Skip to main content

Skolebrød er ut, skolefrukt er inn!

  • Anne Lise Johannessen

Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker blåser nytt liv i skolefruktordningen for å få skolebarna til å spise mer frukt i stedet for godterier. Et av tiltakene fra Skolefrukt er tilbud om gratis svalskap til skoler som knytter seg til ordningen med minst 50 elever. Abonnementet er nå langt enklere å administrere via nettet, og for å øke appetitten på frukt får 1 av 5 førsteklassinger i Oslo hver sin epledeler første skoledag.

Barn som spiser mer frukt og grønnsaker, spiser mindre sukker, viser undersøkelser. Men norske barn spiser bare halvparten så mye frukt og grønnsaker som de trenger. I stedet putter de i seg stadig større mengder brus og godterier. I løpet av 10 dager spiser en 13-åring 1 kg sukker, og 9-15 åringene er gått opp i vekt med 3 kg de siste 25 årene. Søtsakene representerer mellom 15 og 20 prosent av all energi de får i seg, mens Verdens Helseorganisasjon anbefaler maksimalt 10 prosent fra tilsatt sukker. Skolefrukt ønsker større fokus på skolefruktordningen, slik at flere skoler kan bidra til å skape bedre matvaner hos barn og ungdom.


 

Enklere rutiner og svalskap til oppbevaring
Et av tiltakene er tilbud om gratis svalskap til skoler som knytter seg til skolefruktordningen med minst 50 elever. Det øker holdbarheten og gir bedre kvalitet på frukt og grønnsaker. Gjennom anbudsrunder har Skolefrukt fått en gunstig avtale om kjøp av totalt 800 svalskap. I tillegg har Skolefrukt utviklet et betalingssystem over internett som gjør det enklere for skolene å delta. Skolen organiserer påmelding, betaling, lagring og utdeling av frukt og grønt.

 

God helse i noen få kroner
Frukt inneholder store mengder antioksidanter som forebygger mot alvorlige sykdommer senere i livet. Gratis skolefrukt til alle førsteklassinger er en billig investering i god fremtidig helse, mener Sveinung Grimsby , prosjektleder i Skolefrukt. I dag er ordningen delvis subsidiert. Foreldrene betaler to kroner og femti øre per dag for at barna skal nyte godt av gode kostvaner. Bare 44 av 156 Oslo-skoler er med i skolefruktordningen. I følge Grimsby er det skuffende lite. Han mener ineffektive rutiner ved skolene og utilfredsstillende oppbevaringsmuligheter må ta mye av skylden for den magre oppslutningen.

 

Mer konsentrerte elever
All erfaring viser at skolefruktordningen bidrar til økt trivsel i skolen. Sultne elever er urolige og ukonsentrerte. En pause med litt frukt stiller sulten og øker konsentrasjonen. Bare 2 av 10 barn har med frukt eller grønnsaker hjemmefra. Skolefrukt ønsker at sunt kosthold skal bli mer tilgjengelig for alle elever. Frukt og grønnsaker skal kompensere for skolebrød og brus.

 

Vaner dannes tidlig. Vi må lære barna mer om hvor viktig frukt er for å forebygge alvorlige sykdommer senere i livet, sier Grimsby.

 

Ved å gå inn på www.skolefrukt.no finner du mer informasjon om ordningen.

 

Smarte serveringstips
Del opp frukten til TV-kosen. Barna spiser garantert mer. Server gjerne en rå gulrot til middagen dersom barna ikke liker kokte grønnsaker, og frisk frukt til dessert. Staver av kålrot, gulrot eller agurk er godt som snacks med litt yoghurt-dip. Eller server frukt som drikke. Smoothies er populært blant barna. All type frukt kan kjøres i hurtigmikseren sammen med juice og smaker friskt og godt.

 

Fakta om barns matvaner, frukt og grønnsaker

9 av 10 unge spiser for mye sukker. Det meste av sukkeret får barna i seg gjennom brus, saft og godteri.

 

I løpet av 10 dager spiser en 13-åring 1 kg sukker. Daglig inntak er en halvliter brus og 40 g godteri. En halvliter brus inneholder 25 sukkerbiter

 

13-åringer får mellom 15-20 prosent av energien fra tilsatt sukker. WHO anbefaler maks 10 prosent.

 

9-15 åringene har gått opp i vekt med ca 3 kg de siste 25 årene, justert for høyde.

 

Økt forbruk av frukt og grønnsaker forebygger mot alvorlige sykdommer, spesielt blant barn og ungdom.

 

Det vil koste 26 millioner årlig å gi et årskull i skolen en frukt eller en gulrot hver dag.

 

Vaner dannes tidlig

 

Frukt klarner hodet og gir energi

 

Skolefrukt er ikke dyrt. 2 epler, 1 appelsin, 1 pære, 2 bananer, 1 kiwi og 2 gulrøtter koster det samme som 2 skolebrød.

 

Fargesterke frukter og grønnsaker inneholder mye antioksidanter, viktig for å forebygge sykdom

 

Antioksidanter reparerer skader på cellene i kroppen, og reduserer faren for sykdom

 

Rikelige med frukt og grønnsaker kan forebygge mot hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, overvekt og kreft.

 

Det finnes ingen garanti for å unngå fremtidige sykdommer, men du kan gjøre noe selv for å minske risikoen