Skip to main content

Julens desserter

Kos deg med disse rettene til jul. De kan selvsagt også lages ellers i året.

Tekst: Geir Jacobsen – https://kokkengeir.blogg.no/

Geir som har skrevet denne artikkelen ble ferdig utdannet som kokk i 1984. Italia ligger hans hjertet nært, og hjemmelaget mat er prioritert. Han lager dessuten mye lavkarbo-mat.

Karamellpudding

Karamellpudding eller crème caramel er en ovnsbakt dessert laget på egg, fløte, melk og sukker, og som serveres kald med karamellsaus. Det er vanlig å pynte desserten med pisket krem og friske bær. I denne oppskriften, er puddingen toppet med stivpisket eggehvite som er flammet, og pyntet med brente mandler.

Tradisjonelt skal karamellpuddingen serveres med den sausen som dannes i formen under bakingen, etter at formen er glasert med brunet sukker. Saus er for mange viktig, og for mange blir det litt lite med kun sausen i formen. Man kan derfor lage ekstra saus, tilsatt fløte for å få den gode fløtekaramell smaken i sausen.

Bunnen av formen glaseres med brunet sukker (sukkerglasur). En lunken blanding av sukker, melk og egg helles deretter i formen, og dette bakes i vannbad i ovn. Etter at den er avkjølt helles puddingen opp på et fat for servering.

8-10 porsjoner:

  • 8 dl H-melk
  • 2 dl kremfløte
  • 10 egg
  • 120-150 gram sukker + 1 dl sukker til formene
  • 1 ts vaniljesukker, eller 1 vaniljestang som skrapes og tas med i oppkok av melk og sukker.

Sausen:

  • 250 gram sukker
  • 100 gram mørk sirup
  • 3 dl kremfløte
  • 1/2 ts salt

  1. Ha 1 dl farin i en stekepanne eller gryte, og smelt dette til du får en gyllen brun farge på sukkeret. Vær forsiktig da det blir varmt å få på hendene. Ikke brun det for mye, da det vil smake svidd.
  2. Fordel det brunede sukkeret i to ildfaste like former. La sukkeret stivne i formene.
  3. Sett stekeovn på 150 °C. Sett inn en stor nok langpanne eller ildfast form som rommer litt vann.
  4. Knekk egg, og rør dem godt sammen.
  5. Ha melk, sukker og vanilje i en gryte. Gi dette et oppkok.
  6. Rør inn noe av den kokte melken i eggemassen, rør om, og hell det over i resten melken. Blandes godt.
  7. Siles så over i de 2 formene.
  8. Sett formene i vannbadet i ovnen, og la det steke i 1 1/2 – 1 3/4 time, til puddingen setter seg. Om toppen blir for brun, legger du litt folie eller bakepapir over.
  9. Ta ut av ovnen, og sett det til avkjøling i kaldt bad.
  10. Sausen tilberedes ved å smelte sukker til det får en gyllen farge. Ikke for høy temperatur, da vil det brenne seg. Tilsettes sirup, salt og oppkokt fløte. La dette småputre litt, og kjøl det ned. Om du synes sausen er for tykk, kan du tilsette litt mer fløte når sausen er nedkjølt.
  11. La puddingen bli helt avkjølt før du serverer den sammen med pisket krem og evt. frukt.

Pepperkakedrøm

Pepperkaker kan brukes til mangt. Her en dessert som passer godt på en festmeny. Med hjemmelaget eplekompott og lettpisket krem, blir dette en frisk og smakfull dessert.

4 personer:

  • 4 syrlige epler
  • 16 gode ss med pepperkakestrø
  •  3 dl fløte piskes lett med 4 ss sukker

Skrell eplene, kutt de i terninger og kok dem med 4-6 ss sukker, litt kanel, anis og støtet fennikel frø samt 2 dl vann.

La det koke til eplene er godt møre. Kjøres dem så i en blender, eller ha dem gjennom en sil slik at det blir syltetøy. Knus pepperkakene til et grovt pulver. Legg lagvis syltetøy, krem og pepperkakestrø i glasset.


Julens herlige ostekake

Kaker er noe mange liker til jul. Tida da man laget syv slag er kanskje over, men litt kake skal du vel lage?

Hvorfor ikke lage en herlig ostekake som dessert. Den kan lages som en hel kake, eller i glass. Passer i en 24 cm form. Den er litt tidskrevende, da lagene må stivne for ikke å ødelegge kaken, men smaker veldig godt.

  • 250 gram kremost naturell
  • 3 dl lettrømme
  • 2,5 dl klementinsaft
  • 1 pk jordbærgele
  • 5 dl vann
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts vaniljesukker
  • 5 gelatinplater – bløtlegges i kaldt vann til de blir myke.
  • 75 gram melis
  • 300 gram knuste pepperkaker
  • 1,5 dl smeltet margarin
  • En dose med tålmodighet – lagene må stivne før neste steg gjennomføres.
  • Klementinmarmelade, bær og pasjonsfrukt til pynting. (Bruk ellers det du ønsker).
  1. Ha gelepulver og 5 dl vann i en gryte. Kok opp og kjøl ned.
  2. Varm opp klementinjuice, og rør inn 5 myke gelatinplater. Kjøles ned.
  3. Smelt smøret forsiktig på svak varme.
  4. Knuste pepperkaker røres godt inn.
  5. Ha bakepapir i bunnen av en rundform – 24 cm. Klipp av overflødig papir.
  6. Press pepperkakerøren i formen, og sett den kjølig til bunnen er stivnet.
  7. Rør sammen kremost, lettømme og melis.
  8. Pisk kremen til passe tykk krem.
  9. Vend kremen inn i kremost og rømme.
  10. Klementinjuicen vendes så inn – røres forsiktig til alt er mikset godt.
  11. Helles forsiktig over i formen, og settes kjølig til kremen er stivnet. 4-5 timer.
  12. Hell den avkjølte jordbærgeleen på en spiseskje, og fordel geleen  over.
  13. Settes så kjølig igjen til geleen er stivnet helt.
  14. Pynt kaken med bær.
  15. Server med den gode klementinmarmeladen.