Skip to main content

Filmer basert på bøker av Jussi Adler-Olsen

  • Anne Lise Johannessen

Jussi Adler-Olsen har skrevet mange bøker. Dessverre har jeg ikke enda hatt mulighet til å lese noen av dem. Det var derfor veldig gledelig da jeg oppdaget at de fire første bøkene om Avdeling Q var filmatisert, og var tilgjengelig på Netflix. Selvsagt måtte jeg se dem.

En bok er jo ofte mye bedre enn en film, men når tiden ikke strekker til for å lese, er det i alle fall kjekt å kunne se filmen. Det er dansk tale, og i den tredje filmen er det faktisk med to norske skuespillere. 

Politietterforsker Carl Mørck har en mørk personlighet og framstår som ikke helt "A4", men han er en god politietterforsker. Nikolaj Lie Kaas som skuespilleren heter i virkeligheten, spiller rollen bra.

Konklusjonen er at alle filmene er veldig gode og veldig spennende. Rollene er besatt av gode skuespillere. Jeg kan derfor trygt anbefale alle de fire filmene. Jeg så den fjerde først, og måtte raskt se de tre andre. Etter mitt syn fortjener de alle en femmer på terningen. 

 

Kvinnen i buret

Carl har vært borte fra jobben som politi i forbindelse med en sykemelding. Da han kommer tilbake blir han satt ned i kjelleren for å løse uløste saker, og hans avdelingen får navnet Avdeling Q. Med seg får han Hafez el-Assad som assistent, og de blir et godt team. I denne første filmen ser de på en sak hvor en politiker har forsvunnet, og politiet har henlagt saken da de ikke fant noen spor. Kan Carl og Hafez fnne henne i tide? De kommer fort på sporet etter en hensynsløs forbryter, og snart er de selv i fare.

Fasandreperne

I film nummer to, ser duoen på en gammel drapssak som går tyve år tilbake. De finner spor som leder tilbake til en vennegjeng på en gammel kostskole for rike barn. Da finner de ut at de må lete etter Kimmie, som var en vakker og utagerende rikmannsdatter. Hun har vært vært forsvunnet siden drapet skjedde. Er hun fortsatt i live? De finner henne til slutt. Nå bor hun på gata og har mentale problemer. Med seg har hun alltid en skitten bag, som hun bærer tett til brystet og snakker med. Noen følger med på etterforskerne, og de er ikke så glad i at de snuser i denne saken. Selvfølgelig fører det til at etterforskerne igjen utsettes for fare, og nå må de handle raskt for selv å overleve.

Flaskepost fra P

På stranda blir det funnet en flaskepost med et spørsmål om hjelp fra et barn. Det viser seg at meldingen er åtte år gammel, og at to barn den gang ble bortført. Da Carl og avdelingen, som nå har med Rose i teamet – ser på saken finner de spor til en religiøs sekt, og plutselig forvinner to nye barn. I denne filmen medvirker to norske skuespillere, Jakob Oftebro og Pål Sverre Valheim Hagen. Nok en spennende film som du MÅ se.

Journal 64

Noen håndverkere gjør et uhyggelig funn i en eldre København-leilighet: bak en falsk mur i leiligheten sitter tre mumifiserte lik rundt et spisebord, og en ledig plass venter. Carl Mørck og hans assistent Assad i politiets Avdeling Q blir satt til å finne ut hvem mumiene er og hvem den fjerde plassen er tiltenkt. Carl og Assad jakter etter beboeren, og finner spor tilbake til den beryktede kvinneanstalten på Sprogø. Carl og Assad må vinne et kappløp mot tiden for å hindre flere mord og overgrep.

Selv om dette er film nummer fire, så var det den første jeg så. Da jeg startet å se, var jeg ganske trøtt, og egentlig klar for senga, og filmen har en varighet på to timer. Straks vi begynte å se, ble jeg lysvåken og engasjert. Underveis gikk noe av twisten opp for meg, men det ødela ingenting. Karakteren bli en klar 5’er.