Skip to main content

Mysteriet Birgitte Tengs

  • Anne Lise Johannessen
Forfatter: Per Asle Rustad
Leseeksemplar fra Prego Mobile

Drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs i 1995 er fortsatt et uløst mysterium. Flere har vært i søkelyset, men politiet finner ikke overveiende bevis nok til å sikte noen.

Krimreporter Per Asle Rustad har fulgt saken tett, og i denne boka får du vite det meste meste om saken.

Dette er en veldig interessant bok. Forfatteren skriver bra, og historien er spennende – til tross for at vi naturligvis ikke får noe svar på det som skjedde. Teksten er ispedd enkelte bilder.

Mine tanker er at her har poltiet gjort en dårlig jobb. Det føles som om de har hengt seg opp i en teori, og at annet har blitt tatt alt for lett på.

Dessverre er flere av sporene umulig å følge i ettertid.

I 2021 ble personen kalt Kjell Dalstrøm i boka pågrepet, men i desember 2023 ble han frikjent.

Kommer gåten noen gang til å bli løst?

Terningkast: 4+
 

I fjor høst på Krimhelg på Fjordslottet, Osterøy var pensjonert journalist Harald Dale til stede. Han dekket drapet, og er bosatt på samme sted hvor Birgitte bodde. I starten var det fetteren til Birgitte som ble mistenkt, og Dale snakket mye om hvordan det hadde påvirket og splittet de to familiene. I ettertid ble fetteren renvasket, men dommen ble stående. Mange mener at politiarbeidet var for dårlig.

Også rettsmedisiner og patolog Inge Morild var til stede på krimhelgen. Han var den som obduserte Birgitte.

Info:
Forfatter: Per Asle Rustad
Forlag: Prego Mobile
Utgivelsesår i Norge: 2018
Antall sider: 320
Format: Innbundet

Forlaget skriver:

– Norges mest kompliserte drapsgåte

Drapet på Birgitte Tengs er ikke bare en av de mest omtalte drapssakene i Norge, men også den mest komplekse.


Om forfatteren:

Per Asle Rustad (f. 1962) har vært krimreporter i TV2 Nyhetene fra 1992 til 2002 der han dekket Birgitte-saken og flere andre store kriminalgåter, som trippeldrapet på Orderud gård og barnedrapene i Baneheia. Programleder i TV Norge for krimprogrammene ”Fornemmelse for mord”, ”Savnet” og ”Krimkommisjonen” fra 2002 til 2010. Frilans krimjournalist og forfatter fra 2010 med ulike oppdrag, blant annet for TV-programmet”Insider.” 

Har utgitt bøkene ”Fredløs biker” i 2011, ”Klarsynt” i 2012 og ”Blodig Brorskap” i 2013.


 Om meg:

Denne bokanmeldelsen er basert på min personlige mening. Jeg tjener ikke penger på den, og er ikke knyttet til noen forlag. Jeg har heller ingen bokblogg. Hverdagsnett inkludert magasinet Hverdagsnettmagasinet er en nettside/nettmagasin. Jeg bruker derfor tittelen bokanmelder, nettstedeier eller redaktør.

Jeg er utdannet innenfor økonomi og revisjon, og jobbet i Skatteetaten i nesten 24 år. Jeg er også frilansjournalist, og har gått journalistskolen til Vivian Songe. I tillegg har jeg lang erfaring i å drive nettsted – Hverdagsnett har eksistert siden starten av 2000-tallet. (De første årene med navnet Barnemix). Jeg har ingen litteraturutdannelse, men har flere år med erfaring i å formidle bøker.


 

Hverdagsnett/-magasinet er nominert til Messingkniven

Stem veldig gjerne på meg. Avstemningen er åpen i perioden 5. - 20. januar 2024.

 


 

Hvordan bestemmer jeg terningkastene?

6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;)
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og her er det nok veldig mange bøker som "hører hjemme". Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.

3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?

Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening. Og så prøver jeg så godt jeg kan å plukke ut bøker som fortjener 4 eller bedre ;)


Noen bøker står merket som leseeksemplar/forhåndseksemplar. Hva betyr det?

Det er bøker som jeg får kostnadsfritt fra forlag eller forfatter – noen på forhånd før de er utgitt. Det er reglene i Markedsføringslover som bestemmer at dette SKAL opplyses om.  Uansett er ALLTID en bokanmeldelse MIN personlige mening, min tekst og mitt oppsett.

Selv om jeg har fått boka blir jeg IKKE påvirket på noen måte. Det gjelder det samme som for bøker fått i gave, lånt på bibliotek eller kjøpt. Jeg står jeg helt fritt i forhold til om jeg VIL lese den, NÅR jeg evt. vil lese den, om jeg VIL anmelde den og HVA jeg vil skrive. Jeg skriver alltid min ærlige mening om boka, selv om det å gi riktig terningkast noen ganger kan være en utfordring.

Jeg har absolutt INGEN bindinger til noen forlag. Alle leseeksemplarer blir stemplet – slik at de ikke har noen økonomisk verdi, og ikke kan videreselges. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å INSPIRERE til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.

Dette er viktige punkter for meg for å kunne anbefale en bok.
NYHETSBREV FOR NETTSIDEN OG MAGASINET:
Meld deg på her. (Maks ett pr måned)

Små forlag