Skip to main content

Slankeoperasjon - en enkel utvei?

  • Camilla Bøe Nilsen

Livet som overvektig kan være utfordrende. Det meste er tungt, vanskelig å finne klær man trives i, dårlig selvbilde, kommentarer fra både mennesker man kjenner og ikke kjenner og mye annet. Man prøver gjerne utallige slankekurer, hvor man går ned mange kilo, men legger på seg det dobbelte etter endt kur.

Noen sliter med sykdommer ved siden av som gjør at det å gå ned i vekt blir enda vanskeligere. Jeg var en av dem. Jeg hadde intrakraniell hypertensjon, som kort fortalt er høyt trykk på hjernen, fordi kroppen produserte for mye spinalvæske. Dette resulterte i at jeg hadde konstant hodepine, og slet med dette i et par år før legene fant ut hva det var. Årsaken til denne sykdommen kom av overvekt, og eneste utvei var å bli kvitt dette for å bli frisk.

Jeg var i en ond sirkel med konstant hodepine og minimalt med aktivitet. Bestemte meg etter mye om og men å ta kontakt med fastlege for å få sendt henvisning til sykehuset. Min daværende vekt var 123,6kg.

Slankeoperasjon. Var det virkelig dette jeg ville? Det var kjempe skummelt, men jeg hadde ingen andre alternativer.

Noen uker gikk og jeg fikk brev i posten om første time til vurdering. Jeg husker jeg var fryktelig nervøs. Hva gjør jeg hvis jeg ikke får noe hjelp? Timen kom og timen gikk! Husker fortsatt følelsen jeg hadde når jeg kom ut fra rommet. Lettelse og glede! Jeg skulle få operasjon! Hadde jeg ikke hatt den tilleggsykdommen jeg hadde, hadde jeg heller ikke kvalifisert til operasjon, selv om jeg var sykelig overvektig. Jeg skulle ta Gastric Bypass.

Nå begynte prosessen med undersøkelser, blodprøver, samtaler, kurs og forberedelser. Undersøkelsene jeg måtte igjennom var lungetest og gastroskopi. Jeg måtte ha samtaler med ernæringsfysiolog om matvaner og hva som var lurt å spise og ikke, både før og etter operasjonen. På kurset jeg måtte på var det mye informasjon om livsstilendring, mat, komplikasjoner og hva man kunne forvente seg etter operasjonen.

Det tok ca. 1 år fra henvisning ble sendt til jeg lå på operasjonsbordet. De 2 siste ukene før operasjonen måtte jeg gå på en såkalt "forkur" for å gå ned i vekt slik at leveren skulle krympe. Jeg gikk ned 7kg på denne forkuren.

Operasjonsdagen kom, og nervene var i høyspenn! Kom det til å gå bra? Hvordan kommer livet mitt til å bli etter dette? Gjør jeg det riktige? Utrolig mange spørsmål kvernet oppi hodet mens jeg lå å ventet i sengen på å bli trillet inn på operasjonssalen. Narkosen ble satt, og operasjonen ble utført. Jeg hadde fått min nye "minimage"!

På oppvåkningen slet jeg med mye smerter og høy puls, så jeg ble liggende der i mange timer, mens de andre som ble operert sammen med meg var oppe og i fin form. Jeg måtte ha mye smertestillende og oksygen den første natta, siden jeg hadde ekstreme luftsmerter, som førte til at jeg slet med å puste ordentlig.

Dagen etter ble formen noe bedre og jeg fikk mitt første måltid servert. En liten kopp med litt tomatsuppe. Jeg tror jeg klarte å få i meg 5 små skjeer med suppe før det sa stopp. Dag 2 etter operasjonen fikk jeg reise hjem. Jeg var sengeliggende i 4 dager pga luftsmertene.

Nå begynte det nye livet. Kiloene rant av, og bare på et par måneder hadde jeg gått ned nesten 20kg. Jeg begynte å bli mer aktiv, og orket å gå turer for å få trimmen. Hodepinen forsvant sakte men sikkert, og jeg begynte å nyte livet igjen.

De første dagene etter operasjonen kunne jeg kun spise flytende, før jeg etterhvert kunne gå over til moset. På flytende levde jeg på supper og yoghurt, og på moset kunne jeg spise det meste så lenge jeg kunne mose det godt nok. Skal innrømme at det ble en del potetstappe den tiden der. Enkelt og mettende for en minimage. Så kunne jeg begynne å spise vanlig kost igjen. Det var kjempe uvant å ikke orke så mye lenger, og jeg ble mett etter bare noen få gafler. Hodet ville ha mye mer enn magen, så dumping var noe jeg fikk en del i starten.

Dumping er noe slankeopererte kan få av å spise for stor mengde, for mye sukker eller fett osv. Det resulterer for min del i at jeg får hjertebank, høy puls, kaldsvette, kvalme og skjelvinger. Får noen ganger også såkalt "søvndumping", som er at jeg sovner nesten ukontrollert der og da. Det går som regel over etter 20-30 minutter.

Idag kan jeg spise det meste, så lenge jeg spiser lite. Enkelte ganger er det fortsatt vanskelig å styre seg siden det er så godt, men da får jeg også betale for det. Man er slankeoperert, men sjokoladen smaker fortsatt godt.

