningkast jeg har gitt dem, kan du se i listen under.


Det siste stykket hjem av Ørjan N. Karlsson

Leseeksemplar fra Gyldendal

Jacob Weber jobber som etterforsker i Bodø. Dit kommer Noora Sande flyttende, overført fra Kripos i Oslo. De blir raskt kastet ut i en sak, da en ung jente ikke kommer hjem etter å ha vært på løpetur. Handlingen foregår i Bodø, Kjerringøy og på den lille øya Røst. Dette er første bok i en ny serie.

Jeg liker historien, og synes den er spennende, selv om mesteparten av spenningen ligger i siste del av boka.


Forræderen av Jørn Lier Horst

Leseeksemplar fra Bonnier

Det går et ras i Larvik. Flere hus blir tatt av raset. Selv om enkelte av beboerne blir med ned i raset, kommer de seg opp – og overlever. Dagen etter blir det likevel funnet en død mann nede i raset, og han viser seg å være død allerede før raset gikk, skutt i hodet. Dette er den 17. boka i serien om etterforsker William Wisting. 

Etter forrige bok Grenseløs, var jeg ikke helt fornøyd. Det gjorde forfatteren absolutt opp for denne gang.


Radio Gaga – Høy Radioaktivitet av Øyvind Sagåsen

Leseeksemplar fra Egmont

Navnet på boka vekker assosiasjoner til den gamle 80-tallslåta "Radio Ga Ga" av Queen. Men dette er altå en tegneseriebok.

Her får du 160 sider med fine, morsomme og fargerike tegninger. Det må være en fin julegave til de som liker å lese morsomme tegneserier.


Vi er ikke her for å ha det morsomt av Nina Lykke

Leseeksemplar fra Oktober

Knut var en gang stjerneforfatter, men nå er det lenge siden han har skrevet. Den første boken hans, Den Berømte Boken, er tyve år. To bøker kom senere, men nå har det gått syv år uten en eneste bok. Han sliter med å få det til. Plutselig mottar han en epost. Han er invitert til en panelsamtale på litteraturfestivalen på Lillehammer. Han takker ja til innbydelse, men det blir så klart ikke helt som han hadde tenkt.

"Vi er ikke her for å ha det morsomt", er tittelen på boka. Vi lesere derimot får en fornøyelig stund ved å lese denne boka. Vær oppmerksom på at det er en del seksuelle hentydninger i boka. Hvis du ikke bryr det om det, så byr boka på en god leseopplevelse.


Din Vilma av Gudrun Skretting

Leseeksemplar fra Aschehoug

Vilma er ikke helt A4, men en veldig trivelig dame. Hun har vokst opp hos grandtanten, siden moren døde da Vilma var liten. Og så er hun forelsket i Robert. Robert som har verbal tourettes. Da følelsene blir gjengjeldt, kan ikke Vilma tro at det er sant, og det er ikke bare lett når det dukker opp en ekskjæreste i svømmehallen.

Utrolig morsom bok, som byr på masse underholdning. Anbefales!


Dronningland av Eva Fretheim

Leseeksemplar fra Tiden

Historien starter med at May-Britt dør i en bilulykke. Politietterforsker Vigdis Malmstrøm jobber med saken, og oppdager at det er noe som ser merkelig ut. Er det virkelig en ulykke? Vi blir også kjent med Unn Hansen. Hun bor på en gård hjemme hos de to brødrene Jonny og Jarle, hvor guttene driver et bilverksted. Unn er birøkter og har flere bikuber inne i skogen ved gården. Og jammen dukker det ikke opp et lik også.

Forfriskende debutbok som får pluss for å skille seg ut blant de "vanlige" krimbøkene, en slags "bygdekrim".


Ekte gjenferd av Camilla Otterlei

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Uansett hva du tror og tenker om temaet, så er dette en fin bok med historier om "kjente" spøkelser, krydret med flotte illustrasjoner. Det er steder som hoteller, herregårder, uteområder, kirkegårder, festninger og mange andre plasser hvor flere mener å ha observert uforklarlige ting.

Om du tror på det eller ikke, får være opp til deg. Spennnede og interessante historier er det uansett. Jeg tenker at boka passer både store og uredde barn, ungdom og voksne.


Fjærlett – Landet bortenfor verden av Tone K. K. Wedde

Leseeksemplar fra forfatteren

Da forfatterens barn var små, leste hun godnatt-eventyr for dem. Ofte valgte hun isteden å dikte historier hvor barna hadde hovedrollen. Sønnen Tobias hadde en funksjonshemming, og var avhengig av rullestol. I historiene var han som andre barn, og kunne bevege seg fritt, iallefall når de dro til Fjærlett.

Dette er en helt fortryllende bok som bør finnes i hopetall under juletreet i år. Rørende og nydelig historie, fantastiske illustrasjoner.


Jul for nybegynnere av Tove Braathen

Leseeksemplar fra Vigmostad & Bjørke

Lillian har flyttet fra Kolbjørn, en prøveseparasjon, som hun kaller det. De er fortsatt gode venner, og datteren Ellinor er bindeleddet som gjør at de har en del kontakt. En av hennes venninner har lenge bodd i Spania, men flytter nå hjem. Hun har ikke penger, og ingen steder å bo. Det nærmer seg jul, hvor skal Rose feire jul?

Som det står bak på boka, er dette en roman om forventninger, forviklinger og fandenivoldske venninner. Det stemmer bra. Jeg synes forfatteren klarer å gi et godt bilde på det. Savner imidlertid litt mer "action".


Et siste, trassig forsøk av Kristine S. Henningsen

Leseeksemplar fra forfatteren

Gro skal tilbringe jula på hytta til svigerforeldrene. Det skal også mannen hennes, de to tenåringstvillingsønnene og Gros nyskilte søster med to barn. Selv om Gro ikke er overbegeistret for hytteturen med svigerforeldrene og søsteren, prøver hun å innstille seg på at det vil bli bra.

Selv om dette ikke ble min favorittbok, så er det en fin bok med julestemning, og underliggende temaer.


Flammer, snø og stjerner av Heléne Holmström

Leseeksemplar fra Bonnier

Nora driver sitt eget konditori, som har gått i arv i familien. Hun sliter med å få det til å gå rundt. Regningene hoper seg opp, og hun får ikke mer lån av banken. Det er da venninnen Bea får en god idé. Hun melder på Nora til det populære juleprogrammet Til heving. I programmet kommer kjendisbakeren Henrik Eklund for å gjøre noen grep.

Søt julehistorie med en akkurat passe dose romantikk. Underholdende og lettlest.


Julekort fra Strandkafeen av Lucy Diamond

Leseeksemplar fra Aschehoug

Evie har arvet en strandkafé etter tanten, og så bor hun sammen med kjæresten Ed. Det nærmer seg jul, og en dag dukker broren til Ed opp, som Evie ikke har hørt om. I tillegg kommer Evies søster, Ruth med sine tre barn. Jula blir dermed helt annerledes enn Evie hadde forberedt seg på.

Søt bok, men litt for lite action for min smak.

Info:

Antall bøker:

12

Innbundne bøker:

11

Manus:

1

Ebøker:

O

Lydbøker:

O

Krim:

3

Romaner:

6

Tegneserier:

1

Barne- og ungdomsbøker:

2

Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye omtaler og andre lesetips

HVERDAGSNETTMAGASINET

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

August 2022: Leste bøker