Skip to main content

Forræderen

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Jørn Lier Horst
Leseeksemplar fra Bonnier

Dette er den 17. boka i serien om etterforsker William Wisting. Som vanlig får han mange saker kastet på seg. Det går et ras i Larvik. Flere hus blir tatt av raset. Selv om enkelte av beboerne blir med ned i raset, kommer de seg opp – og overlever. Dagen etter blir det likevel funnet en død mann nede i raset, og han viser seg å være død allerede før raset gikk, skutt i hodet.

Samtidig skjer en kidnappingsak. Nanette Kranz, som er gift med innehaveren av Nordens største produsent og leverandør av edelmetaller. Kidnapperne tar kontakt via en kryptofon, og krever hennes vekt i gull for å sette henne fri. Når Wisiting i tillegg får egne problemer han må hanskes med, blir leseren tatt med i en veldig spennende handling.

Etter forrige bok Grenseløs, var jeg ikke helt fornøyd. Det gjorde forfatteren absolutt opp for denne gang.

Historien er spennende fra første side, og troverdig. Man kan dra paralleller til skredet som skjedde i Gjedrum andre juledag 2020. Der ble det dessverre langt mer tragisk enn i denne historien.

I tillegg til liket i raset, er det flere plott. Kanskje litt forutsigbart på en av dem, jeg fikk iallefall en sterk mistanke. Men det ødela ikke for spenningen.

Språket er bra, og gjør at leseflyten går fint.

Man kan lure på om boka, og tittelen er inspirert av tv-serien Forræder, hvor Jørn Lier Horst spilte en av forræderne. På et litteraturarrangement i Larvik, kunne han avkrefte at handlingen var det. Boka var ferdigskrevet før innspillingen av programmet startet.

Teningkast: 6-

Forfatter: Jørn Lier Horst
Forlag: Bonnier
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 347
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.

 

Forlaget skriver:

William Wisting er tilbake, i høstens mest spennende krimbok fra Jørn Lier Horst.

Etter dager og uker med uvanlig mye regn gir jordmassene i et boligområde i Larvik etter. I alt ti hus blir tatt av skredet. Wisting havner midt i redningsarbeidet. Gjennom natten blir alle beboere gjort rede for, og det blir klart at ulykken ikke har krevd menneskeliv. Neste dag blir det likevel funnet en død mann i rasmassene. Nærmere undersøkelser viser at han døde minst 48 timer før raset gikk.

Etterforskningen griper inn i flere andre pågående politioperasjoner, og Wisting blir satt til å lede en felles etterforskningsgruppe. Men snart blir det klart at det sitter minst én forræder rundt etterforskerbordet.

De prisvinnende bøkene om politietterforsker William Wisting er blant Norges mest populære krimserier gjennom tidene, og de er nå trykket i over 2,5 millioner eksemplarer. I tillegg er bokserien utgitt på over 30 språk, og det er også laget TV-serie basert på den.


Om forfatteren:

Jørn Lier Horst (f.1970) er en norsk kriminalforfatter og dramatiker. Fram til september 2013 arbeidet han som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt. I dag er han fulltids forfatter. Horst sine kriminalromaner er preget av erfaring med miljøet og metodene han skriver om. Samtidig kjennetegnes bøkene av politiske og samfunnskommenterende undertekster.

For sitt forfatterskap har Horst blant annet mottatt Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen, The Martin Beck-Award og The Petronia Award. Horst er kjent for sin serie om politimannen William Wisting, CLUE-serien som er krim for barn og unge i alderen 9-14 år, samt Detektivbyrå Nr.2 – krim for barn i aldersgruppen 6-9 år.

 

Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar?

Det er regler i Markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt.

Uansett er denne bokomtalen MIN personlige mening, og mitt personlige utformede oppsett. Selv om jeg har fått boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag.

Jeg velger selv om jeg i det hele tatt vil lese/omtale boken jeg får og hvilket tidspunkt jeg vil lese den. Dessuten velger jeg selv om (og hvor) jeg vil dele omtalen min. Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeskemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne omtale en bok.

Jeg får ikke betalt for å skrive omtalen. Boka jeg har fått er stemplet med leseeksemplar, og kan ikke videreselges i ettertid. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å omtale en bok gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

 


Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet)
Hverdagsnettmagasinet  (Gruppe for magasinet) Instagram
  Tiktok Bokormen (Generelt om litteratur)
Debatt om litteratur og bokbransje

 

 Rene bokgrupper:

 Hverdagsnettmagasinet:

Utgivelsesplan i 2022: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember

 

Bonnier