Skip to main content

Energityver

Du møter dem over alt, på jobben, i vennegjengen, blant kunder, i familien, på nettet – energityvene, de som tapper deg for krefter.

Vi kjenner vel alle noen av disse såkalte energityvene. I boka «Omgitt av energityver» beskriver forfatter Thomas Erikson dem som «en slags mental parasitt som lever av å tappe omgivelsene for energi, en slags mental vampyr».

Det finnes både positiv og negativ energi, og det er individuelt hva som gir og tar energi. En person som er en energityv for deg, er ikke nødvendigvis det for en annen. Noen ganger kan det oppleves så intenst at man kan bli sliten bare av å tenke på vedkommende, eller på en spesiell episode med personen.

Hvordan tapper dem energi?

Noen energityver kan være ganske listige. I starten legger du kanskje ikke engang merke til dem, for de tapper deg gradvis. Det er nemlig individuelt hvor mye hver enkelt tåler, og det som er utmattende for en trenger ikke være det for en annen. Noen ganger kan det også variere med dagsform hvor mye som skal til.

Energityvene suger ut energien din ved måten de er på; holdningene sine, deres lange utredninger, ved å alltid være negative, måten de snakker på, ved å være «bedrevitere», måten de håndterer situasjonen på, eller kanskje det er en sjef som utfører dårlig ledelse. Felles for dem alle er at de etterlater deg så tappet for krefter at du kanskje ikke lenger orker å fortsette med det du var i gang med.

Alle har vi vel møtt dem som alltid skal overgå det du sier. Uansett hva du forteller så har de hatt det verre, vært sykere, hatt mer vondt, klart det bedre, fått til mer… og så ender det med at de overtar hele samtalen med sin historie…ja, du skjønner greia…

Kanskje har du også hatt en dårlig leder, en som aldri helt tror på det du sier, og alltid har en «løsning» på det du sliter med, uansett om det er personlig eller jobbrelatert, akkurat som det ikke er du selv som kjenner deg best.

"Omgitt av energityver"

Gyldendal har nylig gitt ut boka «Omgitt av energityver» skrevet av Thomas Erikson. Han beskriver fire mennesketyper, sortert etter fargene rød (dominant), gul (inspirerende), grønn (stabil) og blå (analytisk). Når du har funnet din farge, kan du lese videre i boka, da vil du gjenkjenne og forstå hvorfor du i en arbeidssituasjon trolig møter flere typer energityper.

Det er egentlig ganske interessant, og det er lett å kjenne igjen både seg selv – og de energityvene du har i livet ditt.

Selv føler jeg at jeg passer i den grønne rubrikken, men at jeg også har noen sidesprang inn i de andre fargene. Det finnes en test på Facebooksiden til Gyldendal hvor du kan svare på spørsmål, og få svar på hvilken fargekategori du tilhører. Jepp, jeg ble grønn. Det er visst meg og Jesus…

«33% - GRØNN! Du har nok flest av de grønne personlighetstrekkene.

Du er rolig, behersket, tålmodig, en god lytter og en utpreget lagspiller. Du kan kanskje også oppfattes som forsiktig og ikke så glad i forandringer.

Kjente personer med tydelige grønne innslag er Gandhi, Nicole Kidman, Michelle Obama og Sveriges tidligere statsminister Ingvar Carlsson. Og så kanskje Jesus.»

Psykologi er viktig for å forstå ulike roller

Det er nå det blir interessant. Forfatteren lister opp flere typer energityver, beskriver dem med eksempler og ser på hvordan denne tyven påvirker folk innenfor de ulike fargene.

Arbeidspsykologi er viktig, og dette er absolutt gjenkjennelig. Jeg gjenkjenner tidligere kollegaer i eksemplene, og, og får en aha-opplevelse for hvorfor denne personen var så irriterende eller tømte meg for energi. Egentlig er det både morsomt og rart, og se hvor godt det stemmer.

Hva når personlighetene finnes innenfor vennekretsen eller familien? Forfatteren sier man må prøve å sette seg i deres sted, ikke belær dem, men prøv å forstå tankegangen deres – uten selv å bli en energityv.

Ulike energityver

Forfatteren lister opp noen typer energityver som du kan lære deg å gjenkjenne, forstå hvorfor de er en energityv for deg, og hva du kan gjøre for å sette grenser.

• Perfeksjonisten
• Dramaqueens
• Voksenmobberen
• Den passivt aggressive
• Martyren som aldri får nok oppmerksomhet
• Narsissisten
• Noen mindre alvorlige, men likevel fryktelig irriterende typer

Disse kan du altså lese mer om i boka over.

Sorte hull og soler

Jeg har spurt hva psykolog og foredragsholder John Petter Fagerhaug tenker om dette. Han sier følgende:

«Det finnes to typer mennesker. Jeg kaller de «sorte hull» og «soler». De sorte hullene tapper deg for energi, mens solene gir deg energi.

Årsaken er at de sorte hullene er selvopptatte og vil ha noe av deg. Solene gir deg noe og er også opptatt av deg og å inkluderer deg.

Løsningen er å holde seg unna mennesker som bare vil ha, og bruke tid på mennesker som bidrar. Pass også på at du bidrar selv.

Regelen er: Gir de deg noe eller ikke.

John Petter Fagerhaug. Foto: Privat