Skip to main content

Passasjeren

  • Anne Lise Johannessen
: BOKOMTALE: "Passasjeren" av Sven Petter Næss. Leseeksemplar fra Aschehoug

Dette er fjerde bok i serien om etterforsker Harinder Singh som har indiske røtter. Denne gangen er vi i Oslo. De som er litt kjent, kan kjenne igjen mange av stedene. Karl Kolstad driver et taxiselskapet med gule drosjer, Taxi-max heter det. Selskapet går bra, men bak fasaden aner vi at ikke alt er helt under kontroll.

Der vi kommer inn i historien er Kolstad ute på en av sine turer. En kunde kommer inn i taxien, og skal til Oppsal. Personen har på seg mørk jakke og kaps, og det er vanskelig å se vedkommenes ansikt. Karl føler et visst ubehag, og det er med rette – dette blir hans siste taxitur noensinne.

Det er mange tråder i historien. En av dem er en kvinne som heter Jeanette. Hun jobbet i firmaet, men forsvant sporløst etter en kveld på byen. Saken er egentlig uløst og lukket, men Singh og teamet åpner saken for å se hva de kan finne. Alle trådene flettes fint sammen til slutt.

Jeg hadde høye forventninger til denne boka, da jeg har likt de foregående veldig godt. Derfor var det litt overraskende når jeg synes starten på boka var litt seig. Mulig det bare var meg. Uansett tok handlingen seg fint opp etterhvert, og snart slet jeg med å legge den fra meg. Underveis i handlinga var jeg delvis innom løsningen, men den var likevel annerledes enn jeg trodde.

Jeg liker godt etterforsker Singh. Denne gangen samarbeider han med politibetjent Lisa, som har noen rare personlige opplevelser. På det private plan er han i et forhold med Christina, som er en av landets beste forsvarsadvokater.

Forfatteren skriver med stødig penn. Plottet er bra, og tidsaktuelt. Drosjenæringen er jo stadig i media i ulike sammenhenger.

Jeg håper på enda flere bøker med denne etterforskeren i fremtida. 

Terningkast: 5

Forfatter: Sven Petter Næss
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 268
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

Tidligere har jeg omtalt disse bøkene av forfatteren: Den stille uke, Skjebnesteinen og Skyldig.

 

Forlaget skriver:

Karl Kolstad er gangsteren som ble forretningsmann og startet sitt eget taxiselskap. En kontroversiell mann som stadig har vært i politiets søkelys. En morgen plukker han opp en passasjer i drosjen og legger ut på sin aller siste tur.

Førstebetjent Harinder Singh er tilbake i Oslo-politiet etter å ha falt i unåde hos Kripos. Nå får han ansvaret for å etterforske drosjedrapet, og alle forlanger resultater. Men den egenrådige etterforskeren verken kan eller vil gå stille i dørene. Når Harinder graver i Kolstads ulike affærer, skal alt fram i lyset. Og drapet er bare begynnelsen.

Om forfatteren:

Sven Petter Næss (f. 1973) er født og oppvokst i Oslo. Han jobber med IKT for høyere utdanning og forskning, og har bakgrunn fra bl.a. Norges musikkhøgskole og Universitetet i Oslo.

Han hadde en sterk debut med kriminalromanen Den stille uke i 2019 og mottok Rivertonprisen for sin andre utgivelse Skjebnesteinen i 2020. I 2021 kom Skyldig. Våren 2023 kommer den fjerde boka med politetterforskeren Harinder Singh i hovedrollen.

Forfatteren har tidligere vunnet Rivertonprisen. Fra juryuttalelsen: "Med sin andre kriminalroman etter debuten i 2019 skriver Næss seg inn i toppsjiktet av norsk kriminallitteratur."


 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese boka jeg får, og hvilket tidspunkt jeg vil lese den.

Dessuten velger jeg selv både OM og HVOR jeg vil dele anmeldelsen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne skrive om en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive bokanmeldelser. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur)

 

 Rene bokgrupper:

Krimbøker Lesetips for bokelskere
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene Lesedilla
 Leseglede Lesegruppa
God Bok!

 


 
Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember