Jeg burde kanskje sagt nei
- Forfatter: Kine Jeanette Solberg og Else Kåss Furuseth
- Leseeksemplar fra Cappelen Damm
Else Kåss Furuseth, talkshowdronningen har gitt ut en ny bok, "Jeg burde kanskje sagt nei". Den tar for seg episoder i hennes liv hvor hun har glemt alt om grensesetting, og hoppet inn i ting som hun kanskje kunne droppet.
Denne boka hørte jeg et utdrag fra allerede da jeg var på Feelgoodfestivalen hos Cappelen Damm i våres. Jeg refererer fra artikkelen jeg den gang skrev:
"Else Kåss Furuseth snakket om kjærligheten i livet og bøkene. Og for et innlegg hun holdt. Salen kom stadig med latterbrøl av historien hun leste. Hun sa det var fra en bok som enda ikke var utgitt, men som hun håpet Cappelen Damm ville gjøre noe med. Vi får se da, jeg stiller meg isåfall på "kjøpslista". Else er jo helt spesiell, åpen og ærlig og veldig lite selvhøytidelig".
Nå har jeg altså lest boka. Det er massevis av humor, men jeg føler også at humoren kommer med en bismak. Selvsagt er dette en del av konseptet. Hun forteller om mange kleine episoder, og snakker seg selv ned med stor selvironi.
Jeg liker Else, og flere av hendelsene føles såre og vonde bak ordene. La oss håpe at noen av episodene er overdrevet for humorens skyld :) At hun er en tøff – og morsom dame, det er det iallefall ingen tvil om!
Uansett, fin bok som får en til å tenke på hvor lurt det noen ganger er å bruke ordet nei.
Boka er ført i pennen av forfatter Kine Jeanette Solberg, som også er nominert til Kritikerprisen Ikke lov å le (2020). Hun skriver bra, med et morsomt og muntert språk.
Dette er jo ikke en skjønnlitterær bok, som er det jeg vanligvis leser. Jeg er igjen litt i tvil om jeg skal gi terningkast 4 eller 5. Det som avgjør det er åpenheten, at Else byr sånn på seg selv og at boka tross de såre episodene er veldig morsom. Og selvfølgelig den gode flyten i språket.
Terningkast: 5
Forfatter: Else Kåss Furuseth og Kine Jeanette Solberg
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår i Norge: 2023
Antall sider: 203
Format: Innbundet
Kilde: Leseeksemplar fra forlaget.
Forlagets tekst:
«Jeg burde kanskje sagt nei», er setningen som durer og går i Else Kåss Furuseths siste bok, der hun ser tilbake på sitt liv som ja-menneske, og forsøker å forstå hvorfor hun har slått til på så mange idiotiske ideer som har kommet i hennes retning. Og sjeldent har uttrykket «veien er målet» vært mer på sin plass, for her er konklusjonene få, men jakten på dem desto sårere og morsommere.
"Jeg burde kanskje sagt nei" er en liten perle av en bok som bør få deg til å reflektere rundt din egen grensesetting, men som kanskje i bunn og grunn ender opp med å stille et vanskeligere spørsmål:
Kan vi i det hele tatt endre på de mest inngrodde sidene av personligheten vår?Eller kan vi forvente å se Else (80) danse naken med en sombrero i Oslo Spektrum?
Om forfatteren:
Else Kåss Furuseth (f.1980) er en prisbelønt og folkekjær programleder, humorist og forfatter, kjent for sin åpenhet om tabubelagte temaer. I boken "Else går til psykolog" (2018) åpner hun døren til terapirommet. Boken består av samtaler mellom Else og terapeuten hennes.
For tv-programmene Else om: selvmord (2019), Else om: barn (2020) og Kåss til kvelds (2021) vant hun Gullruten i kategorien «beste programleder». Else Kåss Furuseth ble tildelt Wenche Foss' ærespris for 2012, Oslo bys kunstnerpris for 2013, Mental Helses Åpenhetspris i 2018, Fredrikkeprisen 2019, og Solprisen 2022. Dagbladet har omtalt Else Kåss Furuseth som en nasjonalskatt.
Komikerkarrieren startet på begynnelsen av 2000-tallet. Da hun studerte ved Westerdals i Oslo, ble hun kjent med Sigrid Bonde Tusvik, Martin Beyer-Olsen, Morten Ramm, Henrik Thodesen og Odd-Magnus Williamson. Sammen skapte de de Blymandag, et sketsjebasert månedlig show som fant sted i betongkjelleren på Chateau Neuf i Oslo. Sketsjeshowet ble forløperen til Torsdag kveld fra Nydalen på TV2, der Else Kåss Furuseth var en av de faste programlederne i ti av elleve sesonger (2009–2014). Siden 2016 har hun ledet den populære podcasten The Kåss Furuseths sammen med søsteren sin, Cecilie.
