Skip to main content

Patrioter

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Ingar Johnsrud
Leseeksemplar fra Aschehoug

Det starter med funnet av en død person, og en annens eiendeler. Snart er politiet på jakt etter terrorister som holder en kvinne fanget som gissel, og for henne krever dem løsepenger. Samtidig er det snart stortingsvalg, og kun trettifem dager igjen til valget...

Politietterforsker Martin Tong er en av de mest erfarne i avdelingen, men han har noen episoder bak seg som har satt spor. Tidligere jobbet han for PST's terrorenhet, en avdeling han har sagt farvel til. Likevel, da det viser seg at både regjering og nasjon blir truet av en av verdens dødeligste gifter, ricin, er han ikke fremmed for å steppe inn.

Sammen med politikollega Liselott Benjamin kastes de inn i en spennende kamp – en kamp på liv og død.

I det politiske miljøet finner vi Jens Meidell. Han er tidligere politiadvokat og sønn av en tidligere Arbeiderpartileder. På hjemmebane er han alenepappa for Liv, og har en dement mor. I tillegg bærer han på en vond hemmelighet – en hemmelighet som ikke må komme ut.

Vesentlig i historien er også firmaet Munin Grafikos" med sjefen Daniel Carmichael.

Vant sølvkniven

For denne boka ble forfatteren nominert til Rivertonprisen, og han vant krimprisen Sølvkniven – noe som er helt fortjent.

Historien har mange tråder, og detaljer, noe som fort kan bli kaos. Det blir det ikke her. Forfatteren syr det hele sammen med toppkarakter i orden.

Dette er en historie som er spennende fra start, og med et godt og flytende språk.

Jeg var faktisk inne i en "lei av å lese"-periode da jeg startet på denne, og den kurerte effektivt problemet.

Jeg håper at jeg får møte igjen Martin Tong og Liselott Benjamin i senere bøker.

Terningkast: 5

Andre bøker jeg har lest av Ingar Johnsrud: Korset og Gudmoren.

 

Info:

Forfatter: Ingar Johnsrud
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 426
Format: Innbundet


 

Forlaget skriver:

Det beste angrep er et som ingen vet har funnet sted

En kvinne holdes som gissel. En av verdens dødeligste gifter er blitt produsert av terrorister. Det er kort tid til stortingsvalget, og nasjonen er truet.

Martin Tong er en av politiets mest erfarne terroretterforskere, men ødelagt av grusomhetene han har vært vitne til. Livet i PSTs terrorenhet har han lagt bak seg.

Jens Meidell, alenefar og sønn av en tidligere Arbeiderpartileder, har sin egen hemmelighet å vokte. Likevel sier han ja når partiets nye stjerneskudd, Christina Nielsen, vil ha ham med på laget. Han er imidlertid ikke forberedt når kampen om posisjonene blir rå og skitne.

Snart krysses Martins og Jens' veier. Demokratiet er under press fra både utsiden og innsiden. Hvilken pris er de villig til å betale for å redde det?


Om forfatteren:

Ingar Johnsrud (f. 1974) vokste opp i Holmestrand og har studert journalistikk og filmvitenskap. Han startet sin yrkeskarriere i Jarlsberg Avis og NRK før han kom til samfunnsavdelingen i VG i 2001. Som avisens stringer i Stockholm dekket han Knutby-saken. Ingar Johnsrud var featurejournalist i VG Helg frem til 2015. I dag er han forfatter på heltid. Wienerbrorskapet (2015) var hans debut som forfatter. Både denne boken og de to neste i trilogien, Kalypso (2016) og Korset (2018), har begge fått strålende mottakelse. Trilogien er solgt til 20 land, deriblant Frankrike, Russland, Italia, Nederland og Tyskland. Høsten 2018 lanserte Ingar Johnsrud sin første barnebok, Fargerne. I 2020 kom den frittstående krimromanen Gudmoren. Høsten 2023 er han aktuell med Patrioter, en thriller fra det politiske miljøet i Norge.

 


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


 

Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.

 




NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Aschehoug