Skip to main content

Vinterild

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Anders de La Motte
Leseeksemplar fra Aschehoug

Laura har tilbragt alle somrene sine hos tanten på Gärdsnäset hytteby. Hun er del av en vennegjeng og gleder seg til å komme tilbake dit hvert år. Hun har et spesielt godt øye til Jack som tanten har tatt til seg. Sommeren da hun er femten finner hun ut at bestevennen Iben har innledet et forhold til Jack. Det har også kommet en ny jente i gjengen som heter Milla. Milla hjelper Laura med å skulle vinne Jack tilbake og i den forbindelse arrangerer de en Luciafest. På denne festen bryter det plutselig ut brann i lokalet, og en av jentene blir funnet død i flammene. En av guttene tilstår å ha tent på. 

Laura kutter ut all kontakt med både vennene og tanten. Tretti år senere får hun telefon fra en advokat om at tanten er død, og at Laura har arvet hyttebyen. Hun drar dit og finner et sted som har forfalt og er fullt av søppel. Det er to sterke interessenter som er interessert i å kjøpe stedet, og Laura sliter med å ta den rette avgjørelsen. Samtidig skjer det stadig flere uforklarlige ildpåsettelser og Laura oppdager at til og med tanten hadde sine hemmeligheter.

 

Forlaget skriver:

Lucianatten 1987 brenner danseplatting i en skånsk hyttegrend ned til grunnen. En ung kvinne dør i flammene. Under etterforskningen settes venner opp mot hverandre, tillit brytes og familier splittes ¿ inntil en ung mann til slutt tilstår mordbrannen.

Tretti år senere arver Laura Aulin sin tante Heddas forfalne hytte. Som tenåring bodde hun der i feriene, med tanten og vennene som trygge punkt i livet sitt. Helt til brannen forandret alt. Nå tvinges Laura tilbake til bygda der tragedien satte dype spor. Tilbakekomsten skaper uro, og stemningen blir enda mer fiendlig når flere ildpåsettelser skjer. Mens brannene kommer stadig nærmere hyttegrenda oppdager Laura at til og med Hedda hadde sine hemmeligheter. Var hun på sporet av noe? Noe som får både den gamle tragedien og Lauras minner om brannatten til å framstå i et nytt, grufullt lys.

 

Forfatter: Anders de La Motte
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2019
Originaltittel: Vintereld
Oversatt av: Bodil Engen
Antall sider: 474
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar


Min mening:
Jeg begynner å få mange forfattere på topplista mi nå, og Anders de La Motte er en av de som absolutt fortjener plassen.

Dette er den tredje boka jeg har lest av den svenske forfatteren. Den første boka Sensommer, likte jeg godt. I fjor høst kom Høstdåd som var enda bedre enn den første. Og nå har han altså gitt ut Vinterild - og har klart det igjen. Denne boka topper igjen den forrige.

Jeg sitter igjen med følelsen av at jeg har sett en film. Forfatteren skildrer både landskap, situasjoner og personer så godt at jeg vet nøyaktig hvordan det ser ut, både i den lille hyttegrenda Gärdsnäset, inne i husene, området rundt - og jeg har til og med et bilde oppe i hodet mitt av personene. Jeg vet også hvordan det ser ut inne i dansesalen både før og etter brannen.

Boka seiler klart inn på min topp-ti-liste. Handlingen i bøkene er avsluttende, men forfatteren har et prosjekt med en bok for hver årstid. Jeg gleder meg utrolig mye til vårboka kommer.

Kjøp boka - og kos deg!Om forfatteren:
Anders de la Motte (f. 1971) er en meget sterk stemme innen spenningssjangeren. Han er en av Sveriges aller beste og mest populære krimforfattere og bøkene hans leses og elskes av tilhengere over hele verden. Anders de la Motte vokste opp på den skånske landsbygden. Han er tidligere politi og sikkerhetssjef i et av verdens største IT-selskaper.

Som forfatter slo de la Motte igjennom med [Geim]-trilogien. Han har hatt stor suksess med thrillerne MemoRandom og UltiMatum (på norsk i 2016 og 2017) I 2010 fikk forfatteren Svenska Deckarakademiens pris for årets beste debut. For UltiMatum vant han i 2015 Svenska Deckarakademiens pris for beste svenske kriminalroman. Vinterild er den tredje enkeltstående romanen i en planlagt serie på fire. Anders de la Mottes bøker er oversatt til 30 språk.

 Selv om jeg har fått denne boka tilsendt som leseeksemplar, er bokomtalen skrevet ut fra et nøytralt ståsted. Jeg får ingen kompensasjon for dette, og jeg har på ingen måte noen økonomiske fordeler av omtalen.

 

Aschehoug