Skip to main content

Passasjeren

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Sven Petter Næss
Leseeksemplar fra Aschehoug

Dette er fjerde bok i serien om etterforsker Harinder Singh som har indiske røtter. Denne gangen er vi i Oslo. De som er litt kjent, kan kjenne igjen mange av stedene. Karl Kolstad driver et taxiselskapet med gule drosjer, Taxi-max heter det. Selskapet går bra, men bak fasaden aner vi at ikke alt er helt under kontroll.

Der vi kommer inn i historien er Kolstad ute på en av sine turer. En kunde kommer inn i taxien, og skal til Oppsal. Personen har på seg mørk jakke og kaps, og det er vanskelig å se vedkommenes ansikt. Karl føler et visst ubehag, og det er med rette – dette blir hans siste taxitur noensinne.

Det er mange tråder i historien. En av dem er en kvinne som heter Jeanette. Hun jobbet i firmaet, men forsvant sporløst etter en kveld på byen. Saken er egentlig uløst og lukket, men Singh og teamet åpner saken for å se hva de kan finne. Alle trådene flettes fint sammen til slutt.

Jeg hadde høye forventninger til denne boka, da jeg har likt de foregående veldig godt. Derfor var det litt overraskende når jeg synes starten på boka var litt seig. Mulig det bare var meg. Uansett tok handlingen seg fint opp etterhvert, og snart slet jeg med å legge den fra meg. Underveis i handlinga var jeg delvis innom løsningen, men den var likevel annerledes enn jeg trodde.

Jeg liker godt etterforsker Singh. Denne gangen samarbeider han med politibetjent Lisa, som har noen rare personlige opplevelser. På det private plan er han i et forhold med Christina, som er en av landets beste forsvarsadvokater.

Forfatteren skriver med stødig penn. Plottet er bra, og tidsaktuelt. Drosjenæringen er jo stadig i media i ulike sammenhenger.

Jeg håper på enda flere bøker med denne etterforskeren i fremtida. 

Terningkast: 5

Forfatter: Sven Petter Næss
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 268
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

Tidligere har jeg omtalt disse bøkene av forfatteren: Den stille uke, Skjebnesteinen og Skyldig.

 

Forlaget skriver:

Karl Kolstad er gangsteren som ble forretningsmann og startet sitt eget taxiselskap. En kontroversiell mann som stadig har vært i politiets søkelys. En morgen plukker han opp en passasjer i drosjen og legger ut på sin aller siste tur.

Førstebetjent Harinder Singh er tilbake i Oslo-politiet etter å ha falt i unåde hos Kripos. Nå får han ansvaret for å etterforske drosjedrapet, og alle forlanger resultater. Men den egenrådige etterforskeren verken kan eller vil gå stille i dørene. Når Harinder graver i Kolstads ulike affærer, skal alt fram i lyset. Og drapet er bare begynnelsen.

Om forfatteren:

Sven Petter Næss (f. 1973) er født og oppvokst i Oslo. Han jobber med IKT for høyere utdanning og forskning, og har bakgrunn fra bl.a. Norges musikkhøgskole og Universitetet i Oslo.

Han hadde en sterk debut med kriminalromanen Den stille uke i 2019 og mottok Rivertonprisen for sin andre utgivelse Skjebnesteinen i 2020. I 2021 kom Skyldig. Våren 2023 kommer den fjerde boka med politetterforskeren Harinder Singh i hovedrollen.

Forfatteren har tidligere vunnet Rivertonprisen. Fra juryuttalelsen: "Med sin andre kriminalroman etter debuten i 2019 skriver Næss seg inn i toppsjiktet av norsk kriminallitteratur."


 


Min "poengskala"

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.

Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.

Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok! Anbefalte barne- og ungdomsbøker

 Hverdagsnettmagasinet

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 


NYHETSBREV

Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

 

 

Aschehoug