Skip to main content

05. desember 2023 | John Cato Larsen

Dette kan du servere til julematen

Uansett hva du spiser på julaften, her får du tips til passende drikke.

Ute er det mørkt, bare en lyktestolpe lyser opp litt lengre nedi bakken. Snøen laver ned, og danner et hvitt teppe. Da er det deilig å kunne sitte inne under pleddet med en atten år gammel whisky i hånda. Det kommer god varme fra peisen og grammofonspilleren øser ut de deiligste juletonene.


Det er endelig jul. Jeg skal dele mine drikkeanbefalinger til julematen. Jeg skal geleide dere igjennom vin, brennevin, øl og til og med alkoholfritt i denne artikkelen.


Torsk

Som sørlending er jeg vokst opp med dampet torsk på juleaften, og selv om den har blitt byttet ut med pinnekjøtt på selve dagen spiser vi torsk på lille Juleaften. Denne serveres med mandelpoteter, smelta smør, gulrøtter og lefse.

Det var ved en tilfeldighet at jeg for noen år siden valgte en rødvin til torsken, og etter den gang har jeg aldri sett meg tilbake.
I år faller valget på Aune Lohmann Jaen, (varenummer 11246801, kr 199,-). Dette kan jeg bekrefte er et meget godt valg.
Dette er et norsk eventyr i Portu-gal, dvs. det er nordmenn som driver denne vingården i Portugal og de leverer vin av svært høy klasse til en svært hyggelig pris.

Dagens vin er laget på drue-typen Jaen. Dette er en druetype som gir delikate og konsentrerte viner. Vinene blir ofte litt mørkere og friskere, og det portugisiske klimaet gir de et lite søtpreg.

Vinen har en dyp, mørk rødfarge. Den er rett og slett elegant, der den koser seg i glasset. Duft av røde, mørke bær som solvarme kirsebær og bringebær. Etter litt tid i glasset kommer det frem litt eiketoner og krydder. I munnen er den frisk og myk. Følger nesen, og oppleves stor. Lang avslutning. Passer utmerket til dampet torsk.


Pinnekjøtt

Champagne passer til alt, også til pinnekjøtt. Godt dampet pinnekjøtt for så å få en runde i panna. Serveres med kålrotstappe, brun saus og mandelpoteter. Da er det fest, og jeg pynter med mine fantastiske Champagneglass fra Riedel sin Performance-serie.

Valget av Champagne var enkelt i år: AD Coutelas Louis Victor Solara Brut, (varenummer 2256201. Kr 459,90.)

Det hele startet i landsbyen Villers-Sous-Chatillion tilbake i 1809. De drev med vindyrking i flere år, og solgte druene videre til byens vinprodusenter, men i mellomkrigsårene begynte de å produsere sin egen Champagne.

Vinhuset ligger i dag i byen Dizy, og det produseres årlig ca 90.000 flasker fra deres ca åtte hektar store vinmark. Det som er litt ekstra gøy for oss Champagne-glade nordmenn er at de siste åtte årene har vinmarkene her blitt gjødslet med norsk tang. Dette for å bla tilføre saltmineraler i vinen.

Dagens Champagne har en nydelig varm gulfarge. Lekre små bobler leker i glasset, og danner et hvitt skum, som raskt forsvinner. Den dufter av modne epler, lett trevirke og sitrusfrukter. Innslag av bakverk og med et deilig hint av mineraler. I munnen oppleves den svært kremete og frisk. God balansert, og bra syre. Det er de modne eplene sammen med sitrusfrukter som styrer smaksbildet. Deilig undertoner av varm gjærbakst og saltmineraler. Flott lengde. Meget god champagne.


Ribbe

Ribbe serveret med mandelpoteter, brun saus, rødkål og surkål er en klassisk julerett, og jeg tar gjerne en bit med sprøstekt svor.
Valget falt i år på Beefsteak Club The Beast 2019, (varenummer 14693401. Kr 189.90)

Dette er en spennende rødvin fra Portugal. Vinen er laget på Touriga Franca (40) og like deler Tinta Roriz, TintoCao og Touriga Nacional. Den har en alkoholprosent på 13,5% og 10,2 gram sukker pr liter.
På farge er vinen dyp, klar rød, og den dufter av modne, mørke skogsbær, lette jordlige toner og med hint av vanilje. Sødmefull.

I munnen har den en fin fylde, litt fløyelsaktig. Jeg blir møtt med en sødmefull inngang. Vanilje, modne skogsbær varmer godt i munnen. Lette kryddertoner og sjokolade. Litt moderat syre, og med en fin utgang. Ikke la sødmen lure deg. Dette var en fulltreffer.


