Skip to main content

Har du en dobbeltgjenger?

Er det ikke… ? Nei, det var visst en annen. Hvor mange ganger har du ikke opplevd at du tror du ser en du kjenner, men så var det ikke den personen allikevel. Det var en dobbeltgjenger.

Tekst: Anne Lise Johannessen | September 2023

Jonas A. Larsen (31) fra Larvik opplevde nylig dette. Da han var på vei til jobb kom en gjeng med unger bort til han og spurte om å få ta en selfie. Jonas er både forfatter og illustratør for barnebøker, og ble veldig overrasket over at noen faktisk kjente han igjen. Men så spurte en av ungene: «Du er Triksepappa, ikke sant?». 

– Eh, nei, svarte Jonas.

– Men du kan si det. Vi skal ikke si det videre.

 Så fulgte de opp med: «Du har TikTok, ikke sant"? «Hva er favorittlaget ditt»? «Liker du fotball»? 

Da Jonas svarte nei på alle spørsmålene innså "fansene" at de hadde møtt en dobbeltgjenger, og forsvant.

Det er «fotballnerden Kent Solheim (35) fra Sandefjord som er Triksepappa. Han har en TikTok-konto med i overkant av 126 000 følgere, og hovedfokuset er på fotball, og spesielt Liverpool som er favorittlaget.

Jonas kjente ikke til Triksepappa fra før, men nå har de spilt inn en video sammen på TikTok.

Jonas A. Larsen og Kent Solheim
Foto: Anne Lise Johannessen

Hvorfor ligner man på hverandre?

Ofte er det selvsagt gener, men noen ganger dukker det opp personer som ligner hverandre, uten å dele det minste snev av DNA.

Seniorrådgiver hos Bioteknologirådet, Stine Hufthammer Indrelid sier følgende:
– Genene våre spiller en viktig rolle for hvilke egenskaper vi har, og hvordan vi ser ut. Mye av det som kjennetegner deg som individ: Det kan være øyefargen din, høyde, eller hårfarge, om nesen din er krokete eller rett, og om du har kløft i haken, eller ikke, er helt eller delvis bestemt av genene. Vi arver genene våre fra våre foreldre, og derfor ligner vi også ofte våre foreldre og søsken av utseende.

Men noen mennesker ligner hverandre til forveksling uten å være i familie med hverandre, og to søsken, som deler en stor del av sitt DNA kan noen ganger se svært forskjellig ut.

Hva kommer det av?

Idrelid forklarer at en forskningsgruppe ledet av Manel Esteller fra Josep Carreras Leukaemia Research Institute i Barcelona studerte nettopp dette fenomenet i 2022. De studerte 32 par med dobbeltgjengere, som ikke var i slekt, og undersøkte om mennesker som ligner hverandre av utseende, men ikke er i familie med hverandre, har genetiske likheter som kan forklare hvorfor de ser like ut.

Forskerne brukte tre ansiktsgjennkjenningsalgoritmer til å plukke ut dobbeltgjengerpar som, på en objektiv måte, ligner hverandre. Deretter genomsekvenserte, (leste av den genetiske sekvensen), de 16 dobbeltgjengerpar som ble plukket ut som like av alle tre algoritmene, og sammenlignet genomsekvensen deres.

Slik fant de at mange av disse parene, som lignet hverandre av utseende også ble plukket ut som genetisk like hverandre, og at de særlig hadde likheter i gener som man vet at er viktig for å bestemme kropps- og ansiktsstrukturer.

Studien undersøkte også om det kunne være andre forklaringer enn genetikk, på hvorfor slike dobbeltgjengere ligner på hverandre. Forskerne undersøkte bla. om livsstilsparametre, og epigenetikk kunne spille inn. Genene våre er nemlig ikke alt. Også miljø og det vi kaller epigenetikk spiller en viktig rolle. Epigenetikk betegner informasjon som kommer i tillegg til genetikken. Epigenetiske endringer forandrer ikke DNA-sekvensen, men bestemmer hvordan cellene leser av informasjonen i DNA-et vårt. Hvilke gener som skal være «skrudd på» og hvilke som skal være «skrudd av».

