Skip to main content

Gleden ved å ha hund

  • Erik Rognlie

Ja for en glede det er, og kunne være så heldig å berike livet med en hund i familien, eller 3 som faktisk er tilfelle for meg og min kone.

Vi har etter vår egen oppfatning 3 herlige boxere. Det er Thea 10 år, Oscar 7 år og Qvart´n på 3 1/2 år. Hvorfor det har blitt 3 boxere er en egen historie, men det å ha 3 hunder innebærer endringer i ens liv. Det er ett valg man tar, og familien forøvrig må jo være enige om det valget. Vi er kun to voksne mennesker i «vår familie», men det er klart det skal allikevel være enighet om valget man gjør ved å anskaffe seg hund eller ett annet dyr. Det er ikke noe man bare kan skru av og sette bort til neste dag.

Jeg husker godt dagen vi var avsted for å «bare se» på en boxervalp som skulle settes bort på fóravtale. Vi avtalte med oppdretter og reiste hjem til henne en ettermiddag, og ble møtt av voksne boxere. Stolte, glade og lekne hunder. Vi ble sittende å snakke litt frem og tilbake før tidens hjerteknuser ble hentet frem, og da var vi jo solgt. Det finnes ikke noe mer uskyldig, søtt og fortryllende herlig enn en hundevalp, uansett rase, og diskusjonen om man vil ha en hund eller ikke bør og skal nesten være gjort før man reiser å ser på hundevalper. Litt formanende? Ja, men det er så viktig at det er enighet i forkant, for en valp vil nesten alltid forføre deg med sin sjarm og ynde.

Vi passerte oppdretters nåløye og ble tilbudt å være fòrvert for denne nydelige boxervalpen som fikk navnet «Thea».  På papiret har hun et mer sofistikert navn, men i daglig bruk er «Thea» mye enklere enn Teverica´s Ps I´ll Be Back.

Thea endret livet vårt og tilførte oss mye glede og nye venner. Det er jo en egen rase de menneskene som gidder og orker å stå opp kl 05 for å reise x antall mil for å komme på utstilling, som i verste fall er over på 1/2 time om hunden ikke gjør det bra i utstillingsringen. Men da er det bare å reise hjem igjen med verdens flotteste og beste hund, og tenke som så at den dommeren der skjønner seg ikke på hund. Vi har jo den flotteste av alle. Sånn er det på utstilling. Oppturer og nedturer! Men det sosiale rundt hundeutstilling og det å treffe andre, utveksle erfaringer og opplevelser blir en livsstil.

Man ser raskt at i hundeverdenen som blant de aller fleste andre dyr er det hannhunden som frembringer rasens beskrivelse best, og det var derfor tanken om en hannhund ble født for vår del.  Vi var enige om dette og valget falt på en oppdretter i Sverige hvor vi var så heldige å få kjøpt en hannhund. Oscar ble hans navn, oppkalt etter Kungen av Sverige.  Valper kjøpes ikke med garanti, for dessverre viste det seg at Oscar aldri fikk testikkel nr 2 ned, og er derfor ikke en hund man kan avle videre på da lidelsen kryptorkid er arvelig. Vi kan stille han for eksteriørbedømmelse, men han vil aldri bli plassert, kun få en kritikk av dommeren. Dette gjorde sitt til at vi «måtte» kjøpe en boxer til, og da kom Qvart´n til oss. Han er fra samme oppdretter som Oscar. 

For oss ble det begynnelsen på dagens liv med 3 boxere i hus, og vi har ikke angret en eneste dag. 3 hunder i hus krever sitt, men vi har ikke barn og det er klart at det ville ha sprengt en eventuell timeplan med fritidsaktiviteter og det som følger med det å ha barn.

Men det er helt klart ett valg du skal tenkt gjennom før du anskaffer deg hund eller ihvertfall flere, og enighet innad i familien er helt nødvendig om dette skal gå smooth.

Vi er så heldige at vi bor i skogen med flott allsidig turterreng på utsiden av døra, og der har disse 3 glade boxere mer enn nok med tumleplass. Dette innebærer at vi enkelt kan gå på tur så og si hver eneste dag eller ettermiddag. 1 time til 2 timer er etterhvert det som skal til for å tilfredsstille denne rasens behov for aktivitet. Selvfølgelig er det dager det overhodet ikke passer inn med en lang tur, men om man ønsker tilfredshet og fornøyde hunder er det godt å ha muligheten for en tur i skogen. Men når det er sagt, skal det også sies at de aller fleste hunder er veldig tilpasningsdyktige, og innfinner seg også med mindre mosjon, så her gjelder det finne noe som passer en selv. Og da er det kanskje riktig å begynne helt fra start og undersøke litt og velge en rase som passer ens eget tempo og tid. Har du tenkt å anskaffe deg hund så sjekk ut om det er noen hundeutstilling i nærheten av der du bor. Reis dit og se deg omkring, og snakk med folkene om deres hunder og gjør deg litt kjent med de forskjellige raser. Det kan være nyttig.

Gleden med å ha hund blir så mye mer riktig om man velger en hund som passer deg og ditt formål med hunden.

Har man skaffet seg en hund er det mange forhold å ta. Det å arrangere ett selskap kan for eksempel være en stor utfordring, både av plass hensyn og eventuelle gjester som ikke vil komme eller kan komme pga hundene.

En hund krever litt stell og alt tar tid. Hunder er flokkdyr og trives sammen med flokken sin, og som ett fullverdig familiemedlem bør den dusjes, børstes, stelles slik at det er en glede å ha den med seg. Jeg ser hjemme hos oss, har det blitt slik at når det steikes kjøttdeig til taco på fredag har vi alltid en ekstra 400 gr kjøttdeig som fordeles til  de tre boxerhodene som sitter i en halvsirkel rundt komfyren. Ja, man gjør dem jo til det en vil dem skal være, men det disse små hverdagslige gledene som gir så mye med å ha en hund eller flere.

Som alle andre levende individer skjer det fra tid til annen også med hunder at de kan bli syke og at det feiler dem noe. Da må man oppsøke veterinær og ett enkelt besøk vil de fleste klare økonomisk, men dersom det krever videre behandling, kanskje operasjon, medisinering, opptrening eller annen behandling, så ruller kronene raskt avsted. Har man derimot tenkt litt smart er det klokt å forsikre hunden. Det finnes like mange priser og tilbud som antall forsikringsselskaper så her må en bare undersøke selv.

 

Det er så utrolig mye en kan ta opp rundt det å ha hund, men om noen føler for det etter å ha lest dette stykket, og det er noe mer spesifikt du lurer på tar jeg gjerne en utfordring og skriver litt mer rundt det som kan være aktuelt for deg. Se kontaktopplysninger under (Om oss).

 

Thea:

Oscar:

Quart'n: