Skip to main content

Feelgoodfestival i Oslo

av Anne Lise Johannessen | 30. april 2023

Da Cappelen Damm inviterte til to dager med Feelgoodfest, ble gratisbillettene raskt revet bort. I programmet ble det annonsert store internasjonale forfattere som Tracy Rees, Bonnie Garmus og Harry Whittaker.

Marian Keyes og John Boyne skulle også vært der, men måtte dessverre melde avbud grunnet sykdom.

I tillegg var det norske forfattere på programmet. Kjersti Herland Johnsen og Siri Østli snakket om sine julebøker. Jorid Mathiassen var på scenen og snakket om sin roman "Der hvite liljer vokser", sammen med Roar Ræstad som er aktuell med boka "Glasgow kiss", og Marit Reiersgård snakket om sin helt ferske roman "Sommeren før dagen i mars". Også Ann-Christin Gjersø var der. Hun skriver fra gårdsmiljøet i Vestfold, hvor hun også bor, og har sluppet første bok i serien om Sommersholm.

Ut over dette var et av høydepunktene Norges kjære Else Kåss Furuseth.

Åpningsdagen

Tine Kjær åpnet arrangementet. Hun er forlagsdirektør hos Cappelen Damm. Fra før er forlaget kjent for sin krimfestival, men Kjær kunne fortelle at dette var første gangen de arrangerte en feelgoodfestival. Det håpet de at kunne bli en ny tradisjon.

Deretter var det vår alles kjære Else Kåss Furuseth tur. Hun var prologør, eller pRRRologør som hun gjorde et poeng av. Hun sliter jo litt med å uttale bokstaven r. Hun holdt et kjempemorsomt innlegg, og kanskje litt sårt også. Temaet var "Love is in the air". Else har forøvrig skrevet en bok som heter "Else går til psykolog". Boka består av to år med samtaler mellom Else og psykologen hennes, og tar opp spørsmål som hva man bør snakke om, og hva som er greit å droppe.

Så var det klart for engelske Tracy Rees, som har skrevet 11 feeelgoodbøker. Den nyeste heter "Skandalen". Rees ble bokbadet av Kari Birkeland. Rees var skikkelig søt. Hun fortalte at hun hadde blitt refusert flere ganger, men da hun endelig vant en novellekonkurranse, ble det fart på sakene.

Neste post på programmet var amerikanske Bonnie Garmus. Hun ga i fjor ut boka "Leksjoner i god kjemi". Dette var debutboka hennes, og hun var 65 da den ble sluppet. Boka har handling fra 60-tallet, og skal visstnok være veldig morsom. Tidligere var forfatteren blitt refusert 97 ganger, fortalte hun.

Så ble det brått julestemning. Kjersti Herland Johnsen og Siri Østli ble bokbadet av Sarah Natasha Melbye. De har begge skrevet julebøker - "Jul på Himmelfjell hotell" og "Adventskalenderen". Begge forfatterne uttalte at bøkene også kan leses utenom juletiden. Førstnevnte fortalte at hun nå jobber med boka "Sommer på Himmelfjell Hotell", så da har vi noe å glede oss til. Østli gjorde et morsomt poeng ut at hun sjeldent husket personene og handlingen i bøkene hun allerede hadde gitt ut, mens Johnsen fortalte at hun google virkelige personer, og brukte dem som en mal i bøkene sine. Ved siden av sitt forfatterskap, jobber hun som redaktør hos Gyldendal.

Arrangementet flyttet seg ned i kjelleren, for nå var vi over i "Vip-delen" av arrangementet, som kun var for påmeldte. Alle fikk utdelt en goodiebag med bøker og litt "attåt". 

I kjelleren var det først ny runde med Tracy Rees, men med litt varierte spørsmål.

Deretter ble det også et gjensyn med Else Kåss Furuseth. Denne gangen snakket hun om kjærligheten i livet og bøkene. Og for et innlegg hun holdt. Salen kom stadig med latterbrøl av historien hun leste. Hun sa det var fra en bok som enda ikke var utgitt, men som hun håpet Cappelen Damm ville gjøre noe med. Vi får se da, jeg stiller meg isåfall på "kjøpslista". Else er jo helt spesiell, åpen og ærlig og veldig lite selvhøytidelig.

Så var det endelig trekkplasteret Harry Whittaker. Han er sønnen til Lucinda Riley, og har fullført serien om "De syv søstre" etter at moren døde. Boka har verdenspremiere 11. mai. Han fortalte om arbeidet med boken, og at han hadde fått instrukser fra moren hvordan handlingen skulle være. Han ble bokbadet av Kari Birkland.


Dag to

Det er nok ikke alle som er med begge dagene, og både dag og kveld, så dagen startet igjen med Tracy Rees. Det var stort sett den samme samtalen som dagen før.

Neste programpost Sarah N. Melbye med temaet "Norsk feelgood i mørke tider". Først på scenen var Jorid Mathiassen, som har skrevet boka "Der hvite liljer vokser", (forøvrig en bok som jeg belønnet med terningkast 6). Hun fortalte om historien som foregår på Helgelandskysten, på Dønna hvor forfatteren selv kommer fra, og i Jugoslavia. Hun ville nemlig løfte fram krighistorien om Blodveien. Den mener hun er altfor lite kjent. Dette er forfatterens debutbok, og ellers jobber hun som redaktør i Bonnier forlag, og som oversetter.

Roar Ræstad bor i Trondheim, og har skrevet fire bøker. De er i sjangeren krim, og fra krigen. For tiden er han aktuell med boka "Glasgow Kiss".

Marit Reiergård er aktuell med boka "Sommeren før dagen i mars". Den tar for seg hva som skjer om du den dagen Norge ble koronastengt er et sted du ikke burde. Rundt halsen hadde hun et kult smykke med sin egen bok som anheng. Antrekket hennes er også bevisst. Hun fortalte at hun prøvde å matche forsiden på boka. Reiersgård har tidligere skrevet krim, og har ikke lagt den sjangeren på hylla.

Neste tema var "Godseiere og husmannsfolk på Sommersholm". Forfatter Ann-Christin Gjersøe har skrevet en underholdningsserie om dette. Vi reiser tilbake tili 1800-tallet i Downtown Abbey-stil. De to første bøkene kommer ut i år. Forfatteren er fra Vestfold, og bor selv på gård.

Nå var det tid for å flytte ned i kjelleren igjen. På programmet sto Harry Whittaker. Tracy Rees, quiz og konsert med Guro von Germeten. Jeg valgte da å takke for meg. Hvis du ønsker å lese mer om kvelden, kan du besøke bloggen til Anita Ness.