Kalkun

Selv om jeg forbinder kalkun med nyttår vet jeg at det er stadig flere som spiser kalkun på julaften. Jeg anbefaler en super Pinot Noir fra Mosel i Tyskland. Navnet på den er Wurtzberg Pinot Noir 2020, (varenummer 15088001. Kr 299.90)

Dette er en vin som har fått kost seg i 16 måneder på fat.
Vinen har en flott, dyp rødfarge, og dufter av røde bær, som bringebær og jordbær samt urter. Etter en stund i glasset, får den åpnet seg og innslag av skogbunn og eikefat kommer frem. I munnen er den rund og fruktig. Den oppleves svært balansert og følger nesen. I tillegg har den lette innslag av mineraler. Fin lengde, som bare gir og gir.


Juleøl

Juleøl er tradisjon, om det er til julefrokosten, julemiddagen eller rett og slett til kos. Denne kan også brukes til dessert. Finn frem ditt flotteste glass, gjerne et cognac/akevittglass og bare nyt. Vi snakker om Berentsens Juleavec. En fantastisk øl på hele 9%. Serveres med en temperatur på 12 til 14 grader.

Ølet har en vakker, mørk, nesten sort farge og det dannes et offwhite, tykt, deilig skum på toppen av ølet. Her snakker vi om aromaer som kommer i lag på lag. Vi snakker kaffe og mørk, litt bitter sjokolade. Så kommer innslag av vanilje, fat og toffee. Lette kryddertoner. Stor og fløyelsaktig med en flott avslutning.

Denne bør du kjøpe flere av og lagre noen år. Den blir bare bedre og bedre.


Akevitt

Akevitt er for mange en selvfølge til julematen, og skal du kose deg litt ekstra bør du gå for Stig Bareksten sin Botanical Akevitt. (Varenummer 6859001. Pris 449.90)

Stig er Norges brennevinskonge og han leverer også høyt på internasjonalt plan. Har du smakt ett av hans produkter blir du fort solgt, og vil teste flere av hans produkter.

Dette er en litt annerledes, men helt utsøkt akevitt, og best av alt: Den kan nytes året rundt. Akevitten ble servert i et akevittglass fra Riedel, og den har en varm, gyllen farge. Når jeg stikker nesen forsiktig ned i glasset er det karve og sitrusfrukter som dominerer. Oppleves muligens litt skarp, men ikke for skarp. Søtlige undertoner fra fat og svale urter.

I munnen er den stor! God fylde med deilig preg av karve og sitrus. Lette urtenoter og anis. Virkelig en høydare av en akevitt.


Alkoholfritt

Alkoholfritt er, heldigvis, på vei inn i varmen igjen. Og det har skjedd mye på den fronten siden jeg var ung, og utvalget stort sett var saft og brus. De siste årene har det kommet en rekke gode produkter, og et av mine desidert favorittprodukter er det Heidi Råstad som står bak.

Råstad er et lite bryggeri som holder til på Sem, et steinkast fra Tønsberg. Heidi har brygget fantastiske kombucha siden 2016. Tre store plusser i tillegg til at de smaker svært godt, er at de er veganske, glutenfrie og produktene inneholder svært lite sukker.

Jeg plukker ut Råstad Kombucha Bringebær i dag, men anbefaler deg å teste hele serien. Disse har blitt fast inventar hjemme hos oss.
Fargen på denne kombuchaen er mørk, rød med livlige bobler som danner et fint frus. Duften av nyplukka, solvarme villbringebær stiger opp av glasset. Lett etterfulgt av grønn te, nyper og urter.

I munnen smaker den litt som bestemors deilige bringebærsaft tilsatt kullsyre, men på et helt nytt og høyere nivå. Nype, grønn te og urter balanserer drikken til nærmest perfeksjon og man må bare ha ett glass til. Syrlig og frisk samtidig som den har et lett sødmepreg. Nydelig.

John Cato Larsen

John Cato er 43 år gammel, bosatt i Fredrikstad med kone og to barn. Han er utdannet kokk, og jobber til daglig med det, men hans store lidenskap er god drikke.

De siste fire årene har han drevet Facebookgruppen Drikkegeeks hvor han gleder 11.000 medlemmer med anbefalinger av god drikke.

Tidligere var han i flere år vinskribent for lokalavisa Fredriksstad Blad.

Foto: Geir A Carlsson

Denne artikkelen sto først i Hverdagsnettmagasinet, desember 2023