Skip to main content

Vårens vakreste eventyr

  • Anne Lise Johannessen

Så du de to sesongene av Demenskoret som gikk på NrK? Det var en rørende serie, hvor man fulgte en gjeng deltakere med diagnosen "demens". I følge NrK er det rundt 100.000 nordmenn som har Alzheimers sykdom, og for denne pasientgruppen viser det seg at sang og musikk er vedig bra. I ettertid av programmet har det blitt opprettet mange lokale kor.

Vårens vakreste eventyr foregår i Sandefjord

Demenskoret i Sandefjord startet opp i april 2023. Medlemstallet ligger i overkant av 20, i tillegg til noen frivillige som er med, både for å synge og for å hjelpe med å finne fram i tekstene. De har øvelser på Framnessenteret en gang i uka.

24. april holder de konsert på Harmonie arena. Jeg var på generalprøven, og kan absolutt anbefale deg å få med deg morgensdagens konsert. Jeg tror det fortsatt er noen tilgjengelige billetter. For deg som ikke får det til, så kommer det flere muligheter: se lenger ned i saken.


Fem flinke mannfolk sørget for musikk til sangene.

Dirigent Nina Rambo Johannessen forteller at hun ser at livsgleden øker hos medlemmene, og sangen gjør at de de får en bedre stemme og språk. De har knyttet tette vennskapsbånd seg imellom, og er stadig hjemme hos hverandre og synger også utenom korøvelsene.

På programlisten sto mange fine og kjente sanger, og det var helt tydelig at koristene koste seg. Det smittet over på oss i salen, og det ble en stemningsfull konsert. Konserten var en hyllest til våren, gleden, fellesskapet og kjærligheten. Siste sang på programmet er "I Sandefjord by" som ble godt kjent da Anita Hegeland sang den. Når konserten avsluttes med den i morgen, tipper jeg applausen kommer til å høres helt ut i parken utenfor.

Sammen med Demenskoret sang også det sjarmerende lokale damekoret Torsketruten. Koret er kjent for sine utallige morsomme kabareter. Det er tydelig at de også trives med sang og musikk. Som de selv sier: "Hos oss er det forbudt med prøvesynging for å komme inn i koret, men påbudt å ha et sjarmerende smil. Det er humor, glede og selvironi som skal stå i fokus".

Som et ekstra krydder danset flotte, flinke og danseglade damer fra den lokale dansegruppen Danseglede. Dette er en seniordansegruppe som elsker dans og rytme. Tilbudet er så populært at de har måttet dele seg i tre grupper.

 

 

Ny konsert til høsten

Til høsten blir det en ytterligere konsert med Demenskoret i regi av Sandefjord Kommune. I tillegg til at koret underholder med sang, kommer da også forfatter Ingebrigt Steen Jensen for å holde foredrag. Jensen har selv fått diagnosen alzheimer. I et intervju med NrK forteller han at denne sykdommen ikke er noe man skal prøve å skjule, eller skamme seg over, fordi det rammer nesten helt tilfeldig. Hans erfaringer har han skrevet om i boka «Før jeg forsvinner» som ble utgitt i 2022.

 
Kjenner du en som har demens, eller har du det selv? Sandefjord demenskor har plass til flere medlemmer.