Er det greit å stjele?
Jeg synes det er veldig hyggelig dersom folk liker artiklene jeg publiserer på Hverdagsnett, og spesielt når det er artikler jeg har skrevet selv. Det som ikke er så hyggelig var når jeg tilfeldigvis oppdaget at noen hadde stjålet en artikkel, og postet den på sin blogg som sin egen.
Tekst og foto: Anne Lise Johannessen
Stjeling forekommer i mange former i samfunnet. I vår nye digitale verden er det også blitt lettere å stjele via nett.
Jeg oppdaget plutselig at en bokomtale som jeg har skrevet, var lagt ut hos en annen uten kildehenvisning. Det ble litt rart å se min mening om boka skrevet av en annen. Selve hovedinfoen om boken er fra forlagets side, men min mening om boken og mitt oppsett er jo noe som jeg har produsert.
Selve bildet av boka hadde jeg ikke tatt selv. Forlagene legger ut bilder av bøkene som man kan bruke i sin omtale. Jeg hadde likevel bearbeidet og endret størrelse på det, og det var direkte linket til min side (Det heter hotlinking). Det er en veldig ugrei å måte å linke bilder på. Det fører til at det brukes båndbredde fra siden hvor bildet hotlinkes til, men man får likevel ikke trafikk (klikk i statistikken sin).
I mitt tilfelle skal det sies at jeg la ut en kommentar til henne. Jeg fikk ikke noe svar, men det gikk ikke mange minutter før innlegget var fjernet.
Hadde hun spurt meg om å få bruke artikkelen og skrevet at artikkelen var skrevet av meg på Hverdagsnett og publisert med tillatelse, så skulle jeg ikke vært vanskelig jeg - men å ta en artikkel og poste min mening som hennes egen, uten noen form for kreditt - det likte jeg dårlig! Det er egentlig ganske frekt, og ikke helt lovlig.
Det finnes nok mange uvitende som kanskje ikke har hørt om copyright, men når man skriver selv at man er 48 år og tidligere har drevet et firma - da burde man vel vite bedre?!
Copyright oversettes som opphavsrett på norsk. Dette er en enerett av bruk for den som har laget en artikkel, tatt et bilde, lagd et kunstverk osv. Retten kan du lese mer om i Åndsverksloven. Opphavsretten er tidsbegrenset og den opphører som regel 70 år etter at opphavspersonen er død.
Det man alltid kan gjøre om man liker en artikkel, er å bruke et lite utsnitt av teksten, og skrive at dette er hentet fra (navn/link), og at man kan lese resten av artikkelen der. De fleste seriøse nettsider har med en liten info om Copyright - men det skulle egentlig være helt unødvendig.
Dette fikk meg til å tenke noen år tilbake da jeg var en aktiv kortlager. Man hørte innimellom at noen hadde stjålet andres bilder av det de hadde laget, og så postet de som sitt eget. Det skjedde også at folk brukte deler av bildet med en annens arbeid for å selv lage noe nytt. Digitale motiver (stempler man kan bruke på kort) havnet stadig på avveie. Noen delte motivene i sosiale medier og andre brukte deler av en annens verk for å lage sine egne motiver. Konsekvensene ble at flere produsenter sluttet å lage digitale motiver da de tapte masse penger.
Med dette i tankene lagde jeg en tråd i to kortgrupper på Facebook, og aktive kortlagere ga meg mange innspill. Er stjeling av kort fortsatt utbredt? Og, ja, det er det. Forskjellen fra tidligere år, er at flere har blitt flinkere til å vannmerke bildene sine - men de flinkeste tyvene klarer å omgå dette også.
Stjeling av andres kort (Kopiere bilde, og poste det som ditt eget) er nok mest utbredt i utenlandske utfordingsblogger. Dette er blogger hvor man deltar med å legge inn bilde av et kort man har laget, og vinneren får en premie, ofte bestående av digitale motiver. Noen har også opplevd at butikker stjeler slike bilder for å markedsføre varene sine.
I scrappeverdenen er det populært å få være med på designteam. Da er du på måte markedsavdelingen til butikken, og får gratis produkter mot at du lager ting de kan stille ut eller vise fram på sosiale medier. Det er som regel begrensede plasser - og en stor kamp om å få bli med. Butikken velger selvsagt de den liker best. Noen opplever også her og få stjålet eget verk for så å oppdage at tyven deltar med dette. Det skjer heldigvis ikke så ofte, men det skjer!
Selv om det i utgangspunktet skulle være helt unødvendig: Stjeling av bilder er ikke lov! Dersom du legger ut mange bilder i sosiale medier (f.eks. fotografier, bilder av håndlagede produkter osv), så er det lurt å vannmerke disse. Da kan man lett se hvem som eier bildet, og det gir iallefall en viss beskyttelse.
For ordens skyld - det å la seg inspirere av andres arbeid - for så å lage sin egen versjon, er selvfølgelig helt i orden.
Det er også viktig å ta med at det aldri er tillatt å legge ut et bilde du ikke har tatt selv, om du ikke har tillatelse fra fotografen eller en som har kjøpt rettighetene. Du må også ha tillatelse fra eventuelle personer som er med på bildet.
Les også:
- Åndsverksloven
- Stjel som en kunstner
Scrappegrupper på Facebook som har bidratt til artikkelen: - Papirdukkene
- Scrappedamene