Skip to main content

Dame 40+ og gamer

  • Anita Sæterdal / Anisan

Dette er ikke ment som en betroelse av typen, jeg har problem med dataspill, men som informasjon om at vi faktisk er en del voksne, som koser oss med ulike onlinespill på kveldstid. For orden skyld, jeg snakker ikke om FaceBook spill av typen Bejeweld.

Med meg begynte det med små barn som la seg kl 19-20 om kvelden, og en mann i utenriksfart. Muligheten for å være sosial på kveldstid var sterkt begrenset, og det å gå ut av huset bydde på så mye logistikk, at jeg ikke orket. I tillegg er jeg hønemor, og ønsket å være hjemme med barna.

Min bror spilte på den tid et Blizzard spill, som heter World of Warcraft, og jeg fikk lov å prøve en gang jeg var på besøk hos han.

Jeg endte opp med å kjøpe spillet, og begynte å spille sammen med ham.  Nå kan en jo spørre hvordan dette dekket mitt sosiale behov, da vi satt hver for oss, i to ulike byer. Vi kommuniserer via ulike «prateprogrammer» mens vi spiller. De fleste har hørt om Skype, og det finnes en hel del slike programmer en kan benytte.

Nå, etter ca. 10 år har jeg mange online venner, som jeg er sosial sammen med, selv om jeg sitter i min egen stue. Noen har jeg kjent i nesten 10 år, og noen har kommet til det siste året. Et par av dem bor i samme by som meg, andre bor rundt om i landet, og noen få i andre land. Det beste av alt, jeg er ikke alene om å være 40+ og like dataspill.


Hvorfor spiller jeg fortsatt?
Det er gøy, veldig gøy, og det er sosialt. Jeg sitter og småprater, med vennene mine, mens vi spiller. I den perioden jeg var bleieskiftarbeider, var dette mitt fristed nr 1. Det stedet jeg kun var «Ani», ikke mamma, arbeidstaker eller samboer, men kun meg og spillet mitt. Der ingen ønsket å høre om småbarnsproblemer, men gjerne ville tulle og tøyse om det meste. Etter hvert som jeg ble godt kjent med noen av dem, endret karakteren på samtalene seg noe, og alvorligere tema kunne komme opp, men fortsatt var det humor og erting som var omgangsformen. Den sterkeste følelsen er nok opplevelsen av mestring. Målet i de fleste av disse spillene er å beseire, enten i form av et «monster» som skal fjernes, eller motspillere som skal elimineres. For å lykkes, må en samarbeide godt med laget sitt.  Den «rusen» en får når en lykkes sammen med teamet er ganske høy.

I alle online spill, på lik linje med ellers på nettet, finner du netttroll. De spillerne som kjefter på alle andre hele tiden, eller som er spydige mot alle. De fleste av disse kan ignoreres, men klarer du ikke det, er veien kort til å logge av for godt.


Om jeg kan skrive 60+ og gamer om noen år?
Det er jeg helt sikker på. Jeg har kanskje byttet spill flere ganger, men jeg har garantert ikke logget av.

Hvis du vil spille med Anita, så er nicket hennes anisan.