Skip to main content

10 tips mot pollenallergi

  • EventyrElin

Fengslet i eget hjem. For mange blir ikke sommeren kos og hygge utendørs. Pollenallergi kan bli skikkelig ille for de som rammes hardest. Rask behandling er viktig. Her er ti tips for et lettere møte med pollenallergi.

1. Medisiner
Tenk både forebygging og behandling. Velg medisin ut fra hvor du har symptomer. Det finnes ulike typer antihistaminer, test gjerne flere. Noen er ment for å virke lokalt, som nesespray og øyedråper. Disse har sjelden bivirkninger. Andre kan man innta i tablettform. Utfordringen med disse er at mange blir trøtte av å ta dem. Når man i tillegg kan bli trøtt av selve allergien, kan det være en fordel å forsøke andre tiltak først.

2. Sjekk pollenspredningen
Hold deg innendørs og skalk lukene når spredningen er som verst. Mengde pollen i lufta varierer både fra dag til dag, og time til time. Hold deg oppdatert ved å sjekke Pollenvarslingen på nett.

3. Kryssallergi
Selv om det bare er ett eller noen få stoffer kroppen din er allergisk overfor, kan immunforsvaret likevel reagere dersom du kommer i kontakt med noe som minner om allergenet (proteinet) du ikke tåler. Særlig vi som er allergisk mot bjørkepollen kan oppleve dette. Jeg kan for eksempel ikke spise eple, gulrot, steinfrukt og selleri på sommeren. Unngå det som trigger allergien.

Liste og mer info om kryssreaksjoner finner du her.

4. Pollenferie
Evakuering hjelper. Reis til nord når det spretter i sør, og omvendt. Stikk til fjells, røm til ei øde øy, bosett deg på båt... 

5. Vær ærlig
Fortell de du har rundt deg hvor ille dette er for deg. De fleste ønsker å ta hensyn når de får vite om allergien. De du bor med vil heller ha en frisk og blid allergiker i hus, enn en syk og hissig samboer. Kollegaer, familie og venner kan enkelt vaske hender og ansikt før de oppholder seg i nærheten av deg. 

6. Les deg opp
Kunnskap er makt! Jo mer du vet om din pollenallergi, jo mer kan du forebygge og begrense skadeomfanget. Alkohol og parfyme forverrer. Visste du at pollen setter seg enklere fast på hår? Du trenger kanskje ikke barbere øyebrynene, men gi ansiktet en vask når du kommer inn.

7. Harmoni
Det er ingen ting som kan gjøre meg så rasende og så voldsomt frustrert som pollenallergi. Jeg føler meg som et brølende monster innvendig. Blir jeg stressa merker jeg umiddelbar forverring av symptomene. Det gjelder også om jeg blir veldig lei meg eller hoppende glad. Sterke følelser er no-go denne tiden. Yoga og meditering kan hjelpe, fokus på en rolig tilværelse. (Pappaen i huset får med andre ord gleden av å ta kveldsstellet...)

8. Hjelpemidler
Pollenfilter foran vindu og dører, i bil, eller sånn sexy maske foran ansiktet. Her er det en ting som gjelder. Begrens kontakt med pollenpartikler. 

9. Smittevern
Dette er det kjedelige tipset, men rengjøring er effektivt. Jo mindre pollen, jo mindre symptomer. Jeg setter håret i strikk og bruker skaut. I yttergangen står en skittentøysdunk, og alle må rett inn på badet og skylle hender og ansikt før de får komme inn. Om kvelden dusjer alle før de legger seg. Jeg bytter sengetøy daglig, eventuelt bare putevar. Støvsuging flere ganger for dag. Ingen dører eller vindu åpne. Klær skal ikke tørkes utendørs. Hundene er forvist til luftegården.

Ungene har ikke vondt av det, de lærer å ta hensyn. 

10. Vaksine
Mange har god effekt av forebyggende allergisprøyte som skal tas i forkant av forventet pollensesong. I tillegg kan man ta mikrodoser gradvis over lang tid som gjør at man utvikler toleranse mot allergenet som benyttes. Les mer her. Jeg har vært gravid og/eller ammet i mange år, og har ikke kunnet ta noe vaksine. 

Dette innlegget er skrevet av EventyrElin. Les flere av hennes innlegg på bloggen hennes.
Der kan du også se hvilke virkninger hun fikk av å ta en allergisprøyte.