Miljøpåvirkning kan gi midlertidige, eller mer varige endringer i den epigenetiske signaturen, og hvilke gener som er aktive. (Miljø, livstilsvalg og epigenetikk forklarer bla. hvorfor eneggede tvillinger, som i utgangspunktet er genetisk identiske, likevel ikke er helt like av utseende eller alltid utvikler den samme sykdommene, selv når det gjelder sykdommer som er sterkt genetisk betinget.)

I tillegg til egne celler bærer dessuten alle mennesker rundt på mange bakterier, både på huden og i mage-/tarmkanalen. Samlingen av slike kalles mikrobiomet.

Kunne likheter i mikrobiomet forklare likheter hos dobbeltgjengerne?

Forskerne konkluderte med at mennesker med svært like ansikter også er like hverandre genetisk, mens de ikke er spesielt like når det kommer til epigenetikk, eller når det gjelder bakteriesammensetning.


Andre dobbeltgjengere

Leonardo DiCaprio observert på Aker Brygge

På slutten av 90-tallet ble Ingmar Tveit fra Norheimsund lagt merke til på gata i Oslo. Ingmar (født 1976) var i midten av tyveårene da Leonardo DiCaprio slo gjennom med filmen Titanic. Han fikk stadig kommentarer om hvor lik han var skuespilleren, og flere ganger gikk media rett i fella, noe som førte til store overskrifter.

Flere ganger leide de limousin, men en gang da de kjørte rundt i Oslo, kunne man dagen etter lese at Leonardo DiCaprio var blitt observert på Aker Brygge. Da filmen The Beach hadde premiere under filmfestivalen i Berlin, og Ingmar var til stede, gikk folk amok. I tillegg forteller han at han flere ganger ble stoppet av folk som ville ha bilder og autografer da han samme året var i Chicago.

Sakset fra lokalavisa i Norheimsund:

"For dei av oss som ikkje fekk dratt til Hollywood, var det eit plaster på såret då Hollywood på sitt eige vis kom til Norheimsund mot slutten av 90-talet. Ein laurdag i tolvtida, det mest folksame tidspunktet, kom ein elegant bil sigande gjennom sentrum. Bilen fekk merksemd mange meter før han sakka opp og stoppa heilt, ved kafeen i Grova. Ut kom Leonardo DiCaprio med ein entourage av kompisar rundt seg. Han hadde sigaretten liggjande laust mellom leppene, lang lugg som han slengde tilfeldig til sida, og kvit skjorte med svart jakke over, nett slik Leonardo pla kle seg på bileta i Topp...

Saman med ein bøling andre jenter sprang eg til for å få autografen hans. Dette trass i at me alle visste inderleg godt at dette ikkje var Leo, men derimot Ingmar Tveitt, barnebarnet til komponisten Geirr Tveitt. Berre det at han spela på eit par av notane i Hollywood-oppførselen me kjende frå TV, var nok til å bli sogen inn i rolla som beundrar. Den einaste som ikkje gav etter for kjendismøtepresset, var veninna mi Tina. Men så var jo ho også kusina til DiCaprio-kopien.

Eg trur aldri bror min var så skjemd over meg som laurdagen eg kom heim frå Grova med autografen til kameraten hans. Til mitt forsvar hadde han vore på Midt i smørøyet."

 

Foto: Privat


Møtte seg selv på fest

Laila Anita Schønhardt, bosatt i Florø forteller at hun fikk tilbakemeldinger om at flere hadde sett henne på Kulturhuset, men hun hadde ikke vært der. Så en kveld fikk hun se hvorfor de trodde det. Hun møtte sin dobbeltgjenger på fest, og da så hun selv likheten.

Dobbeltgjengeren heter Grethe Eide Sundal, og har utrolig nok en ekte tvillingsøster. Det pussige er at det viste seg at Laila Anita faktisk har jobbet sammen med dobbeltgjengerens bror for over 40 år siden. Ingen av damene er opprinnelig fra Florø.

Laila Anita Schønhardt og Grethe Eide Sundal. Foto: Privat

Kilder:

Joshi, R.S., et al., Look-alike humans identified by facial recognition algorithms show genetic similarities. Cell Rep, 2022. 40(8): p. 111257.

https://www.bioteknologiradet.no

Noen medieoppslag om Ingmar

https://www.youtube.com/watch?v=CaqQaHltUGc

https://www.youtube.com/watch?v=L0BDP_EUeY8

https://www.youtube.com/watch?v=-OOoJEOvxj4