Skip to main content

HIMMELSK KAKE

Boka "Himmelske kaker" av Kate Kippersund kom nylig i butikkhyllene. Det er forlaget Vigmostad & Bjørke som gir den ut, og jeg fikk den tilsendt som et leseeksemplar.

I utgangspunktet trodde jeg dette var en ren oppskriftsbok med fine festkaker, men det var ikke akkurat sånn. Boka har mye mer enn oppskrifter. Du får forfatterens gode tips til utstyr, kremer og fyll, framgangsmåter, råvarer, deling og stabling av kaker, organisering av kakebordet og tips til pynting av kaken. En kjempefin bok å ha for deg som liker å bake!

Siden jeg var bedt i bursdag, bestemte jeg meg for å lage, og ta med en av kakene i boka – kake nummer 37: Marengsbunn med bringebær- og sjokolademousse. Nedenfor kan du se hvordan det gikk.

Kaka står merket som vanskelig. Den har marengsbunn, og det skulle også vært Ritzkjeks og valnøttkjerner i den. Siden vi har nøtteallergi i familien, og jeg ville at den skulle være glutenfri, ble begge disse erstattet med mandelmel. Det får du kjøpt ferdig i butikken, eller du kan skolde og knuse mandler selv.

Jeg brukte også laktosefri fløte, slik at kaka også kan spises av dem med laktoseintoleranse.

Det første jeg gjorde var å lage kakebunnen. Hos Cacas har jeg kjøpt et utrolig kjekt målebeger som jeg har blitt veldig glad i. De har også en lignende variant hos Clas Ohlson.

Husk å smøre formen godt! Etter å hatt kaken i ovnen i 40 minutter ble den slik.

Jeg lot den stå i kakeformen, mens jeg lagde bringebærmoussen. Jeg brukte frosne bringebær, og det var faktisk ikke så lett å få tak i. Både Kiwi og Meny kunne fortelle at produsenten var gått tom. Hos Rema1000 fant jeg heldigvis. Om det var en annen produsent eller at de hadde mer på lager, aner jeg ikke.

I moussen skal det være gelatin. Jeg har faktisk aldri brukt gelatin, og hoppet tidligere raskt over oppskrifter som inneholder det, men nå skulle jeg prøve da... og det var jo ikke vanskelig i det hele tatt.

Bringebærmoussen ble utrolig god. Jeg smurte den på mens kaka fortsatt var i formen. Meningen var også å stappe ned litt krem på sidene slik at bunnen ble helt dekt. Det var jo ikke så lett å se om man fikk til det så lenge formen sto på, men noe ble det jo. Fargen på bildet under lyver. For den var veldig rosa, og ikke lakserød som det ser ut som her.

Jeg lot nå kaka stå i kjøleskap over natta, fortsatt i formen, slik at bringebærmoussen skulle stivne.

Til sjokolademoussen brukte jeg 1,5 plater Freia selskapssjokolade. Den skulle oppå bringebærmoussen.

En annen gang, vil jeg kanskje ta en dæsj med brun pastafarge i sjokolademoussen for å få en penere og dypere brunfarge. Ny runde for kaka i kjøleskapet for at også sjokolademoussen skulle avkjøles og bli litt fastere.

Så skulle kaka pyntes... jeg er ikke i nærheten av å være noen konditor, så min ble ikke som kaka i boka. Tanken var å sprøyte noen blomsterstjerner. Kremen farget jeg med rosa pastafarge. Nå er jeg ikke så erfaren med sprøyteposer, så selv om jeg hadde en stjernetips, ble det mer "dotter". Jeg kunne helt sikkert jobba mer med det, men det ble helt greit for mitt bruk... Det viktigste er smaken – og den var helt fantastisk!

Selv om kaka sto merket som "vanskelig", synes jeg at det gikk ganske så problemløst. Bare husk å beregne god tid.

Her har du en kake du kan imponere med til enhver anledning.