Skip to main content

Pascal Engman vant glasskniven

  • Anne Lise Johannessen

Svenske Pascal Engman er vinneren av Glasskniven. Han mottar prisen for boka «Kokain», og den utdeles på Osterøy Krimfestival i september.

«Kokain» ble utgitt hos Gyldendal i 2023, og er en actionfylt og virkelighetsnær kriminalroman.

Foto: Marius Sørli Finnstun

Juryen uttaler:

"Gjennom 542 oppsiktsvekkende og oppslukende sider setter han ting i perspektiv, og det fascinerer hvordan han tar nåtidens Sverige på kornet. «Svenske tilstander» er grundig brodert ut mellom linjene. Det ligger mye research arbeid bak, og det er imponerende hvor mye innsikt Engman har, noe som får juryens nakkehår til å reise seg. Det er skremmende hvordan Engman gjennom å skildre makt og posisjon gir et nyansert bilde av vårt naboland. Dette er en overkommelig bok med handling på speed, og etter mye fram og tilbake var det Engman som fikk prisen."

 

— Jag är väldigt stolt och hedrad över att ta emot Glaskniven. De norska läsarna står mig otroligt varmt om hjärtat, uttaler Pascal Engman.


Juryen har bestått av Simen Ingemundsen, journalist i Randaberg 24, Anne Lise Johannessen, redaktør for Hverdagsnett og Hverdagsnettmagasinet, Ole Jacob Hoel, kulturjournalist, bokanmelder og forfatter, Bent A. Raknes, festivalsjef for Osterøy Krimfestival samt Siri Fossing, journalist og forfatter. Ingemundsen er juryleder og Johannessen nestleder.

Prisen er laget av glassblåser Pål Roald Janssen, og en blodig kniv vil stå stukket ned i vinnerboken.


De fem nominerte bøkene var:

  • Britiske Sam Lloyd for «Minneskogen» (Cappelen Damm - 2021)
  • Finske Max Seeck for «Heksejakt» (Aschehoug forlag - 2021)
  • Svenske Anders de la Motte for «De bergtatte» (Kagge forlag - 2022)
  • Svenske Pascal Engman for «Kokain» (Gyldendal forlag - 2023)
  • Svenske Sara Strömberg for «Skygger» (Kagge forlag - 2023)

Glassblåser Pål Roald Janssen