Nå, 6 år etter operasjonen, ligger jeg stabilt på rundt 70kg, og jeg stortrives. Jeg angrer ikke et eneste sekund, og jeg har vært kjempe heldig som ikke har hatt noen komplikasjoner. Jeg vet at det er mange som får tarmslyng og problemer med galleblære i ettertid, men der har jeg vært heldig å slippe unna så langt.

At slankeoperasjon er en enkel utvei? Nei, det er det absolutt ikke. Man må alltid passe på hva man spiser, man må ta kosttilskudd og B12 sprøyter resten av livet. Kroppen kjemper alltid for å komme tilbake til maksvekten. Ja, slankeopererte kan legge på seg igjen like lett som alle andre om de ikke klarer å holde på livsstilendringen. Slankeoperasjon er et hjelpemiddel og det er ingenting som gjør seg selv.

 

Fakta om slankeoperasjon:

Gastric bypass

Gastric bypass er en operasjonsmetode hvor en kobler ut en større del av magesekken og tynntarmen. Det blir kun en liten magesekk igjen (omtrent 30 ml).

Den lille delen av magesekken blir direkte koblet til tynntarmens mellomste del (jejunum). Du vil etter en slik operasjon få fort metthetsfølelse, du vil bare kunne spise små måltider og får dermed redusert vekten din.

Ettersom maten går forbi den første delen av tynntarmen (duodenum), absorberer kroppen færre næringsmidler og kalorier. Du må derfor ta B12 vitamin og andre vitaminer resten av livet. Du må også passe på nok inntak av kalk og jern.  Det blir også viktig at den maten du spiser inneholder de rette næringsstoffene. Du vil få god veiledning på hva dette innebærer både før, under og etter operasjonen.

https://www.overvektskirurgi.no/slankeoperasjon/slankeoperasjoner/gastric-bypass

 

Gastric sleeve

Gastric sleeve (gastrisk sleeve) er en operasjonsmetode hvor en fjerner ca 85% av magesekken og den nye magesekken blir som et rør. Dette gir et mye mindre volum i magesekken og metthetsfølelse oppnås raskere.

Det skjer ingen utkobling av tynntarmen og man unngår såkalt malabsorpsjon (dårligere næringsopptak)  i motsetning til ved gastric bypass. Påvirkning blir på opptak av B12 vitamin slik at du må få B12 vitamin resten av livet. Andre vitaminer, jern og kalk skal du stå på i 6 måneder etter operasjon.

Vektreduksjonen oppnår du ved at du spiser små hyppige måltider. Det blir viktig at den maten du spiser, inneholder de rette næringstoffene. Du vil få god veiledning på hva dette innebærer før, under og etter operasjonen.

https://www.overvektskirurgi.no/slankeoperasjon/slankeoperasjoner/gastric-sleeve

 

 Risiko ved overvektskirurgi - Komplikasjoner og bivirkninger

Generelle komplikasjoner ved begge operasjonsmetodene som er nevnt her, er sårinfeksjon, blodpropp, lungebetennelse og urinveisinfeksjon. Dette kan behandles med gode resultater og gir sjelden varige mén. Som ved andre operasjoner kan man flere måneder etterpå få problemer med et arr som kan kreve behandling.

En stor svensk studie viste at risikoen for å dø innen 90 dager etter operasjon er 0,25 prosent, sammenlignet med 0,1 prosent ved enklere inngrep.

Lekkasje kan forekomme ved gastric bypass, spesielt i koblingen mellom magesekken og tynntarmen. Lekkasjeproblem kan også oppstå ved gastric sleeve-operasjoner. Blødninger kan forekomme etter begge operasjoner.

Omkring 3-4% av pasienter som får utført gastric bypass er utsatt for tarmslyng seinere i livet. Risiko for tarmslyng er ikke økt ved gastric sleeve.

Gastric bypass er en god operasjon for å løse problemer med syre refluks. Sleeve derimot kan føre til halsbrann. Hvis du ikke har vært mye plaget med halsbrann tidligere, er det liten fare for at dette blir langvarig problem. Diskuter dette med kirurgen.

 

Dumping

Dumping er en rekke symptomer som kommer som følge av matinntak hos personer hvor kost går fort inn i tynntarmen uten å bli behandlet tilstrekkelig i en magesekk. Tidlige symptomer på dumping,  vanlig 30-60 minutter etter matinntak kommer frem med kvalme, slapphet og uvelhet, diaré, søvnighet, svetting, økt hjertefrekvens og svimmelhet.

Sene symptomer ved dumping kan komme 1-3 timer etter måltid med vanlige symptomer som svetting, svakhet/utmattelse, svimmelhet, angst, nervøsitet, hjertebank, besvimelse, forvirring, diaré og lavt blodsukker.

Dumping er nokså vanlig etter gastric bypass, og forekommer også etter gastrisk sleeve.

Etter en slankeoperasjon kan du få mangel på B12, folinsyre, jern, kalk og D-vitamin. Alle pasienter som gjennomgår operasjonen anbefales å måle og følge opp disse verdiene ofte. Ekstra tilskudd av jern og B-vitaminer anbefales.

https://www.overvektskirurgi.no/slankeoperasjon/slankeoperasjoner/komplikasjoner