Skip to main content

Motedop / Partydop

  • Anne Lise Johannessen

I Oslo øker narkotikadebutantene. Det dreier seg om ungdommer som tilsynelatende er veletablert med jobb og skole.

I helgen tar de en såkalt "partypakke", sier narkotikasjef i Oslo Christine Fossen. Den typiske festdopen er amfetamin og ecstasy.

Politiet mener at ungdommene vet lite om konsekvensene, faren for psykiske problemer og avhengigheten av heroinen man etter hvert tar for å roe seg ned etter en partyhelg.

I fjor ble 730 nye ungdommer registrert som brukere av narkotika i Oslo. Og for første gang blir nå like mange nybegynnere tatt med motedop som med hasj eller marihuana.

Terskelen for å ruse seg på narkotika har visstnok blitt lavere. Selv ressurssterk ungdom rammes. Mange som pågripes har en god jobb eller studerer.

Aftenposten gjennomførte tidligere et intervju med flere party-dopere. Der kom det frem at mange starter rett på ecstasy-piller eller amfetamin uten å gå den tradisjonelle veien via hasj. Politispanerne vet at tallene i deres statistikk over partydop-debutanter ville vært mangedoblet hvis de hadde stilt med større mannskap i aksjoner mot utesteder og store arrangementer med techno-musikk og dansende ungdom.

Det er på slike offisielle arrangementer disse ungdommene tas av politiet, akkurat som på Chess tidligere, der 60 prosent av arrestantene ble tatt for første gang. Flere av disse førstegangs-arrestantene sa til Aftenposten at de hadde brukt stoff opptil fire år tidligere uten politiavsløring.

Likevel opplyses det at det fortsatt synes å være hasj som er start-stoffet for de fleste. De yngste prøver seg med hasj på vorspiel fra 14-årsalderen. Neste steg er for noen amfetamin fra 15-16-årsalderen.

Bedre kunnskap om starten på stoffkarrièren er derfor nødvendig for å avsløre misbruket før mange ungdommer blir stoffavhengige. Foreldre og skole må derfor følge med, man må ikke være naive.

For mange ungdommer har narko-rusen blitt som en sport. De kaster seg ut i det, fullt klar over farene - for å få et kick. Dette har flere ungdommer uttalt både til Oslo-politiets narkotikaetterforskere og i intervju med Aftenposten i løpet av den to uker lange politiaksjonen mot party-dop.

Det går mest i ecstasy som kalles knips og amfetamin, kalt "pepper", i Oslos uteliv. Gradvis øker også bruken av kokain. Beskjeden er klar: Det flyter av stoff. Morgenklubben Chess, som tidligere ble stengt sist uke, er bare toppen av isfjellet.

Aftenposten har i sin artikkel med en kommentar fra et intervjuobjekt:
"Det som er farlig, er at du først ikke merker den ødeleggende, snikende forandringen. Personligheten endres. Selv mistet jeg mye av selvbildet. Stoffet fordummmer og gir en langtidsvirkning stikk i strid med opplevelsen med rus i kroppen, men jeg fortsetter."


Hvorfor?
"Selvbildet var dårlig og er blitt verre. Men i rus blir jeg kjempemorsom og sosial. Sperrene forsvinner. Du danser gjerne med naken overkropp. Frihetsfølelsen man opplever i rus er en utfordring for dem som vil stoppe dopet."

Vi vil understreke farene ved å ta disse stoffene.

 

Kilder: Rusinfo.no og Aftenposten