I tillegg til å være humordronning er Else Kåss Furuseth kjent som en uredd talsperson for forebygging av selvmord, og for sin åpenhet om ensomhet og ufrivillig barnløshet. Hun har hatt betydelig suksess med de to teatermonologene Kondolerer, en komedie om selvmord (2011, Torshovteatret/Nationaltheatret), og Gratulerer (2018, Nationaltheatret), om å leve godt med sine feil og mangler.
I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 2022 lanserte Cappelen Damm podkasten Under overflaten, der journalist Martin Giæver reiser hjem til forfattere for å bli kjent med dem og deres forhold til psykisk helse. I første episode av Under overflaten er det Else Kåss Furuseth som er gjest. Hun forteller at hun ikke turte å si til kollegene sine at hun skulle til psykolog.
– Jeg sa til de på jobben at jeg gikk på yogakurs hver uke. Og jeg hadde med matte.
Min "poengskala"
6 – Perfekt historie som har alt jeg ser etter i en bok. Må være godt skrevet, og ikke være for forutsigbar. Dette er en historie som "henger igjen" hos meg, og en bok du kan glede deg ekstra til. Bøker som jeg gir 6 MÅ du lese ;) Disse flytter helt klart inn i bokhylla mi.
5 – Historie med "litt ekstra". Den "sitter igjen" lenge, og har god leseflyt eller et bra spenningsnivå, så det ikke blir kjedelig (Jeg er tross alt en krimelsker). Handlingen må ikke være for opplagt. Står det mellom mange bøker, så er dette en jeg absolutt anbefaler å plukke først. Enkelte av disse flytter inn i bokhylla mi.
4 – En bra bok som er verdt å lese, og som jeg gjerne anbefaler. Jeg får høre at jeg er streng når jeg gir 4, men for meg er dette en god bok, selv om den av ulike grunner ikke når høyere.
3 – En bok hvor historien ikke helt fenger, eller har andre ting som trekker ned. Kan likevel være ok å lese.
2 – Velg en annen bok. Sannsynligvis dårlig språk og/eller altfor forutsigbar.
1 – Burde denne i det hele tatt vært utgitt?
Alle karakterene kan også få en ekstra pluss eller minus, og alt er selvsagt basert på min personlige mening.
Hva betyr det at boka er mottatt som leseeksemplar/forhåndseksemplar?
Det er regler i markedsføringsloven, som bestemmer at bøkene SKAL merkes, siden omtalen kan ha en viss reklameeffekt. Uansett er denne bokanmeldelsen MIN personlige mening og oppsett.
Selv om jeg har får boka kostnadsfritt fra forlaget eller forfatteren, står jeg helt fritt til å skrive min ærlige mening. Jeg blir ikke påvirket på noen måte, og jeg er ikke tilknyttet noe forlag. Jeg velger selv om jeg i det hele tatt VIL lese boka jeg får, hvilket tidspunkt jeg vil lese den, og hvor jeg vil dele det jeg skriver. Jeg får ikke betalt for dette. Bøkene jeg får blir stemplet, og kan ikke videreselges. Jeg har altså INGEN økonomisk fordel, eller kompensasjon. Arbeidet med å formidle bøker gjøres av idealistiske formål, fordi jeg ønsker å inspirere til at gode bøker skal nå ut til flere lesere.
Bøker som jeg kjøper, eller får i personlige gaver, behandles på samme måte som leseeksemplarer. Dette er viktige punkter for meg for å kunne informere om en bok.
Jeg har ingen litteratur-utdannelse, men har journalistkurs og flere års erfaring i å formidle bøker. Siden jeg ikke har noen blogg, er jeg ingen bokblogger. Hverdagsnett er et nettmagasin, og jeg gir også ut det digitale litteraturmagasinet Hverdagsnettmagasinet, derfor bruker jeg tittelen bokanmelder.
Meld deg inn i gruppene jeg har på facebook for å få oppdateringer om nye bøker,
bokomtaler, forfatternytt, intervjuer, "hverdagsartikler" og mye annet
Hverdagsnett (Gruppe for nettsiden) | Hverdagsnettmagasinet (FBside for magasinet) |
Hverdagsnettmagasinet (Gruppe for magasinet) | |
Tiktok | Bokormen (Generelt om litteratur) |
Debatt om litteratur og bokbransje (Generelt om litteratur) |
Rene bokgrupper:
Krimbøker | Lesetips for bokelskere |
Bokskatter bortenfor bestselgerlistene | Lesedilla |
Leseglede | Lesegruppa |
God Bok! | Anbefalte barne- og ungdomsbøker |
Utgivelsesplan i 2023: 1. februar, 1. april, 1. juni, 1. august, 1. oktober og 1. desember
NYHETSBREVMeld deg på her. (Maks ett pr måned)