Der hvite liljer vokser
- Forfatter: Jorid Mathiassen
- Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Linnea har vært gjennom et brudd, og har det ikke så bra. Faren til hennes gode venninne, Iris har arvet et hus etter tante Marie. Huset, som kalles Mariehuset ligger langt der oppe i nord, på den lille øya Hjartøy. Linnea får tilbud om å dra dit for å få en miljøforandring. "Du kan få bo i huset der helt gratis", sier Iris. Linnea kjøper en bruktbil, og kjører oppover, til huset på det helt ukjente stedet. Med på turen er Arthur, katten hennes.
Det er kveld når Linnea kommer fram. Da hun endelig finner huset, ser hun hvor stort det er. Tre etasjer med glassveranda og smårutete vinduer. Samt en stor hage med mange gamle trær. Spøkelseshus, tenker hun. Da hun skal åpne døra, sliter hun med å få nøkkelen til å passe. I tillegg blåser det, og hun kjenner på en følelse av uhygge. Dagen etter våkner hun til et postkortvakkert landskap, og humøret blir straks mye bedre. Familien til Iris kjente ikke Marie så godt, men Linnea finner stadig små spor som gjør at Iris får bedre kjennskap til grandtantens liv.
Denne boka forteller en nydelig historie. Mathiassen tegner et godt språklig bilde av stedet, og jeg får øyeblikkelig lyst til å dra dit. Ikke en gang høststormene som banker i veggene ville stoppet meg. Dessuten er også coveret på boka helt fantastisk.
Historien veksler litt mellom nåtid og fortid. Stedet og personene er oppdiktet, mens deler av historien fra fortiden er hentet fra virkeligheten. Blodveien er en del av krigshistorien, men kanskje ikke så kjent; Under annen verdenskrig var det mange jugoslaviske fanger i nord som måtte hjelpe med å bygge veier og jernbane. De levde under forferdelige forhold. Hvorfor det heter Blodveien? Det kan du lese om i boka. Forfatteren har også lånt et navn fra en person som faktisk levde i Serbia for mange år siden.
Historien avsluttes på en slik måte, at det er mulig å skrive en oppfølger. Og det forventer jeg faktisk – jeg vil ha mer :).
Terningen vipper litt mellom 5 og 6. Krigshistorien har tyngde, og gjør at terningen til slutt vipper over til en 6'er.
Terningkast: 6
Forfatter: Jorid Mathiassen
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 280
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.
Forlaget skriver:
Der hvite liljer vokser av Jorid Mathiassen er en vakker og dramatisk fortelling om livslang kjærlighet og krigens brutalitet. Romanen har handling på to tidsplan, der den ene kvinnens skjebne får innvirkning på den andre kvinnens valg. Romanen er inspirert av historien om Blodveien i Nordland, der krigsfanger fra Jugoslavia ble satt til å bygge veier for tyskerne under 2. verdenskrig.
Nordland 2009: Linnea har behov for å komme bort fra Oslo etter at et kjærlighetsforhold har tatt slutt, og takker ja da venninnen tilbyr henne å låne det gamle huset som har tilhørt hennes grandtante Marie på Hjartøy i Nordland. Linnea vet ingenting om hva som venter henne da hun kommer til den forblåste øya midt i mørketiden og utfordringene lar ikke vente på seg. En dag finner hun en liten klokke som setter henne på sporet av en dramatisk historie fra andre verdenskrig.
Nordland 1942: Ungjenta Marie blir rykket opp fra den trygge tilværelsen på Hjartøy da hun blir sendt til søsteren på Rynes, noen mil lenger nord for hjemstedet. Rett ved gården er det en tysk fangeleir der serbiske soldater lever under svært kummerlige forhold. Men midt i grusomhetene vokser kjærligheten fram da Marie møter den unge fangen Jovan. Begge vet at det kan bety døden hvis forholdet blir oppdaget.
Etter hvert som Linnea finner ut mer om Maries dramatiske fortid, tar også hennes eget liv en ny vending.
Om forfatteren:
Jorid Mathiassen (f. 1965) vokste opp på øya Dønna på Helgelandskysten, og bor i Oslo. Hun har hovedfag i nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Oslo, og har de siste ti årene jobbet som forlagsredaktør, først i Cappelen Damm og nå i Bonnier Forlag. Før det jobbet hun som journalist i bransjebladet Bok & samfunn. Der hvite liljer vokser er hennes første roman.
Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?
Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.
Uansett er denne bokomtalen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag.
Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken jeg får og hvilket tidspunkt jeg vil lese den. Dessuten velger jeg selv om (og hvor) jeg vil dele omtalen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeskemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne omtale en bok.
Jeg får ikke betalt for å skrive omtalen. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) | Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet) |
Hverdagsnettmagasinet (Gruppe for magasinet) | |
Tiktok | Bokormen (Generelt om litteratur) |
Rene bokgrupper:
- Krimbøker
- Lesetips for bokelskere
- Bokskatter bortenfor bestselgerlistene
- Lesedilla
- Leseglede
- Lesegruppa
- God Bok!
Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember