Skip to main content

LEI AV SIRUPSNIPPER OG GORO?

– Slik lager du en indisk kake til jul

TEKST: Anne Lise Johannessen | November 2023

Sarita Sehjpal fra Kristiansand er regnet som en av Norges beste indiske kokker. Her kan du lære å lage Vivikamkake, en tradisjonell julekake i India.

Indisk mat er i vinden, og norsk spisefakta viser at hvert fjerde måltid som blir konsumert i Norge er indisk. Overrask familien, og server en indisk kake til jul.

Vivikamkaken kommer fra Pondicherry, byen i India hvor man først begynte å bruke krydder i bakverkene sine. Kaken er en selvskreven gjest på det indiske julebordet.

Her får du Saritas egen oppskrift på kaken, som kan minne om en norsk krydderkake.

Oppskriften er postet med tillatelse av Sarita og forlaget Kagge.Jul i India

I India er alle religioner presentert. De fleste er likevel katolikker, og feirer jul den 25. desember. Dagens høydepunkt er Midnattsmessen.

En betydelig tradisjon er at man drikker en varm bolle med kyllingsuppe etter midnattsmessen. Denne suppen kalles pintyacha sop. Den er ganske beroligende, og er en eldgammel tradisjon, som oppsto lenge før portugiserne spredte sin innflytelse.

I den østlige delen av India finner du en andespesialitet tilberedt med en spesiell flaske masala som er unik for samfunnet. Fra stekt biff til svinekjøtt, og mange kjøttfulle herligheter er vanlig i det anglo-indiske julepålegget.I tillegg finner man kjøttfulle paier, og så klart også marsipan og andre søtsaker.

I Goa, hvor det er et enormt katolsk samfunn, er det en omfattende julefeiring som varer i flere dager. I dagene før festivalen settes det ut kuswar, og dette sendes også til venner og familie. Sarita forklarer at Kuswar er et brett fylt med forskjellige søte og salte biter (nesten 22 stykker). Dette tar man med til sine kjære, hvor brettet tømmes og sendes tilbake med matvarer fra den aktuelle husholdningen.

Hvem er Sarita?

Sarita Sehjpal, er regnet som en av Norges beste indiske kokker, og sammen med broren Raj Sharma og pappa Sudesh Sharma, driver hun Kristiansands eldste restaurant, Mother India. I januar er det hele 29 år siden den ble åpnet.

Foto: Agnete Brun

Historien

Restauranten Mother India er den eldste restauranten i Kristiansand. Det var Saritas foreldre som startet den, for 29 år siden. I dag er det Sarita, broren Raj Sharma og pappa Sudesh Sharma, som driver den.

Sarita står for øvrig bak to kokebøker. «Saritas kjøkken» fra 2014, og den helt ferske oppfølgeren «Saritas indiske kjøkken». Den sistnevnte er nominert til Norlis kokebokpris.

Sarita var for øvrig fem år da hun og familien kom til Norge i 1972. De kom flyttende fra fjellbyen Shimla, i den nordvestlige delen av Himalaya, og videre til det lille tettstedet Mosby i Kristiansand. Hun husker ikke så mye, men noen bilder dukker opp, som f.eks. snøen og barnehagen.

Nice to meet you